HANGDžOU - SPECIJALNO ZA "NOVOSTI"


U Srbiji će za nekoliko meseci biti omogućeno plaćanje preko "Alipeja", kineske platforme za plaćanje putem aplikacije na mobilnom telefonu. Ovo je danas najavila premijerka Srbije Ana Brnabić, nakon obilaska kompanije "Alibaba" u kineskom gradu Hangdžou. Kako navodi, naša zemlja bi se na taj način priključila društvu od milijardu ljudi koji na ovaj način obavljaju kupovinu.

- U toku su razgovori, koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i oni idu dobro - rekla je juče premijerka Ana Brnabić. - Razgovaraju sa jednom komercijalnom bankom i očekujem da ćemo to brzo završiti. Sledeći korak bi bio logistički centar. Nameravamo da nastavimo razgovore i sa "Alibabom", ali i sa drugim kompanijama, da otvore svoje razvojne centre u Srbiji. Ne mogu da kažem da će oni otvoriti razvojni centar, ali mi ćemo dati sve od sebe.

Istakla je i da je porez koji se u Srbiji plaća za intelektualnu svojinu samo tri odsto, što je najpovoljnije u Evropi. Ona je domaćinima, dok su joj pokazivali gde sve postoji predstavništvo i pomenuli da se i sa Srbijom pregovara, kratko rekla - dogovoreno.

Novine je najavio i ministar za inovacije Nenad Popović. On je otkrio da će krajem marta u Borči početi izgradnja industrijskog parka.

- Kineska banka najavila je da će podržati sva kineska preduzeća, a to je dobar znak i za druge firme koje će graditi. To će biti najveći industijski park u južnoj i jugoistočnoj Evropi - rekao je Popović.

Inače, tokom obilaska "Alibabe", ali i još dva tehnološka centra, delegacija Srbije "našla" se u filmu budućnosti. Skeneri lica na sve strane, procenjuju koliko ste teški i stari, kojeg ste pola, ali i da li ste lepi. Delimično su uspešni, ali za lepotu ne maše, u šta se uverio i reporter "Novosti".


PROČITAJTE JOŠ - Pogledajte snimak iz vazduha poslednjeg kraka Koridora 10: Šest traka, 87 kilometara, čekali smo ga 10 godina! (FOTO+VIDEO)


TRANSFORMACIJA ZA DVE DECENIJE

KINESKA provincija Đeđang je u Kini poznata po razvoju zasnovanom na digitalnoj ekonomiji. Čak 41,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u ovom regionu dolazi upravo od digitalne ekonomije.

- Nema boljeg mesta, možda čak ni na celom svetu, da vidimo napredne tehnologije i razgovaramo sa potencijalnim partnerima o investicijama u Srbiju - rekla je Ana Brnabić. - Kompanije koje sam obišla osnovane su pre samo dve decenije, a danas zapošljavaju i 100.000 ljudi, što pokazuje da kada postoje podrška države, otvoren ekonomski sistem, dobra sredina za inovacije, može i svet da se promeni za 25 godina, a ne jedna zemlja.


VOZ OD 250 NA SAT

DELEGACIJA Srbije odvezla se iz Šangaja do Hangdžoua, grada obuhvaćenog projektom 5G mreže, brzim vozom. Razdaljinu od oko 200 kilometara, koliko ima od Beograda do Subotice, prešli smo za nepunih 45 minuta. Išao je brzinom od oko 250 na sat, a može da dostigne i 400. Domaćini su goste odveli i u plovidbu Zelenim jezerom. Srdačni domaćini su nas uvek ispraćali mahanjem. Rekli su nam i da kad god dođe delegacija Srbije misle da je u njoj Novak Đoković, a u Kini popularnost stiče i sudija Milorad Mažić, koji sudi prvu kinesku ligu i bio je na nekim sastancima naše delegacije.