DO kraja godine će u Drvaru, gradiću Srba povratnika, smeštenom na teritoriji Federacije BiH, početi da radi pogon fabrike "Jumko" iz Vranja, u kojem će biti zaposleno oko stotinu radnika. To su u utorak potvrdili član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji su posetili gradilište.

Dodik je rekao da je vest o otvaranju pogona važna ne samo za Drvar, već za celu BiH. On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru odbrane Aleksandru Vulinu i Srbiji, koja time pokazuje pažnju prema srpskim povratnicima i opštinama u Federaciji BiH.

- Nadam se da ćemo ovaj objekat otvoriti do Nove godine zajedno sa rukovodstvom Srbije, koje će predvoditi Aleksandar Vučić - najavio je Dodik. - Sa čelnim ljudima Drvara ćemo promovisati ovaj uspeh koji će značiti povratnicima.

Pročitajte još - ''Jumko'' šije pancire

Vlada Srbije je već uplatila milion KM pomoći Drvaru za rešavanje infrastrukturnih i komunalnih problema, a Vlada Srpske će uskoro uplatiti 200.000 KM za održavanje vrtića.

- Svi Srbi, gde god da žive, treba da znaju da će Srbija uvek brinuti o njima - istakao je ministar Vulin.

Otvaranje "Jumkovog" pogona deo je pomoći Srbije Drvaru, koju je u septembru obećao predsednik Srbije prilikom posete toj opštini.

DELEGACIJA

RADOVE na novom objektu "Jumka" obišlo je rukovodstvo Drvara, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, delegati SNSD u Domu naroda Parlamenta BiH među kojima je bio i Nikola Špirić. Sa njima je bio i generalni direktor "Jumka", Branislav Trajković, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč i načelnici srpskih opština u Federaciji BiH.