IME svakoga ko šalje novac iz Srbije, bilo da je primalac u zemlji ili inostranstvu, i svakoga kome pare stižu, od 1. juna sledeće godine naći će se u Jedinstvenom registru korisnika novčane doznake. Njegovo uvođenje predviđeno je izmenama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je u skupštinskoj proceduri.

Pročitajte još: Postupak okončan: Banke izgubile, Vrhovni sud potvrdio raskid ugovora za "švajcarce"

Doznake se u javnosti uglavnom vezuju za prilive iz dijaspore i to najčešće iz Nemačke i drugih evropskih država gde radi najviše naših ljudi, a koji novac šalju rođacima u Srbiji.

Biće "popisani" i građani koji su, za prvih osam meseci ove godine, iz inostranstva primili ukupno 2,29 milijardi evra na ime penzija, socijalnih primanja, radničkih doznaka, kao pomoći i poklona iz inostranstva. Registar će voditi Narodna banka Srbije, a podaci iz njega neće biti javno dostupni.

Pročitajte još: Preduzetnici će proći kroz “rešeto”, neke čeka namet od čak 85 odsto

Novčana doznaka nije samo ona koja "legne" na račun u banci, već se odnosi i na usluge koje pružaju platne institucije, putem kojih novac može da se prima i šalje bez otvaranja računa. Ovu uslugu u međunarodnom platnom prometu pružaju banke, platne institucije i JP "Pošta Srbije", Western Union, MoneyGram International Inc. i RIA Money Transfer.

Osnovni cilj uspostavljanja registra je unapređenje efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca u vezi sa izvršenjem platnih transakcija.

- Centralizovanim vođenjem podataka omogućava se olakšani i brži pristup podacima o korisnicima novčanih doznaka kada je to neophodno za otkrivanje kriminalnih aktivnosti - objašnjavaju u NBS. - Više neće biti potrebno da se ovi organi obraćaju svakoj platnoj instituciji pojedinačno, što za sobom nosi neblagovremenost u postupanju i odgovarajuće rizike. Biće stroga kontrola, koja ovlašćena lica će imati pristup ovim podacima. Oni neće biti javno dostupni.

U Narodnoj banci ističu da će se na podatke iz registra primenjivati odredbe zakona kojim se uređuje pružanje platnih usluga koje se odnose na poslovnu tajnu, kao i odredbe propisa kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

POMOĆ I NASLEDSTVO

DRŽAVLjANI Srbije, po Zakonu o deviznom poslovanju i pratećim aktima, mogu da šalju novac u inostranstvo kao poklon, pomoć članu porodice, nasledstvo ili rentu. To je dozvoljeno i za podmirenje duga useljenika u Srbiju i prilikom iseljenja u inostranstvo. Bez ograničenja mogu prenositi do 10.000 evra mesečno.

Kada je reč o plaćanju robe i usluga u inostranstvu, građani, načelno posmatrano, mogu da obavljaju plaćanja prema inostranstvu na osnovu odgovarajuće dokumentacije.