NARODNA banka Srbije prvi put je kupila zlato na međunarodnom tržištu. Reč je o devet tona kupljenih u oktobru za 395 miliona evra, saopštila je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS. Naša zemlja, tako, danas ima 30,4 tona ovog plemenitog metala u svojim deviznim rezervama.

Zlato čini ukupno 10 odsto deviznih rezervi Srbije.

- Protivvrednost 30,4 tone zlata je 1,3 milijarde evra - istakla je Tabakovićeva. - Neto devizne rezerve danas su na nivou od 12 milijardi evra, dok su u bruto iznosu premašile 14 milijardi evra.


PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: U Srbiji konačno nezaposlenost ispod 10 odsto


U prethodnom periodu, otkako je aktuelni guverner na čelu NBS, sve količine zlata kupovane su od Rudnika "Bor" po važećim berzanskim cenama, dok je pomenutih devet tona prošlog meseca prvi put kupljeno u inostranstvu.

- Reč je o zlatu visoke finoće, koja u proseku iznosi 99,1 procenat - istakla je Tabaković. - Kupljeno zlato se drži na sigurnom mestu, u švajcarskoj centraloj banci, za slučaj bilo kakve odbrane od rizika u međunarodnom okruženju.

Prema rečima guvernera NBS, Srbija može da se pohvali investiranjem deviznih rezervi u najkvalitetniju imovinu.


Kako je istaknuto na jučerašnjem predstavljanju novembarskog Izveštaja o inflaciji, Narodna banka Srbije povećala je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda za 2019. godinu na 3,6 odsto sa ranijih 3,5 procenata.