SA "Morave", leteće se do Beča i Soluna, i to nacionalnom avio-kompanijom. Nakon sprovedene javne nabavke za obavljanje redovnih vazdušnih letova sa civilnog aerodroma "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ugovor je dodelilo avio-kompaniji "Er Srbija", kao najpovoljnijem, ujedno i jedinom ponuđaču na tenderu.

Na osnovu ugovora, "Er Srbija" će u naredne tri godine obaviti ukupno 300 povratnih letova do Beča, tokom cele godine, kao i 184 povratna leta do Soluna tokom letnje turističke sezone. Nacionalna avio-kompanija će na ime subvencija od države za civilni avio-saobraćaj ka prestonici Austrije dobiti 3,32 miliona evra, dok će za vazdušnu plovidbu ka grčkoj luci u Egejskom moru dobiti 2,25 miliona evra.

Redovne avio-linije za Beč, i to tri puta nedeljno, funkcionisaće tokom cele godine, i to počevši od 1. decembra 2019, dok bi sezonska linija za Solun, planirana takođe tri puta nedeljno, trebalo da bude uspostavljena od sredine marta naredne godine, a obavljaće se do 15. oktobra, a potom ponovo u istom periodu i 2021. godine.

Pročitajte još - Konačno prvi letovi iz Kraljeva: Poznata i cena karte do Beča

- Već od početka decembra stanovnici Kraljeva i oklonih gradova moći da po pristupačnim cenama brzo, komforno i bezbedno putuju najpre za Beč, a potom i za Solun. Radi se i na uspostavljanju redovnih linija prema još nekim destinacijama, ali o tome više reči kada se stvari konkretizuju - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Posle Beograda i Niša, Kraljevo je tako i zvanično postalo treći grad u Srbiji sa čije će međunarodne vazdušne luke, na sredokraći između grada na Ibru, Čačka i Kragujevca, svoje letove, avionima ATR-72, obavljati srpski avio-prevoznik.

IZGRAĐEN ZA VOJSKU 1967.

VOJNI aerodrom u Lađevcima u dolini Zapadne Morave izgrađen je 1967, a zvanična inicijativa za promenu njegovog statusa u mešoviti, odnosno vojno-civilni, pokrenuta je još 2001. Radovi na konverziji započeti su 2008, a za civilne letove otvoren je na Vidovdan 28. juna ove godine. Aerodrom "Morava" je bez ikakve sumnje od izuzetnog značaja za Raški i Moravički okrug i centralnu Srbiju. Uspostavaljanjem civilnog vazdušnog saobraćaja turisti iz celog sveta lakše će moći da posećuju Vrnjačku Banju, Goč, Kopaonik, Zlatibor, da vide obližnje manastire Žiču i Studenicu i srednjovekovnu tvrđavu Maglič, ali i da stanovnici centralne Srbije i poslovno i privatno lakše putuju u inostranstvo.