"U karijeri sam imao samo šest fabrika i nijedna nikada nije premeštena niti ugašena. Verujem u proizvodnju i upravo zato investiram u ovu industriju. Najveća vrednost 'Kraša' su njegovi stručnjaci i radnici jer, verujte mi, niko drugi na svetu ne zna da proizvede 'bajaderu' ili 'griote' i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu", rekao je u intervjuu za zagrebački "Jutarnji list" Nebojša Šaranović, spomenuvši da je već do sada uložio 45 miliona evra u "Kraš".

Kao zlonamerne informacije ocenio je one koje govore o premeštanju proizvodnje u Srbiju ako preuzme zagrebačku kompaniju, kao i one o otpuštanju velikog broja zaposlenih. "To su zlonamerna tumačenja i potpuno neistinita."


PROČITAJTE JOŠ -Mrtva trka za "Kraš": "Braća Pivac" i Šaranović ne otkrivaju koji su im sledeći koraci


Šaranović nije želeo da komentariše moguće buduće poteze "Braće Pivac", pa i onaj da će uskoro i ta kompanija početi da kupuje akcije. "Cena koju mi plaćamo svima je dobro poznata i mi nudimo cenu koju, prema našem mišljenju, mali akcionari i radnici zaslužuju.

Šta se trenutno događa? Dobili smo pismo radnika 'Kraš ESOP-a', kojim nas obaveštavaju da Mesna industrija 'Braća Pivac' nudi 50.000 kuna za jedan udeo u 'Kraš ESOP-u'. Ta se ponuda odnosi na vlastite akcije 'Kraš ESOP-a', koje se ne kotiraju na Zagrebačkoj berzi. Radnici su nas, smatrajući da je to malo, pozvali da i mi damo ponudu za vlastite akcije 'Kraš ESOP-a', što smo i učinili".

Šaranović kaže da je preko uprave "Kraš ESOP-a" ponudio 130.000 kuna po udelu, što je gotovo dva i po puta više od onoga što nudi Mesna industrija "Braća Pivac". "Ponudu smo uputili poštom juče ujutro sa Kipra. I ovaj put smatramo da je to realna tržišna cena. Dakle, u kontaktu smo tako da dobijamo pisma od zaposlenih u 'Krašu' i 'Kraš ESOP-u', na osnovu kojih smo stekli utisak da radnici nisu zadovoljni trenutnim stanjem i razvojem situacije."

Očigledno bitka za "Kraš" ulazi u završnu fazu. Uskoro će i "Braća Pivac" moći da kupuju preostale akcije, a sa velikim interesovanjem očekuje se kako će se postaviti mali akcionari. Oni bi mogli najviše i da zarade ako odluče svoje akcije, koje su kupovali po 400 kuna ili čak niže, sada da prodaju za više od 1.000 kuna.

PRITISCI I OPSTRUKCIJE

DOK traje bitka za "Kraš", ostaju razni pritisci, pa i onaj da se spreči da po svaku cenu hrvatska kompanija dođe u ruke srpskom poslovnom čoveku. Upravo je to i razlog širenja raznih dezinformacija o namerama Šaranovića da i u finišu nastavi sa kupovanjem akcija, a već i sada ima mogućnost da ubuduće učestvuje u donošenju strateških odluka u kompaniji ako ostane manjinski vlasnik.