PREPOROD sela Srbije podrazumeva ozbiljnu agrarnu i društvenu reformu.

Ovo je poručio Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, na sastanku sa predsednicima svih opština pet južnih okruga i načelnicima tih upravnih okruga, održanom u Regionalnom centru Niš. Oko 100 sela u jablaničkom, topličkom, pirotskom, pčinjskom i nišavskom okrugu biće obuhvaćeno Programom revitalizacije sela južne Srbije 2020-2022. godine.


PROČITAJTE JOŠ -Poreski rekorder: Ko je Beograđanin koji je platio 67.000 evra poreza na više od 5.000 kvadrata


- U preporodu srpskih sela značajnu ulogu ima Vlada Srbije. Suštinsku, a ne deklarativnu - rekao je Krkobabić. - Ta podrška se pre svega odnosi na veća finansijska izdvajanja za te namene, kako bi se mogle implementirati konkretne mere za celokupno poboljšanje stanja u selima Srbije.

Skup u Nišu je održan u okviru Programa ravnomernog regionalnog razvoja. Na dnevnom redu bila je situacija u selima na jugu Srbije, kao i koraci koji se moraju preduzeti za popravljanje kvaliteta života u tim sredinama. To je misija predviđena trogodišnjim programom. Kako kažu u Nacionalnom timu za preporod sela, to su naselja u kojima ima života i ljudi, pa će zato biti nosioci budućeg razvoja. Okupljaće okolna sela kako bi im pomogli da se i ona uključe u preporod.

Krkobabić je istakao i da će Srbija uskoro dobiti i 600. novoosnovanu zadrugu, koje otvaraju domaćini Srbije zahvaljujući zajedničkim naporima poljoprivrednika, lokalnih samouprava, zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, Akademijskog odbora za selo SANU i Vlade Srbije.

- Svedoci smo da poljoprivrednici Srbije sve više objedinjuju snage, ujedinjuju se, odbacuju nepoverenje, veruju sebi i lokalnoj samoupravi i veruju državi Srbiji - rekao je Krkobabić. - Ovo je pionirski, ali revolucionaran posao.

Do sada su bespovratna sredstva dobile 94 zadruge, a ove godine još oko 60 njih ostvariće pravo na iste iznose kao i prethodne dve godine - do 7,5 miliona dinara za novoosnovane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge.

- U ovom poslu moramo da budemo svi na istoj strani - država, lokalna samouprava i domaćini, uz znanje i iskustvo SANU, naučnih instituta i regionalnih razvojnih agencija - trvdi ministar Krkobabić. - Opredeljenje predsednika Republike Aleksandra Vučića, da nema građana prvog i drugog reda i da Srbiju ne čine samo gradovi Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, već da prednost treba dati rubnim i ruralnim delovima, predstavlja šansu da definišemo program namenjen oživljavanju sela Srbije i posle mnogo godina se posvetimo ovom važnom pitanju, od ključnog značaja za našu zemlju.


IZLOŽBA PROIZVODA

U PLAVOM holu Doma vojske u Nišu organizovana je nedavno i prodajna izložba proizvoda oko 60 zadruga južne Srbije, pa su posetioci mogli da se upoznaju sa zadrugarima, informišu o njihovim aktivnostima i uživaju u najrazličitijim ukusima.

U programu podrške zemljoradničkim zadrugama "500 zadruga u 500 sela", koji sprovodi Kabinet ministra Krkobabića, zaključno sa 2019. biće dodeljeno ukupno 1,7 milijardi dinara iz budžeta Republike Srbije.