SRPSKO selo, bogato i blagorodno. Sa školom, zadrugom, poštom, igralištem, putem i kafanom. Za takvo selo bori se nedavno osnovani Nacionalni tim za preporod sela. Trenutno se prikupljaju podaci o prvih 100 sela koja će dobiti novu infrastrukturu u naredne tri godine u Topličkom, Pčinjskom, Niškom, Pirotskom i Jablaničkom okrugu. Tim je organizovan po radnim grupama, a do kraja novembra trebalo bi da svi podaci pristignu.

U timu Milana Krkobabića, ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i Dragana Škorića, predsednika Akademijskog odbora za selo SANU, nalaze se i stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture, sporta.

PROČITAJTE I:Gastronomski spektakl u Kaću: Festival u slavu vojvođanskog čipsa (VIDEO)

- Sela Srbije prazne se iz godine u godinu. Najugroženiji je jug Srbije, opštine prema Bugarskoj i Rumuniji - kaže akademik Škorić. - Ove godine 100 sela će biti obnovljeno. To su ona u kojima ima života i ljudi. Prioritet je da stvorimo uslove u selima da mogu u njima ostati mladi ljudi. Treba izraditi osnovne infrastrukturne objekte, firme koje će dati mogućnost zaposlenja i ekonomski stimulisati razvoj sela.

ORANICE BRAČNIM PAROVIMA

ŽELjA nam je da se mladim bračnim parovima koji žele da zasnuju porodice, dodeli na korišćenje 20 do 50 hektara državne zemlje i odobre povoljni krediti - kaže akademik Škorić. - Tamo gde nema državne zemlje, treba zakonski regulisati korišćenje napuštenih imanja, bez promene vlasništva. Dobar podsticaj je i dodela pomoći od, recimo, 50.000 evra za formiranje porodičnog gazdinstva na selu, naravno uz određene obaveze.