Novi e-šalter ubrzaće i pojednostaviti procedure: Geodete na klik sa katastrom

S. BULATOVIĆ

26. 11. 2019. u 10:02

Poslovi sa RGZ moći će da se obave preko licenciranih organizacija u gradovima

Нови е-шалтер убрзаће и поједноставити процедуре: Геодете на клик са катастром

Foto K. Mihajlović

REPUBLIČKI geodetski zavod je razvio, testirao i pustio u rad elektronski šalter. Zahvaljujući njemu poslove, za koje građani moraju da uposle licencirane geodete, u Katastru će preko njih završavati - onlajn. U praksi, 90 odsto obaveza sa zemljišnom administracijom klijenti će sada završavati u licenciranoj geodetskoj organizaciji. NJih je trenutno 440 u Srbiji. A najveća prednost je što će to moći da rade u gradu u kome žive, bez obzira na to gde se nepokretnost nalazi.

Svi oni koji su preparcelisali njive, menjali gabarite kuće, doziđivali objekte, od jednog stana napravili dva, o ovim promenama će RGZ obaveštavati putem e-šaltera. Trenutna promena vlasništva nepokretnosti ostaje posao notara, koji su već umreženi, a knjiženje radnije stečenih kvadrata - obaveza građana ili advokata. U poslednjem slučaju, moraće se i dalje pred šalter RGZ.

- Nova procedura će smanjiti ogromne probleme građanima Srbije i unaprediti efikasnost u radu i smanjiti korupciju - navodi se u saopštenju RGZ. - Donosi veliku uštedu vremena i novca, imajući u vidu da je do sada bilo neophodno otputovati u mesto u kom se nepokretnost nalazi i podneti zahtev u tamošnjoj službi katastra nepokretnosti. U praksi, ovim unapređenjem građanima je omogućeno digitalno podnošenje zahteva katastru putem licenciranih geodetskih organizacija. Sada će građani sve svoje poslove vezane iz oblasti rada geodetskih organizacija. Sada postoji brz, pouzdan, dostupan i besplatan pristup koji otklanja mnogobrojne nedoumice i nesporazume dok su ranije građani bili ostavljeni na milost i nemilost raznim mešetarima koristeći činjenice da je sistem bio nepristupačan. Novi e-servis je najlakši, najbrži i najpouzdaniji put da građani reše probleme vezane za njihovu imovinu.

RGZ trenutno ima 260 šalterskih radnika. Proširenjem e-šaltera zapravo su dobili 440 "pomoćnika".

Pročitajte još - Nova buna geodeta zbog plata

- Licencirane geodetske organizacije će raditi što i do sada, ali mi ćemo sada testirati njihove kapacitete - rekao je u ponedeljak Borko Drašković, direktor RGZ. - Oni imaju vremena da saslušaju građane, da im odgovore na pitanja i pomognu. Sada će 90 odsto posla sa Katastrom građani moći da završe kod njih.

Osim za katastarsku proceduru, e-šalter već služi i u procedurama Poreske uprave, lokalne poreske administracije i javnih komunalnih preduzeća.

USLUGE BEZ OGRANIČENJA
U Srbiji trenutno postoji 440 licenciranih geodetskih organizacija. One nemaju nikakva ograničenja u vezi pružanja geodetskih usluga - ni u pogledu teritorije, radnog vremena ili nekog drugog ograničenja. RGZ je izradio i mapu licenciranih geodetskih organizacija, a može joj se pristupiti preko naslovne stranice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije