Deonica istočnog kraka Koridora 10 ka bugarskoj granici svečano je danas puštena za saobraćaj, čime je i zvanično obeležen kraj radova na ovom koridoru kroz Srbiju.


Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov, kao i predstavnici vlada dve zemlje, inostranih kreditora i kompanija koje su radile na ovoj deonici.

Predsednik je juče najavio da će do 1. decembra vožnja auto-putem istočnog kraka Koridora 10 biti besplatna, a da će potom 19. decembra, biti otvorena deonica autoputa Miloša Velikog, od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 km.

"Misija Koridor 10 je završena", poručila je tokom jučerašnjeg obilaska deonice istočnog kraka ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je tom prilikom obišla i jedinstveni Tehničko-operativni centar, koji se nalazi kod tunela Bancarevo.

Ukupna dužina celog Koridora 10 u Srbiji iznosi oko 813 kilometara, a njegov istočni krak od Niša do Dimitrovgrada, ukupne je dužine 86,9 kilometara.

Deonice na istočnom kraku Koridora 10 koje su danas puštene u saobraćaj su deonice od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 km (Prosek-Bancarevo 9,4 km, tunel Bancarevo oko 700 m, Bancarevo-Crvena Reka 12,4 km).

Pročitajte i: Vučić: Gradimo auto-puteve koje smo godinama sanjali


11:03 - IZGRADNjA POČELA 2010. GODINE

Na celom istočnom kraku od Niša do Dimitrovgrada urađeno je 87 mostova, pet tunela (Bancarevo, Sopot, Sarlah, Pržojna padina, Progon - ukupne dužine 2,6 km), pet saobraćajnih petlji, 12,5 miliona kubnih metara iskopa, nasipa od 9,5 miliona metara kubnih materijala i oko 780.000 tona asfalta.

Tunel Bancarevo, koji se takođe pušta u saobraćaj, opremljen je najsavremenijim sistemima koji omogućavaju bezbedan saobraćaj, a svim tim sistemima upravljaju obučeni timovi iz jedinstvenog Tehničko-operativnog centra, koji se nalazi kod tunela Bancarevo i iz kojeg se prati saobraćaj na još dva tunela na istočnom kraku - Sopot i Sarlah.

Foto P.Milošević

Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka Koridora 10 procenjuje se na oko 476 miliona evra, uključujući i dodatno izvedene radove kao posledica izmene projekata.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važna i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku.


Foto P.Milošević

Ovaj autoput povezaće dva okruga, Nišavski i Pirotski, sa oko 450.000 ljudi, velike privredne centre u ovom delu Srbije, Niš i Pirot, obezbediti lakšu vezu istočne Srbije sa najbližim aerodromom "Konstantin Veliki" u Nišu, kao i bolju vezu sa turističkim destinacijama u ovom delu Srbije, kao što je Stara planina.


Foto P.Milošević

Autoput je, pored povezivanja Srbije sa zemljama EU, važan i zbog veće bezbednosti u odnosu na magistralne puteve, kao i zbog očuvanja nacionalnog parka Sićevačka klisura.

Izgradnja istočnog kraka Koridora 10 počela je 2010. godine.


11:05 - OKUPLjA SE VELIKI BROJ GRAĐANA

Veliki broj građana se okuplja sat vremena pre svečanog otvaranja istočnog kraka Koridora 10.
Foto D.Alihodžić


11:25 - RADNICI O KORIDORU: AUTO-PUT URAĐEN KVALITETNO

Radnici Koridora 10, izjavili su našim reporterima da je auto-put kvalitetno urađen i da su srećni što su radili na ovakvom projektu.

11:48 - ZASVIRALI TRUBAČI

Sve je spremno za puštanje u saobraćaj novog auto -puta na trasi Koridora 10. Okupio se veliki broj građana, a svečanom otvaranju prisustvovaće i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.Na istočnom kraku Koridora okupljene su pozdravili trubači koje predvode predsednik gradske opštine Bratislav Vasiljević i direktor javnog preduzeća Nenad Stanković.


Kako javlja naša reporterka uz muziku trubača Nišlije su danas najveselije.
12:08 - VUČIĆ DOČEKAO BORISOVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas pre podne premijera Bugarske Bojka Borisova kod tunela Bancarevo na auto-putu deonice istočnog kraka Koridora 10.


Foto Predsedništvo Srbije


Vučić i Borisov će zajedno otvoriti tu važnu deonicu, a koja označava i završetak svih radova na Koridoru 10 kroz Srbiju.


Foto Predsedništvo Srbije


"Gde si, bratko, dobrodošao", tim rečima je Vučić pozdravio Borisova.


Svečanosti će prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i ministri u vladama dve zemlje, predstavnici inostranih kreditora i kompanija koje su radile na ovoj deonici.Foto Predsedništvo Srbije12:15 - POČELA SVEČANOST OTVARANjA POSLEDNjE DEONICE KORIDORA 10

Svečano otvaranje deonice Koridora 10 ka bugarskoj granici, u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Bugarske, Aleksandra Vučića i Bojka Borisova, i brojnih građana, počelo je oko podneva u Bancarevu, a samim tim zvanično je obeležen kraj radova na tom koridoru, čija je ukupna dužina kroz Srbiju 813 kilometara.


Foto D.Alihodžić


Predsednik Vučić je prethodno dočekao Borisova na drugoj strani tunela Bancarevo i zajedno su se dovezli kroz taj tunel dugačak 881 metar.


Foto D.Alihodžić


Svečanosti prisustvuju i premijer Srbije Ana Brnabić, Milorad Dodik, ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović, predstavnici vlada dve zemlje, inostranih kreditora i kompanija koje su radile na toj deonici.


Oko tunela na "kosini 6" nalaze se transparenti sa natpisima "Srbija povezuje Evropu", "odgovorno ka cilju", "gradimo ka budućnosti", "put pobede", "put uspeha"...


Građani nose srpske zastave i veliki transparent Budućnost Srbije, Niš je iz Vučića, sa slikom predsednika, jer, kako kažu, bez njega ne bi bilo ni autoputa.12:24 - INTONIRANjE HIMNE

Svečanost je započela intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde".12:24 - HVALA VAM ŠTO VOLITE SRBIJU

Predsednik Srbije obratio se okupljenim građanima koji su došli na svečano otvaranje istočnog kraka Koridora 10.


- Poštovani narode, prijatelji, hvala vam što ste u ovolikom broju došli i pokazujete koliko volite našu Srbiju! Koliko volite istok Srbije i ovu prelepu Srbiju. Hvala velikom bugarskom prijatelju Bojku Borisovu i hvala čoveku koji je uvek uz nas i kad je dobro i kad nije, a to je Milorad Dodik. Kada smo krenuli u promene, hteli smo baš ovo, hteli smo čudo i ostvarili smo. Hteli smo da se naše vreme meri u kilometrima, ostavili smo prašnjavu prošlost i napravili kilometre budućnosti. Nismo napravili puteve da bi ljudi odlazili nego i da bi dolazili. Bugarska nam je danas bliža nego ikada, mi smo se danas povezali putevima, a za nekoliko meseci i bugarska strana završava poslednjih 12 kilometara do Sofije. Od tog momenta neće biti nijednog kilometra do Sofije, Burgasa i Istanbula, a da nije auto-put - rekao je Vučić.Foto Tanjug/S.Radovanović

12:34 - BORISOV: SPAJAMO ZAPADNU I ISTOČNU EVROPU, NEMA VIŠE ZIDOVA

Predsednik bugarske vlade Bojko Borisov poručio je danas da se otvaranjem istočnog kraka Koridora 10 spajaju Zapadna i Istočna Evropa.


Kao i Nemci, kaže Borisov, koji su imali Berlinski zid i koji je pao pre 30 godina, i zid između dve zemlje, Srbije i Bugarske, je "pao".

Foto Predsedništvo Srbije


"Mi imamo luku Varna, Burgas i sve do Istanbula nemamo prepreke. Cela bugarska privreda će koristiti ovaj put u celosti", poručio je Borisov, obrativši se prvi na ceremoniji otvaranja istočnog kraka Koridora 10 prema Bugarskoj.


On je čestitao svima na izgradnji puta, koji će, uz veliki značaj za ekonomije, biti i bezbedan, bez nesreća.

12:48 - TO JE ONO ŠTO SMO ŽELELI, I NEĆEMO STATI

Ovaj put i kilometri puteva koji su do sada izgrađeni upravo su ono što smo želeli kad smo počeli da menjamo zemlju, da menjamo sebe, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju istočnog kraka Koridora 10 i poručio da "neće stati".


"Nećemo stati na ovome, nastavićemo dalje, gradićemo bez prestanka da bismo imali više posla, više investicija, da bismo završili taj čarobni krug i da bismo mogli da kažemo da smo stvorili uspešnu i najlepšu, za nas svakako najlepšu, zemlju na Balkanu", poručio je Vučić.


Sve je danas ovde, rekao je on - i svaki san koji smo sanjali, i svaka nada koju smo prikrivali, i svaka vera koju smo imali, napor koji smo uložili.