Ne mogu dobiti kredite: Stariji od 75 godina imaju pravo samo na dozvoljeni minus

D.I.K.

22. 11. 2019. u 13:38

Не могу добити кредите: Старији од 75 година имају право само на дозвољени минус

Foto N.Fifić

Stariji penzioneri za banku kao potencijalni korisnici kredita jednostavno - ne postoje

ODGOVORNOST i lojalnost. Ove dve osobine, koje bankari nadasve cene, krase poseban deo građana - penzionere. Poznati kao najredovnije platiše, koji samo u izuzetnim situacijama menjaju svoju banku, ova kategorija klijenata ima poseban tretman u svakoj finansijskoj instituciji. Iz jednostavnog razloga: kada odobre kredit penzioneru, bankari znaju da će ga sigurno dobro naplatiti, i to bez ikakvog kašnjenja. Jedina prepreka, iz ugla penzionera kao korisnika kredita je - starosna granica.

Sve banke, u principu, penzionere smatraju dobrim klijentima, kojima se lako odobravaju dozvoljeni minusi, čekovi, krediti. Pod uslovom da spadaju u odgovarajuću starosnu kategoriju. Tačnije, u zavisnosti od godina života, određivaće se mogući rok otplate. Tako, najčešće, kredit može da se vrati do 75. godine, u pojedinim bankama do 78. godine.

Nažalost, oni stariji za banku kao potencijalni korisnici kredita jednostavno - ne postoje. Dok onima koji se uklapaju u starosne okvire nude praktično sve - od svakojakih kreditnih kartica, pozajmica po tekućim računima, do gotovinskih pa i hipotekarnih zajmova, oni stariji mogu da se, u najboljem slučaju nadaju - dozvoljenom minusu.

Ni osiguranje života, koje pojedine banke zahtevaju za odobravanje kredita penzionerima, nije dovoljna garancija da neko stariji od utvrđenog limita može da se zaduži.

- Ukoliko je ugovorom o osiguranju obezbeđen kredit, banka ima pravo da u slučaju smrti korisnika u toku otplate kredita od društva za osiguranje zahteva isplatu preostalog iznosa kredita - navode u NBS. - Pored toga što banke na taj način štite svoje interese, ova polisa predstavlja i vid zaštite za naslednike korisnika kredita od nepredviđenih izdataka na ime troškova otplate kredita. Ugovor o životnom osiguranju zaključuje se u banci, istovremeno kada i ugovor o kreditu.

Kamatna stopa na dinarske gotovinske zajmove za penzionere, inače, kreće se uglavnom iznad 10 odsto na godišnjem nivou, čak bliže 15 procenata.


GODINE PREPREKA

REDAKCIJI "Novosti" nedavno se obratio devizni penzioner koji bezuspešno pokušava u svojoj banci da dobije manji gotovinski zajam. Jedina prepreka su mu, kaže - godine.

- To bi čak i bilo u redu, da mi banka umesto kredita ne nudi dozvoljeni minus - navodi ovaj čitalac. - Ne znam kako je banci veći rizik da mi odobri 50.000 dinara kredita na 12 meseci, sa manjom kamatom i ratama koje bih vraćao, nego da mi odobri minus. Zašto bih banci plaćao kamatu od 30 odsto, kad mogu upola manju?!

Na ovo pitanje "Novosti" su u banci dobile kratak odgovor:

"Takva je poslovna politika banke..."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Virak

22.11.2019. 17:27

Samo kod nas postoji tolika diskrimincija prema malo starijima,to i nije starost vise nigde.U svetu, s pravom, očekuju i dobijaju sve pogodnosti i u desetoj deceniji.Ko sme da odbrojava i uskraćuje godine života bilo kome ???

Coa

22.11.2019. 20:01

To uskoro nece biti penzioneri,vec radnici u srednjem dobu.penzioneri se ukidju