To je ono što smo želeli i nećemo stati: Vučić pred velikim brojem građana i zvaničnika otvorio Istočni krak Koridora 10 (FOTO+VIDEO)

NovostiOnline/Agencije/D.Alihodžić

09. 11. 2019. u 08:24

То је оно што смо желели и нећемо стати: Вучић пред великим бројем грађана и званичника отворио Источни крак Коридора 10 (ФОТО+ВИДЕО)

Foto Predsedništvo Srbije

Ukupna dužina celog Koridora 10 u Srbiji iznosi oko 813 kilometara, a njegov istočni krak od Niša do Dimitrovgrada, ukupne je dužine 86,9 kilometara

Deonica istočnog kraka Koridora 10 ka bugarskoj granici svečano je danas puštena za saobraćaj, čime je i zvanično obeležen kraj radova na ovom koridoru kroz Srbiju.


Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov, kao i predstavnici vlada dve zemlje, inostranih kreditora i kompanija koje su radile na ovoj deonici.

Predsednik je juče najavio da će do 1. decembra vožnja auto-putem istočnog kraka Koridora 10 biti besplatna, a da će potom 19. decembra, biti otvorena deonica autoputa Miloša Velikog, od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 km.

"Misija Koridor 10 je završena", poručila je tokom jučerašnjeg obilaska deonice istočnog kraka ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je tom prilikom obišla i jedinstveni Tehničko-operativni centar, koji se nalazi kod tunela Bancarevo.

Ukupna dužina celog Koridora 10 u Srbiji iznosi oko 813 kilometara, a njegov istočni krak od Niša do Dimitrovgrada, ukupne je dužine 86,9 kilometara.

Deonice na istočnom kraku Koridora 10 koje su danas puštene u saobraćaj su deonice od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 km (Prosek-Bancarevo 9,4 km, tunel Bancarevo oko 700 m, Bancarevo-Crvena Reka 12,4 km).

Pročitajte i: Vučić: Gradimo auto-puteve koje smo godinama sanjaliIZGRADNjA POČELA 2010. GODINE

Na celom istočnom kraku od Niša do Dimitrovgrada urađeno je 87 mostova, pet tunela (Bancarevo, Sopot, Sarlah, Pržojna padina, Progon - ukupne dužine 2,6 km), pet saobraćajnih petlji, 12,5 miliona kubnih metara iskopa, nasipa od 9,5 miliona metara kubnih materijala i oko 780.000 tona asfalta.

Tunel Bancarevo, koji se takođe pušta u saobraćaj, opremljen je najsavremenijim sistemima koji omogućavaju bezbedan saobraćaj, a svim tim sistemima upravljaju obučeni timovi iz jedinstvenog Tehničko-operativnog centra, koji se nalazi kod tunela Bancarevo i iz kojeg se prati saobraćaj na još dva tunela na istočnom kraku - Sopot i Sarlah.

Foto P.Milošević

Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka Koridora 10 procenjuje se na oko 476 miliona evra, uključujući i dodatno izvedene radove kao posledica izmene projekata.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važna i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku.


Foto P.Milošević

Ovaj autoput povezaće dva okruga, Nišavski i Pirotski, sa oko 450.000 ljudi, velike privredne centre u ovom delu Srbije, Niš i Pirot, obezbediti lakšu vezu istočne Srbije sa najbližim aerodromom "Konstantin Veliki" u Nišu, kao i bolju vezu sa turističkim destinacijama u ovom delu Srbije, kao što je Stara planina.


Foto P.Milošević

Autoput je, pored povezivanja Srbije sa zemljama EU, važan i zbog veće bezbednosti u odnosu na magistralne puteve, kao i zbog očuvanja nacionalnog parka Sićevačka klisura.

Izgradnja istočnog kraka Koridora 10 počela je 2010. godine.OKUPLjA SE VELIKI BROJ GRAĐANA

Veliki broj građana se okuplja sat vremena pre svečanog otvaranja istočnog kraka Koridora 10.
Foto D.AlihodžićRADNICI O KORIDORU: AUTO-PUT URAĐEN KVALITETNO

Radnici Koridora 10, izjavili su našim reporterima da je auto-put kvalitetno urađen i da su srećni što su radili na ovakvom projektu.


ZASVIRALI TRUBAČI

Sve je spremno za puštanje u saobraćaj novog auto -puta na trasi Koridora 10. Okupio se veliki broj građana, a svečanom otvaranju prisustvovaće i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.Na istočnom kraku Koridora okupljene su pozdravili trubači koje predvode predsednik gradske opštine Bratislav Vasiljević i direktor javnog preduzeća Nenad Stanković.


Kako javlja naša reporterka uz muziku trubača Nišlije su danas najveselije.

VUČIĆ DOČEKAO BORISOVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas pre podne premijera Bugarske Bojka Borisova kod tunela Bancarevo na auto-putu deonice istočnog kraka Koridora 10.


Foto Predsedništvo Srbije


Vučić i Borisov će zajedno otvoriti tu važnu deonicu, a koja označava i završetak svih radova na Koridoru 10 kroz Srbiju.


Foto Predsedništvo Srbije


"Gde si, bratko, dobrodošao", tim rečima je Vučić pozdravio Borisova.


Svečanosti će prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i ministri u vladama dve zemlje, predstavnici inostranih kreditora i kompanija koje su radile na ovoj deonici.Foto Predsedništvo Srbije
POČELA SVEČANOST OTVARANjA POSLEDNjE DEONICE KORIDORA 10

Svečano otvaranje deonice Koridora 10 ka bugarskoj granici, u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Bugarske, Aleksandra Vučića i Bojka Borisova, i brojnih građana, počelo je oko podneva u Bancarevu, a samim tim zvanično je obeležen kraj radova na tom koridoru, čija je ukupna dužina kroz Srbiju 813 kilometara.


Foto D.Alihodžić


Predsednik Vučić je prethodno dočekao Borisova na drugoj strani tunela Bancarevo i zajedno su se dovezli kroz taj tunel dugačak 881 metar.


Foto D.Alihodžić


Svečanosti prisustvuju i premijer Srbije Ana Brnabić, Milorad Dodik, ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović, predstavnici vlada dve zemlje, inostranih kreditora i kompanija koje su radile na toj deonici.


Oko tunela na "kosini 6" nalaze se transparenti sa natpisima "Srbija povezuje Evropu", "odgovorno ka cilju", "gradimo ka budućnosti", "put pobede", "put uspeha"...


Građani nose srpske zastave i veliki transparent Budućnost Srbije, Niš je iz Vučića, sa slikom predsednika, jer, kako kažu, bez njega ne bi bilo ni autoputa.
INTONIRANjE HIMNE

Svečanost je započela intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde".
HVALA VAM ŠTO VOLITE SRBIJU

Predsednik Srbije obratio se okupljenim građanima koji su došli na svečano otvaranje istočnog kraka Koridora 10.


- Poštovani narode, prijatelji, hvala vam što ste u ovolikom broju došli i pokazujete koliko volite našu Srbiju! Koliko volite istok Srbije i ovu prelepu Srbiju. Hvala velikom bugarskom prijatelju Bojku Borisovu i hvala čoveku koji je uvek uz nas i kad je dobro i kad nije, a to je Milorad Dodik. Kada smo krenuli u promene, hteli smo baš ovo, hteli smo čudo i ostvarili smo. Hteli smo da se naše vreme meri u kilometrima, ostavili smo prašnjavu prošlost i napravili kilometre budućnosti. Nismo napravili puteve da bi ljudi odlazili nego i da bi dolazili. Bugarska nam je danas bliža nego ikada, mi smo se danas povezali putevima, a za nekoliko meseci i bugarska strana završava poslednjih 12 kilometara do Sofije. Od tog momenta neće biti nijednog kilometra do Sofije, Burgasa i Istanbula, a da nije auto-put - rekao je Vučić.Foto Tanjug/S.Radovanović


BORISOV: SPAJAMO ZAPADNU I ISTOČNU EVROPU, NEMA VIŠE ZIDOVA

Predsednik bugarske vlade Bojko Borisov poručio je danas da se otvaranjem istočnog kraka Koridora 10 spajaju Zapadna i Istočna Evropa.


Kao i Nemci, kaže Borisov, koji su imali Berlinski zid i koji je pao pre 30 godina, i zid između dve zemlje, Srbije i Bugarske, je "pao".

Foto Predsedništvo Srbije


"Mi imamo luku Varna, Burgas i sve do Istanbula nemamo prepreke. Cela bugarska privreda će koristiti ovaj put u celosti", poručio je Borisov, obrativši se prvi na ceremoniji otvaranja istočnog kraka Koridora 10 prema Bugarskoj.


On je čestitao svima na izgradnji puta, koji će, uz veliki značaj za ekonomije, biti i bezbedan, bez nesreća.

TO JE ONO ŠTO SMO ŽELELI, I NEĆEMO STATI

Ovaj put i kilometri puteva koji su do sada izgrađeni upravo su ono što smo želeli kad smo počeli da menjamo zemlju, da menjamo sebe, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju istočnog kraka Koridora 10 i poručio da "neće stati".


"Nećemo stati na ovome, nastavićemo dalje, gradićemo bez prestanka da bismo imali više posla, više investicija, da bismo završili taj čarobni krug i da bismo mogli da kažemo da smo stvorili uspešnu i najlepšu, za nas svakako najlepšu, zemlju na Balkanu", poručio je Vučić.


Sve je danas ovde, rekao je on - i svaki san koji smo sanjali, i svaka nada koju smo prikrivali, i svaka vera koju smo imali, napor koji smo uložili.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (79)

Гојко

09.11.2019. 16:47

@Boki - Najviše me raduju građevinske pobede,ovakvog tipa,a lepe su ove dve slike zagrljenih predsednika Vučića i premijera Borisova.Nikada se srpski i bugarski lideri nisu tako grlili.Ja još iz devedesetih imam prijatelje u Bačo Kirov ulici,u centru Sofije i uvek ih se rado setim.

maniks

09.11.2019. 14:17

E sad sve ovo sto je napravljeno. i sto ce se praviti treba braniti a za to nam je neophodan S 400 i onda smo mirni i mozemo nesmetano da radimo i razvijamo nasu Srbiju.

Marija

09.11.2019. 14:32

Istocni krak Koridora 10 je vazan strateski razvojni put koji donosi Srbiji nova investiciona ulaganja, a samim tim, i bolji zivot nasim gradjanima!

Stefan

09.11.2019. 14:33

Pirotski okrug će će biti mnogo zanimljiviji za investiranje nakon završetka ovog kraka Koridora 10.

Anja

09.11.2019. 14:35

Ovo je samo jos jedan u nizu uspeha koje je postigla sadasnja vlast, sve to zahvaljujuci domacinskoj politici koju vodi.

Miso.Pec

09.11.2019. 14:44

Kada je nešto loše treba kritikovati a isto tako i kada je nešto dobro to treba pohvaliti i podržati baš kao ovaj autoput.Ovo je za svaku pohvalu,putevi,mostovi,tuneli,su bogastvo jedne države,bravo.

OM

09.11.2019. 14:45

Južni krak Koridora 10, deonica autoputa Miloš Veliki, i ova deonica su projekti koji će obeležiti 2019. godinu.

Vladimir

09.11.2019. 15:13

Nekada je izgradnja Koridora 10 bio samo san,ali danas je to stvarnost i veoma smo ponosni zbog toga.

Prellee

09.11.2019. 15:35

Budućnost graditi sa Bugarima, Rumunima i Mađarima. Ostale zanemariti, Hrvate, Crnogorce, Makedonce, Bošnjake...Srbija ima bolji izbor, ovi drugi se ne mogu ni oko čega dogovoriti, OSIM MRŽNJE PREMA SRBIMA.Nemaju budućnosti nikakve.

as

09.11.2019. 15:40

Koridor 10 izgleda prelepo,stvarno se vidi da je ovde ulozen ogroman trud i mnogo novca..Srbija napreduje.

SaleA

09.11.2019. 15:46

Em kradu na izgradnji puteva, em to jos koriste za skupljanje politickih poena. Ej, svecano otvaranje puta? Da nije zalosno, bilo bi smesno

Jovana

09.11.2019. 15:59

Koridor 10 je nešto što se dugo čekalo, a i dočekalo i znamo da se na tome vlast neće zaustaviti, već će učiniti da cela Srbija bude drumski lako prohodna.

Pravdoljub

09.11.2019. 16:19

Svaka čast prethodnoj vlasti što su započeli ovaj grandiozan projekat.Ova vlast je otegla izgradnju skoro već 8 godina. Po toj logici SNS ne bi ni započela ovaj projekat.

Nikola

09.11.2019. 16:37

Koliko skuplje je placeno nego sto je cena? Cisto znatizelje radi jer znam da je to praksa kod nas.

Milan

09.11.2019. 16:52

Prelep prizor. Ponosan sam na drzavu Srbiju koja je uspela da ozgradi ove puteve koji spadaju u sam vrh po kvalitetu, poredeci sa ostalim u svetu.

Reca

09.11.2019. 16:54

Ovo je veliki dogadjaj za nasu zemlju, region i sve one koji zele da sto pre dodju od Evrope do Bliskog istoka i obrnuto. Bravo Srbijo!

Zoran

09.11.2019. 16:55

Ko su ovi sto ocenjuju ne dopada mi se. Pa dali je moguce da se nekom ne dopada auto put u svojoj domovini bez obzira ko ga je pravio. Nema veze koja vlast, ko je Presednik , pa ja se radujem kad saobracajni znak zamene.

Ур Нино сар Сербуле

09.11.2019. 16:57

Путеви спајају људе и доводе већи број инвеститора , бржи проток услуга и робе.Могу рећи само браво.

carsija

09.11.2019. 17:04

Ja ne znam ko bi vise uposte dao ikakvu podrskui opoziciji. Ali ovaj covek je digao srbiju iz ogromne rupe. Ima punu moju podrsku. Oni tamo bi dosad izdali kosovo davni dana i jos vise u dugove ubacili srbiju. Zevo vucicu uz ovu casicu rakije.

mesa

09.11.2019. 17:41

najvise ga volim sta c srbiju da zaduzi do guse sreco vucicu samo naored legendo neo ce odplacivat to zaduzenje

Bane Vanga

09.11.2019. 17:44

I stari Rimljani su pravili puteve, koji traju do danas. Videcemo koliko ce ovi trajati, iako se predstavljaju kao da su gradjeni na Mesecu! Komunisticka propaganda, na koju se ova bratija zalila, je nistavna u odnosu na ovo! Jos samo da bude odron a da se Vucicev pas baci na njega i spase ga!

Singer

09.11.2019. 17:53

Zasto predsednik nije naglasio da su lavovski deo posla odradili bivsi na vlasti vec je sve prisvojio kao da su oni sve odradili sa narodnim parama.

Peki

09.11.2019. 18:28

Ovo je veliki dan za Srbiju, jer ce zavrsetkom Koridora 10, Srbiji biti otvorena mnoga vrata!

Dana

09.11.2019. 18:48

Aktuelna vlast svojim svakodnevnim radom i trudom gradi bolju i sigurniju budućnost našoj deci! Završetak koridora 10 je samo još jedan dokaz odgovorne politike koju vodi aktuelna vlast u Srbiji!

Luka

09.11.2019. 18:54

Danas mi sami odlučujemo o svojoj sudbini. Prošla su vremena kada se o našim životima odlučivalo iz stranih ambasada. Danas odgovornom politikom zajedno, gradimo bolje sutra.

milena

09.11.2019. 19:19

Jugoistocna Srbija je danas dobila priliku za nove investitore koji ce rado doci da ulazu u nase fabrike.

kosta

09.11.2019. 19:26

Ponosni smo na jos jednu novu deonicu puta, na Koridor 10 jedan veliki uspeh. Naša država sve više napreduje.

Petar M.

09.11.2019. 19:30

Srbija se poslednjih godina izgradila vise nego ikad.Izgradnjom novih puteva gradimo bolju buducnost za sve nas.

Nikoletka

09.11.2019. 20:28

Poceli smo kad je najteze i sada kada smo u pozitivnom delu samo visei bolje zelimo da gradimo i ostavimo za buducnost nase zemlje.

Milica

09.11.2019. 20:28

Ovo je dokaz da se moze sve kad se zemlja vodi domacinski i sa ciljem da se razvija , svi su ovo nekad obecavali , samo je Vucic sproveo ideju u realnost.

Momo

09.11.2019. 20:55

Posle niza decenija koridor 10 je konacno zavrsen u svom punom obimu.Ovo je veliki dan za nasu zemlju i njene gradjane.

Saska

09.11.2019. 21:16

Vucic je jos jednom kao vec nenadmasni predsednik po broju novootvorenih preduzeca i puteva pokazao da mu u upravljanju nema ravnog i niti ce ga biti !!!

dzo

09.11.2019. 21:38

Pa dali je moguce da se nekom ne dopada auto put u svojoj domovini bez obzira ko ga je pravio.

Dragana

09.11.2019. 22:14

Srpski narod je zahvalan Vučiću na trudu i ulaganju da se auto-put Koridor 10 završi, svaka čast, bravo.

ma nemogu da verujem

09.11.2019. 22:27

Stvarno super,sam kako mu ne pade na pamet da pomene izduvne gasove i zagadjenje od silnog saobracaja,prije par dana je obavjestio javnost kako brine o zagdjenju i zabrani nekakvih auta.Da se nepominje za cije babino zdravlje i interes se ovi putevi grade,EU narucioca radova,samo jos da Albaniji izgradimo saobracajnicu i desetljetka ce biti ispunjena.Neko bi stvarno trebao da izbaci procjenu zagadjenja uporedjujuci broj povecanja saobracaja i ispusta a sa druge strane broj starih auta i njihovo

DDok

10.11.2019. 00:18

@ma nemogu da verujem - Vise zagadjuj stranci u tranzitu kroz Srbiju nego domaci sa krsevima na svim nasim putevima samo auto putevi prolaze izvan naseljenih mesta i izduvni gasovi manjom kolicinom vetrom noseni dospevaju u naseljena mesta. Beograd je druga prica jer svi moraju proc obilaznicom pored iako je na obilaznici 80kmh ogranicenje pa time motori mozda manje zagadjuju ali opet ti izduvni gasovi dospiju u grad istom kolicinom kao gasovi vozila koja su vec u gradskom saobracaju. Jedino povratak na selo je spas.

Alexandar

09.11.2019. 22:53

Iz prilozenog se vidi da je auto-put izgradjen fenomenalno, a priroda je prelepa.

Kica

09.11.2019. 22:57

Koridor 10 je jedan ogroman projekat koji se godinama radio, a ovaj deo je veoma znacajan, povezuje nas sa nasim susedima, to je put buducnosti, na koji smo veoma ponosni.

Hedona

09.11.2019. 23:05

To je ono što je bilo neophodno otvaranje prema svetu i prema Istoku, ovaj krak je najvažniji u Srbiji, i razmena roba i usluga doneće profit. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Milana

09.11.2019. 23:06

Koridor 10 je izuzetno znacajan za nasu drzavu, nasa putna infrastruktura je na sve visem nivou, sve pohvale.....

Mita

09.11.2019. 23:13

Mnoge generacije sanjale su o Koridoru 10 a danas je taj san postao stvarnost. Sve to možemo zahvaliti odgovornoj politici predsednika Vučića!

Vule

09.11.2019. 23:23

Svaki kilometar auto puta je važan za naš dalji ekonomski razvoj. Vučić je predsednik kome treba skinuti kapu, svaka mu čast za sve što radi za našu zemlju.

Marija

09.11.2019. 23:45

Kao i za mnoge stvari i za ovu su mislili da je samo san,ali eto pretvoren je u stvarnost kao sto ce se pretvoriti mnoge druge za koje Neverne Tome i dalje sumnjaju.