Mali: Srbija prepoznala značaj inovacija i značajno ulaže u njih

Tanjug

08. 11. 2019. u 14:30

Мали: Србија препознала значај иновација и значајно улаже у њих

Foto: Tanjug

Ministar finansija naglasio da se dosta radi na olakšavanju poslovanja privrednika
Značajna sredstva za inovacije predviđena su u budžetu za 2020. godinu, kroz izdvajanja za Fond za inovacione delatnosti i Fond za nauku, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali, u razgovoru sa predstavnicima fondacije "Konrad Adenauer Štiftung", predvođenim generalnim sekretarom Gerhardom Valersom.

Pročitajte još:Do državnog posla i dalje preko Vladine komisije: Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih odlazi u istoriju

Fondacija "Konrad Adenauer Štiftung" juče je zvanično otvorila novu kancelariju u Beogradu, a njeni programi se formulišu kao podrška jačanja i produbljivanja političke, ali i svake druge saradnje Nemačke i zemlje u kojoj ta Fondacija funkcioniše i ima svoje sedište.

Valers, koji učestvuje u formulisanju fondacijskih programa širom sveta, pa i u Srbiji, istakao je da su obrazovanje i ulaganje u inovacije dve veoma značajne oblasti.

Pročitajte još:Niske plate prikupile rezerve: Radnik stvori skoro dvostruko više nego što košta

Mali je, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, rekao da Vlada Srbije dobro prepoznaje da se budući ekonomski rast zemalja u svetu sve više oslanja na inovacije i najnovije tehnologije. On je naglasio da se dosta radi na olakšavanju poslovanja privrednika i podsetio da je još prošle godine započet rad na poreskim olakšicama kojima se podstiče inovaciona delatnost, kao i da se sa tom praksom nastavlja i u budućnosti.

Ministar je obavestio sagovornike o makroekonomskim rezultatima, ističući kao značajnu vest da je list "Fajnenšel tajms" proglasio Srbiju rekorderom po broju direktnih stranih grinfild investicija u prošloj godini, kao i da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine privukla za 43 odsto više direktnih investicija nego u istom periodu 2018. godine.

On je naveo da u Srbiji posluje veliki broj firmi iz Nemačke i da je u njima zaposleno oko 60.000 radnika, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije