Cenom lomi „Braću Pivac“: Šaranović vlasnik više od 25 odsto Kraša

D. I. K.

08. 11. 2019. u 17:56

Ценом ломи „Браћу Пивац“: Шарановић власник више од 25 одсто Краша

Foto EPA / Antonio Bat

Nebojša Šaranović i njegova kiparka firma "Kapa star limitid" izvestila je u petak Zagrebačku berzu da u vlasništvu ima 25,01 odsto akcija „Kraša“. Otkupljuje akcije po mnogo višoj ceni od one koju nudi industrija „Braća Pivac“


Nebojša Šaranović i njegova kompanija "Kapa star limitid", postala je vlasnik više od 25 odsto hrvatske kompanije "Kraš". Šaranovićeva kiparska firma u petak je izvestila Zagrebačku berzu da u vlasništvu ima 25,01 odsto akcija "Kraša". Ovaj prag, nakon kojeg treba i ostalim akcionarima da uputi ponudu za preuzimanje njihovih akcija, Šaranović je prešao u sredu, 6. novembra, o čemu je u petak, u zakonskom roku, obavestio i hrvatsku berzu.

"Kapa star limitid" je pomenuto vlasništvo stekao kupujući 2.187 akcija "Kraša", po ceni od 1.050 kuna, što je u sredu, 6. novembra, bio ukupan berzanski promet hartijama ovog konditora. S obzirom da se i u četvrtak i petak intenzivno trgovalo deonicama ove kompanije, po istoj ceni, može se pretpostaviti da je srpski privrednik bio na strani kupca celokupnih prometa hartijama "Kraša". Time je još bliži udelu od 30,73 odsto, koji drže hrvatska "Braća Pivac". Naime, u četvrtak je vlasnika promenilo ukupno 1.935 akcija "Kraša", a danas još 3.410 komada.


PROČITAJTE JOŠ: Sve uzbudljiviji finiš bitke za "Kraš": "Braća Pivac" nude premalo, hoće li mali akcionari prodati akcije Šaranoviću?

Sudeći po zbivanjima na Zagrebačkoj berzi, srpski privrednik sve je bliži i da uputi obaveznu ponudu za preuzimanje akcija "Kraša", koja će biti "primamljiva" drugim akcionarima, ukljujučući i upravu ove kompanije. Podsetimo - pre svega četiri dana, uprava "Kraša" odbila je da prihvati obavezujuću ponudu Mesne industrije "Braća Pivac", po 430 kuna za akciju. Razlog je upravo preniska cena, koju nemaju nameru da prihvate ni "Krašovi" akcionari. Kako je ocenjeno u upravi, ponuda "Braće Pivac" je kvalitetna kada je reč o planu za budućnost kompanije, ali je cena od 430 kuna nerealna, pogotovo što se istovremeno na berzi trgovalo i za 1.090 kuna po akciji hrvatskog konditora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Vera

08.11.2019. 18:14

Daje im milione za to malo deonica a može za tolike pare da napravi firmu u Srbiji da zaposli ljude....neverovatno?

Nile

08.11.2019. 18:15

BRAVO REDAKCIJO! Napokon da jedan medij napiše istinu da je to Kiparska a ne srpska firma.

Bane kan

10.11.2019. 18:21

@Nile - Pare su jos davno otisle iz Srbije za Kipar, ostavljena prazna kuca I propala ekonomija. To su uradili takozvani socijalisti ili ne znam kako se danas zovu ali uvek u sprezi sa vlascu. Sad ti jugonostalgicari razbacuju te pare i daju hrvatskim akcionarima. Lako dosle pare Lako se i trose. Nije to srbin vec neko ko jos zivi u proslosti. Preplacivati akcije ko to jos radi i zbog cega?

Miki-Zg

08.11.2019. 18:48

Poznavajući kod ekstremista kod pojedinih Hrvata ni viša cijena Srbina N.Šaranovića ne igra prevagu .Preuzimanje Kraša bio bi poraz hrvatstva ,ma kud baš da nam uzme firmu ,Srbin ?