NEKAD je važila izreka "dužan kao Grčka", a sada na jugoistoku Srbije važi - ojadiše nas kao Grci. Podizvođači grčke kompanije "Aktor", koji su gradili krak Koridora 10 ka Bugarskoj jedini se nisu mnogo radovali završetku radova. Jer, izlivanjem poslednjih kilometara asfalta, kao da odlazi i njihova nada da će ikada dobiti sav novac koji im ova firma duguje.

Koliko tačno potražuju znaju samo nadležni u "Aktoru", ali godinama ćute. A zašto bi se i pravdali, kad im je dozvoljeno da rade šta hoće. Podizvođačima koji im oproste od 20 do 30 odsto duga, još i uplaćuju novac, a onima koji ne pristaju na pogodbu ostaje nada da će ih država zaštititi.

Investitor projekta, "Koridori Srbije", posredovali su u ovom sporu, pre dve godine, dok su radovi bili u toku i kada im je bilo u interesu da se izgradnja okonča. Posle presecanja crvene vrpce i oni peru ruke od "Aktora". Prebacili su novac na račun glavnog izvođača i nikom direktno ne duguju. A to što su podizvođači ostali kratkih rukava, kako kažu, nema veze sa njima. Istina je da su u pravnom smislu ugovorene strane "Aktor" i podizvođači, ali čini se da baš tu nemoć malih srpskih privrednika u ovoj situaciji i koristi bahata strana kompanija.

Pročitajte još - Grci ostali dužni milione za radove na istočnom kraku Koridora 10: Sada traže srpskim privrednicima da im otpišu 30 odsto dugovanja

Iako imaju potpisane fakture za isporučenu robu, moraju da se povlače po sudovima, a čak ni to neće biti lak put da stignu do davno zarađenog novca. Izgradnja Koridora donela je privrednicima iz Pirota i okoline nove poslove, ali za neke od njih ova saradnja bila je fatalna, jer su zbog nenaplaćenih potraživanja morali da stave katanac na firme. Oni koji su preživeli, a još čekaju da se naplate, strahuju da bi mogli ostati bez prebijene pare, ako "Aktor" ode u stečaj. Neki od njih su to već doživeli sa austrijskom "Alpinom". Vozimo se, dakle, ukrug...