PARIZ - Od stalnog dopisnika


UKAZALI su veliku čast Srbiji što su nas i Estoniju, prepoznali kao dve zemlje koje su imale najviše napretka u digitalizaciji, poručila je juče premijerka Srbije Ana Branbić koja je u Parizu učestvovala na samitu posvećenom tome kako da se u novoj tehnološkoj eri poboljšaju javne usluge za građane.

Samit je održan uz podršku francuskog predsednika Makrona, gradonačelnice Pariza An Idalgo i Evropske komisije, a okupio je veliki broj inovatora, državnika, predstavnika međunarodnih organizacija, direktora i osnivača tehnoloških kompanija.

- Neverovatno je da danas u Evropi prepoznaju Srbiju i Estoniju kao lidere. To je ogroman uspeh i mnogo znači za našu zemlju. Nadam se, i za naše startap inovacione kompanije i za našu privredu. Tek ćemo osetiti rezultate - poručila je premijerka.


PROČITAJTE JOŠ - Kineski gigant stiže u Srbiju: Šta donosi uvođenje platforme za mobilnu i onlajn naplatu "Alipej" ?


Ona je istakla da je za poslednje tri godine mnogo urađeno u Srbiji u oblasti obrazovanja, digitalizacije javne uprave odnosno elektronske uprave za građane i privredu i u boljoj poslovnoj sredini za realizaciju visokotehnoloških investicija.

- Napravili smo pravni i poreski okvir koji nas danas čini najkonkurentnijom zemljom u Evropi za ulaganja u istraživanje i razvoj i intelektualnu svojinu - naglasila je Brnabićeva.

Premijerka je rekla da će to u budućnosti Srbiji doneti mnogo brži ekonomski rast i dodatnu konkurentnu prednost u odnosu na druge zemlje regiona, ali i mnoge zemlje Evrope. Ona je istakla da su u oblasti elektronske uprave postavljene sve osnove, da se završavaju registri, da su doneti zakoni i da se sada kreće s pružanjem pojedinačnih usluga, kao što su e-beba, elektronsko plaćanje poreza na imovinu, e-recept i drugo zbog čega građani više ne moraju da obilaze šaltere.

- Od juna 2017. godine kada smo krenuli s ovom praksom, preko pet i po miliona dokumenata je automatski razmenjeno između državnih organa, što znači da preko pet i po miliona papira građani nisu donosili na šalter. I to je ogroman uspeh - naglasila je predsednica Vlade Srbije.

Ana Branbić je istakla da je Srbija u reformi obrazovanja prepoznata kao jedan o lidera u Evropi u oblasti programiranja i da ćemo od 2021. godine imati prvu generaciju dece koja završavaju osnovnu školu, a znaju sve programske jezike, što je, kako je naglasila, ogromna stvar.


NAPRAVLjENO U SRBIJI

PREMIJERKA je istakla kompaniju "Strouberi enerdži", čiji su predstavnici bili juče prisutni na skupu u Parizu.

- Oni su jedna od naših najboljih i najpoznatijih inovacionih kompanija. Najpoznatiji su u Velikoj Britaniji. U vreme kada Vlada Srbije još nije prepoznavala digitalizaciju, "Strouberi enerdži" je bio u timu "Britanske izuzetnosti", iako su naša, domaća kompanija. Danas su oni jedni od kreativnih ambasadora Srbije. Dogovorili smo se da danas u Londonu na svim "pametnim klupama" koje je postavio "Strouberi enerdži", stoji: "Napravljeno u Srbiji".