Otpočeli letovi Rajanera na relaciji Malta-Niš-Malta

Tanjug

08. 11. 2019. u 22:13

Отпочели летови Рајанера на релацији Малта-Ниш-Малта

Foto N. Fifić

Na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu večeras su zvanično otpočeli letovi na relaciji Malta-Niš-Malta sletanjem aviona aviokompanije Rajaner
Na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu večeras su zvanično otpočeli letovi na relaciji Malta-Niš-Malta sletanjem aviona aviokompanije Rajaner (Ryanair), a direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković poručio je da ta ruta ima veliki potencijal i pozvao sve putnike da iskoriste letove za Maltu i druge destinacije uz niske cene koje Rajaner nudi.

Avion iz Malte sleteo je na niški aerodrom u 19 časova, dok je iz Niša poleteo za Maltu u 19.25 časova, a Zdravković je istakao da su Aerodromi Srbije veoma ponosni na to što je Rajaner kao jedan od njihovih najvećih partnera odlučio da dalje razvija svoju mrežu sa aerodroma "Konstantin Veliki".

"Verujemo da će naše partnerstvo rasti i to ne samo vezano za aerodrom u Nišu, već i za aerodrom Morava u Kraljevu", kazao je Zdravković.

PROČITAJTE JOŠ -   Od novembra Rajaner leti od Niša do Malte

Prema njegovim rečima, u oktobru ove godine aerodrom Konstantin Veliki u Nišu je imao 42.949 putnika što je u odnosu na oktobar prošle godine kada je imao 29.855 putnika rast od 44 odsto.

Za period januar - oktobar ove godine aerodrom Konstantin Veliki imao je 338.527 putnika, što je za 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Kargo saobraćaj u peridou januar - oktobar ove godine veći je za 73 odsto u odnosu na isti perid prošle godine, naveo je Zdravković dodajući da su prihvaćeni i novi letovi za novembar.

"Aerodrom "Konstantin Veliki" beleži vrlo dobre saobraćajne rezultate od 2015. godine kada je resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preuzelo upravljanje razvojem i ulaganjem u niški aerodrom", kazao je Zdracković dodajuci da je od tada aerodrom u Nišu imao milion i 250.000 putnika.

Prema njegovim rečima, ispunjavaju se obećanja resorne ministarke Zorane Mihajlović, odnosno za period od nešto više od godinu dana u aerodrom u Nišu uloženo je preko 250 miliona dinara, a u toku je postupak dobijanje dozvole za projekat sistema svetlsonog obeležavanja, čija je vrednost prve faze blizu jednog miliona evra.

Zdravković je naveo i da u toku postupak raspisivanja javne nabavke za izradu projektno-tehničke dokumentacije za novu terminalnu zgradu u Nišu površine 5.000 metara kvadratnih, kao i u postupku raspisivanja javne nabavke za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju povratno-sletne staze.

"Sve ovo aerodrom ne bi mogao sam bez podrške države", istakao je Zdravković.

Govoreći o letovima sa niškog aerodroma, Zdravković je kazao da će linija do Stokholma raditi do 28. marta prema najavama aviokompanije Rajaner, dok će linija do Ciriha, aviokompanije Swiš biti ukinuta posle božićnih praznika.

Let Er Srbije na relaciji Niš-Budimpešta ukinut je zbog slabog interesovanja građana juga Srbije za glavni grad Mađarske, rekao je Zdravković i dodao da je to učinjeno i zbog želje da ta linija ne naruši dobre rezultate preostalih linija od javnog značaja iz Niša.

S obzirom da su Aerodromi Srbije preseljeni u Niš, odatle se upravlja i aerodromom "Morava" u Kraljevu, a kako je ispričao Zdravković prvi let sa tog aerodroma očekuje se kako je i najavljeno u prvoj sedmici decembra ove godine.

"Na aerodromu "Morava" izradiće se i nova poletno-sletna staza, opremiti zgrada, obučiti ljudi, uraditi svetlosno obeležavanje...", najavio je Zdravković dodajući da kao što je nekad Beograd pomagao Nišu, tako Niš sada pomaže Kraljevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije