Kuda u kupovinu: Penzioneri, u ovim trgovinama možete pazariti po povoljnijim cenama

E. B. TALIJAN

06. 11. 2019. u 17:52

Куда у куповину: Пензионери, у овим трговинама можете пазарити по повољнијим ценама

Foto P. Milošević

Sniženja su veoma značajna za najstarije sugrađane, koji uglavnom imaju niska primanja, i zato vode računa da uvek kupuju artikle na popustu

VEĆINA velikih trgovinskih lanaca u Srbiji najstarijim sugrađanima odobrava specijalne popuste na kupovinu od najmanje 10 odsto u danima isplate penzije, a pojedini nude i 15 procenata niže račune. Potrebno je samo da pokažu ličnu kartu, penzioni ček ili izveštaj iz banke.

Ova sniženja su veoma značajna za najstarije sugrađane, koji uglavnom imaju niska primanja, i zato vode računa da uvek kupuju artikle na popustu. To je korisno i trgovinskim lancima koji tih dana, kako nam kažu predstavnici megamarketa, ostvaruju znatno veći promet. Penzionerski popusti se ne odnose na proizvode koji su već na akciji, cigarete, štampu i alkoholna pića.

U "Univereksportu" moguće je pazariti uz popust dva puta mesečno, 11. i 25. u mesecu.

- Svesni smo situacije u kojoj se nalaze naši kupci, kao i da je njihova potrošačka korpa iz dana u dan sve manja - kaže, za "Novosti", Milica Ivanković iz ovog trgovinskog lanca. - Zato je neophodno da se obratimo upravo toj grupi i ponudimo aktivnosti koje su prilagođene trenutnoj situaciji na tržištu.

Prema njihovoj evidenciji, penzioneri u periodu kada im se odobrava sniženje najviše kupuju proizvode iz kategorije kućne hemije.

- Popust važi za većinu artikala, ali tu ne spadaju sveže meso, cigarete, novine i tridesetak proizvoda koji se ubrajaju u osnovne životne namirnice - naglašava Milica. - Popust doprinosi povećanju broja kupovina i potrošačke korpe, a time i intenzitetu prometa.

U "Idea" i "Roda" marketima penzionerima odobravaju popust od 10 odsto.

- U "Idea" prodavnicama taj popust je aktuelan četiri dana u toku meseca, i to na dan isplate penzija i sutradan, a u "Roda" marketima važi svake srede - navodi Marko Vlahović, koordinator za komunikacije "Merkatora S".

KUPUJEM SAMO NA AKCIJI RATOMIRKA (72), penzionerka iz Kruševca, naglašava da na akcijskoj ponudi kupuje sve, od prehrambenih proizvoda do kućne hemije. - Pratim akcije i popuste za penzionere u velikim marketima, i u skladu sa tim se svakodnevno snabdevam - ističe Ratomirka. - Sniženja su mi veoma značajna, jer mi je penzija mala, a kada se plate svi računi, malo ostane.

Seniori ga koriste, kako kaže, uglavnom za svakodnevne kupovine, ali povremeno i za neku specijalnu nabavku u kojoj se ostvaruje značajnija ušteda.

- Ovaj popust se uvek odrazi i na visinu prometa i na broj izdatih računa, što možda i najbolje govori o tome koliko je ova akcija značajna za penzionere - ukazuje Vlahović.

Kompanija "Lidl" je jedna od retkih koja nema popuste namenjene specijalno penzionerima, ali svojim potrošačima nude brojne proizvode na sniženjima.

- U našim prodavnicama imamo redovne akcije koje obuhvataju veliki broj artikala - kaže Jovana Đinković iz ove kompanije. - Jedna počinje četvrtkom, a druga ponedeljkom i traju dok se zalihe ne prodaju. Proizvodi na sniženjima su namenjeni različitim ciljnim grupama, uključujući i penzionere. Naši najstariji sugrađani poznati su po odličnom ekonomisanju sa, uglavnom, niskim primanjima. Prosečna penzija u Srbiji je 26.342 dinara i jasno je zašto ova populacija vodi računa da kupuje isključivo proizvode na akcijskim ponudama.

SVE ODE ZA UNUKE

JELICI Terzić iz Beograda popusti za kupovinu kada stigne penzija mnogo znače. Kaže, da tih dana ozbiljnije isplanira kupovinu, pa se naprave i zalihe određenih namirnica do sledeće isplate.

- U mom komšiluku je supermarket koji dva dana daje popuste kada stigne penzija - kaže ova Beograđanka. - Tih dana se dokupe sredstva za higijenu, ulje, šećer, brašno, ali se i dopuni fioka sa slatkišima za unuke. Čini se da nije veliki popust, ali malo-pomalo pa se nakupi.

POMOĆ ĆERKAMA

PENZIONERKA Ljubica (69) iz Sombora ističe da veće nabavke uvek obavlja kada su u megamarketima popusti.

- Tada najviše kupujem kućnu hemiju za svoje domaćinstvo, a često pomognem i ćerkama - kaže nam Ljubica. - Za unuče uvek kupim pelene. Nekada su cene povoljnije na redovnim akcijama, nego na sniženjima koja se daju za penzionere, tako da i o tome vodim računa. Popusti mnogo pomažu da se "pregura" mesec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Drugo mišljenje

06.11.2019. 18:58

Kad bismo mogli da pojedemo te račune bili smo stalno siti i debeli.Ovo je strašno,stalno govoriti o jadnoj kupovnoj moci penzionera.Ah,da,moze i kućna hemija da se pojede jer je ona najcesce na akciji.Zivezne namirnice propadaju ,crni se meso,crne se salame,crni se povrce,prodaju se keksevi sa isteklim datumom i još toga.Tako da tih 10% bukvalno nista ne znači.Da,zaboravih velicanstvenih 5000 d.

maniks

06.11.2019. 19:30

Snizenja na akcijama su mnogo veca nego popusti za penzionere. Na stranu to sto se popust za penzionere ne odnosi se na meso, ulje,mleko...na kraju ostaje za hemiju. Ovi popusti su ponizavanje penzionera jer kad su ti popusti cene povecaju.

ivana

09.11.2019. 15:18

Zelena pijaca je najjeftinija - mada ne svaka. Zeleni venac je među jeftinijima.Kada je jedan veliki lanac na TV ubijao sa reklamom da su tikvice 79,99 na Z.vencu su bile oko 40.Keš&keri je ubedljivo najjeftiniji, ali do njega se mora kolima.Slažem se da su popusti za penzionere ponižavajući.