Srpski tartufi stigli do Kine: Imamo svašta da ponudimo, ali nije lako probiti se

S. Rovčanin Tomković

07. 11. 2019. u 20:23

Српски тартуфи стигли до Кине: Имамо свашта да понудимо, али није лако пробити се

Premijerka i ministri sa srpskim izlagačima Foto Tanjug

Privrednici iz naše zemlje izlažu prehrambene proizvode na međunarodnom sajmu "Ekspo"

ŠANGAJ

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA


SRPSKI tartufi u četvrtak su stigli u Kinu. Proizvodi su ocarinjeni i uskoro bi trebalo da se nađu na rafovima u prodavnicama. Tako su se tartufi pridružili vinima, sokovima, kiseloj vodi i sirovoj bukvi, koji su već "uspeli" da se probiju na ogromno kinesko tržište.

Pročitajte još: U Srbiju stiže "Alipej": Brnabić najavila dolazak platforme za mobilna plaćanja

Naši privrednici u četvrtak su na štandu Srbije na Međunarodnom sajmu izvoza predstavili svoje proizvode. Obišli su ih premijerka Ana Brnabić i ministri Aleksandar Antić, Rasim Ljajić i Nenad Popović. Proboj na kinesko tržište uopšte nije lak. Najbolji put je izgraditi jedan brend i plasirati ga. Tako su Česi ovde poznati po pivu, Poljaci po votki, a Francuzi po vinu.

To potvrđuje i ministar trgovine Rasim Ljajić, i navodi da i mi moramo da ponudimo nešto specifično.

Pročitajte još: Šumadija baza za kineskog giganta: "Huavej" planira otvaranje data centra u Kragujevcu vrednog 30 miliona evra

- Videli smo ovde proizvode od tartufa, to je dobar primer. Konačno treba da budemo prepoznatljivi po nečemu - smatra ministar. - Ima dosta naših vinarija, možda je u tome šansa. Izvozimo sirovo bukovo drvo, ali to nije profitabilno, jer bi bilo mnogo bolje da prodajemo gotov proizvod. Izvoz u Kinu raste - za devet meseci ove godine dostigao je 214, a cele prošle godine bio je 92 miliona dolara.

Ministar Ljajić je rekao da je broj kineskih turista koji su do sada posetili Srbiju 110.000, kao i da će ih do kraja godine biti 140.000. On je naveo da ih je ranije bilo svega 18.000. Dolazak kineskih turista predstavlja veliki uspeh i zahvaljujući mogućnosti da se naša turistička ponuda pojavljuje na platformi "Alibaba".

Predsednik Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji Guo Ksijao osnovao je paviljon za promociju naše robe u gradu Ning Bo i nazvao ga "Tesla".

- Ovde će se primeniti srpski patent za najtanji zvučnik na svetu, zaštitio sam vino "tesla", a počeo je i uvoz soka od aronije iz Srbije - priča Guo Ksijao.

Ministar Antić je rekao da kompanija Hikvision, u Hangdžouu, koju je srpska delegacija posetila, sarađuje sa kineskom kompanijom "Ziđin" koja je prisutna u Srbiji. On je istakao da će zamoliti nadležne u firmi Hikvision da razmotre da svoj RND centar otvore u Srbiji.

Razgovaralo se i sa predstavnicima kompanije TBEA, koja je već pokazala interesovanje da se uključi u razvoj projekta termoelektrane-toplane u Kragujevcu.

AKADEMIJA KOŠARKE

AKADEMIJA košarke "Marina Maljković" otvorena je u četvrtak u distriktu Bao Šan u Šangaju, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministra Aleksandra Antića. Ovde će devojčice i dečaci trenirati besplatno, u okviru Pokreta za žensku košarku, koji postoji u Srbiji i u Kini. Trener naše ženske košarkaške reprezentacije, na pitanje da li je ona zvezda u Kini, kao što su nam ispričali domaćini, kaže:

- Nisam. Volim košarku gde god da sam, u Kini ili Srbiji. Važno je da se utakmica dobije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)