Kompanija Kappa Star Limited srpskog biznismena Nebojše Šaranovića saopštila je danas da su potvrđene spekulacije da Mesna industrija Braća Pivac i Kraš Esop pokušavaju da spreče tu kompaniju sa sedištem na Kipru da preuzme hrvatski Kraš.

"Od početka su nas upozoravali na sinhronizovano delovanje MI Pivac i Kraš Esopa, a ovaj razvoj događaja u potpunosti potvrđuje takve spekulacije, što je i formalno potvrđeno potpisom ugovora", navodi se u saopštenju, koje prenosi Indeks.hr.


PROČITAJTE JOŠ: Srbin ipak izgubio bitku: ”Braća Pivac” preuzela ”Kraš”

Portal je ranije javio da se na radnike "Kraša" vrši pritisak da ne prodaju deonice Šaranoviću, mada je on dao daleko najbolju ponudu i podigao cenu "Krašovih" deonica sa 400 kuna (oko 54 evra) na više od 1.000 kuna (oko 134 evra).

Kappa Star Limited u saopštenju poručuje da je spreman da bude aktivan manjinski deoničar u Krašu, čije će delovanje biti usmereno na dobrobit kompanije i radnika.

Skupština Kraš Esopa danas je prodala sve svoje deonice "Kraša" Mesnoj industriji braće Pivac, prenose hrvatski mediji, čime je, kako se navodi, sprečeno da kompaniju preuzme srpski biznismen Nebojša Šaranović.

Budući da Kraš Esop ima 18 odsto deonica, Mesna industrija braće Pivac će sada imati 49,18 odsto udela i tako postati većinski vlasnik s većinom deonica s pravom glasa.

Radnicima će Pivac platiti najmanje 860 kuna po deonici, a obavezali su se i da ih neće prodavati trećoj osobi bez garancije radničkih prava, prenosi Indeks.

Takođe moraju zadržati sva prava radnika iz kolektivnih ugovora i drugih dokumenata koji se tiču radničkih prava.


PROČITAJTE JOŠ: Cenom lomi „Braću Pivac“: Šaranović vlasnik više od 25 odsto "Kraša

Tako je sprečeno preuzimanje "Kraša" koje je pokušao biznismen Nebojša Šaranović, koji je, kako se navodi, krenuo u „agresivno" preuzimanje deonica i sa više od 45 miliona evra došao do 25,7 odsto udela.