Ljajić: Zbog taksi Prištine, Srbija izgubila skoro 400 miliona evra

Tanjug

21. 11. 2019. u 11:20

Љајић: Због такси Приштине, Србија изгубила скоро 400 милиона евра

Foto: P. Mitić

Pre uvođenja prištinskih taksi, izvoz iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju iznosio je na godišnjem nivou 445 miliona evra
Srbija je za godinu dana, od 21. novembra 2018, zbog taksi od 100 odsto koje je uvela Priština, izgubila 395,7 miliona evra, odnosno u tolikoj vrednosti je manje robe isporučeno na Kosovo i Metohiju u odnosu na prethodne godine, izjavio je danas ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić.

Pre uvođenja prištinskih taksi, izvoz iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju iznosio je na godišnjem nivou 445 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ -  Godina poniženja Evrope na Kosovu: Svi ćute na takse od sto odsto

"Pedeset miliona koji su izvezeni, a tu je uključeno 10,5 miliona eklektrične energije, zatim 12,5 miliona robe koja je izvezena u decembru prošle godine kada za međunarodne brendove nije važila taksa od 100 odsto. To je 23 miliona, znači da je 27 miliona evra plasirano na KiM što je minimalno u odnosu na 440 miliona", rekao je Ljajić za RTS.

Prema njegovim rečima, mi smo uvezli više robe sa KiM, 29 miliona evra robe je kupljeno, ali je to za 910.000 evra manje nego u periodu pre uvođenja taksi.

Najveće gubitke pretrpeli su NIS, koji je imao izvoz od 50,9 miliona evra, zatim Železara iz Smedereva, kao i kompanije iz prehrambene industrije.

"Nemamo više dole ni ''Bambi'', ni ''Dijamant'', ''Viktorije'', ''Sunoka''...", naveo je ministar.

Kaže da su osim naših, i kosovski proizvođači gubitnici koji su pronašli alternativna tržišta, ali sa većom cenom.

Prema njegovim rečima zemlje iz okruženja - Grčka, Mađarska, Bugarska, Slovenija i Hrvatska duplirale su svoj izvoz na KiM, dok je Makedonija povećala izvoz za 50 odsto.

"Oni su uvoz pića kompenzovali iz Austrije i Makedonije, uvoz benzina iz Makedonije, Grčke i Albanije, šećera iz Francuske i Poljske, ali cenu plaćaju njihovi potrošači jer su te cene veće u odnosu na srpske proizvode", naveo Ljajić.

Sada i kad bi taksa bila ukinuta, teško bi bilo ponovo plasirati robu na tržište Kosova i Metohije.

"Ekonomska šteta jeste ogromna, ali dugoročn efekti ovih taksi biće veliki, jer pored kampanje koja se vodi biće teško ponovo plasirati robu na tržište KiM", rekao je Ljajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

NS

21.11.2019. 11:53

Divno, sta sad? sta mi imamo od toga? Pa zar Srbija nezna da odgovori na to ? Gospodine Ljajicu.

Baltazar

21.11.2019. 13:45

Zar ne postoji drugo tržište gde bi Srbija plasirala svoje proizvode?