Za povećanje životnog standarda, manju nezaposlenost i bolje obrazovanje: Vlada usvojila Predlog budžeta za 2020. godinu

Tanjug

subota, 02. 11. 2019. u 10:21

За повећање животног стандарда, мању незапосленост и боље образовање: Влада усвојила Предлог буџета за 2020. годину

Foto: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je da je budžet za 2020. godinu razvojni
Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Predlog Zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu, kojim se predvidaju ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara, što daje predvideni deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP.

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je da je budžet za 2020. godinu razvojni, da se njime podstiče dalji razvoj privrede i da je za sledeću godinu projektovan realni rast privrede od 4 odsto.

Što se tiče privrednog rasta u ovoj godini, ohrabruju procene za treći kvartal, po kojima privredni rast iznosi 4,7 posto, tako da očekujemo da privredni rast do kraja godine bude i iznad projektovanih 3,5 posto. Ulaganje u obrazovanje i inovacije će omogućiti da Srbija nastavi sa visokim i održivim rastom ekonomije. Srbija pokazuje da može da ostvari visoke stope rasta bez obzira na usporavanje EU ekonomija. Prema aktuelnoj Fiskalnoj strategiji, projekcija javnog duga za centralni nivo države za 2020. godinu je 50,3 odsto BDP, rekao je Mali.

PROČITAJTE JOŠ -Povećanje plata na snazi, u ponedeljak pomoć penzionerima

Ministar finansija, saopštilo je resorno ministarstvo, istakao je da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda, odnosno na povećanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP, podsticaj rastu kroz povećanje javnih investicija, i poresko rasterećenje rada.


On je dodao da se ovim predlogom budžeta označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija i označava početak razvoja.

U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije za naše najstarije sugrađane. Prema tzv. švajcarskoj formuli, penzije će sledeće godine rasti za 5,4 odsto. Kada je reč o kapitalnim investicijama, u predlogu budžeta je u tu svrhu predvideno 198,9 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava se odnosi na saobraćajnu i železničku infrastrukturu. To znači da se ovim budžetom označava početak realizacije Nacionalnog investicionog plana, naveo je Mali.

Povećali smo iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa ovogodišnjih 23,7 milijarde dinara, na 59,4 milijardi dinara za sledeću godinu. I ono što je posebno važno, povećali smo iznos izdvojenih sredstava za lečenje retkih bolesti, koji će iznositi 2,4 milijarde dinara, rekao je Mali.

On je precizirao da su, kada je reč o infrastrukturi, izdvojena sredstva za Moravski koridor, deonicu Pojate - Preljina, za izgradnju auto-puta Beograd - Sarajevo, za izgradnju saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica, zatim za deonicu Obrenovac - Ljig, za deonicu Surčin - Obrenovac, kao i za deonicu Novi Beograd - Surčin, za beogradsku obilaznicu (deonica most preko reke Save kod Ostružnice - Bubanj potok), brzu saobraćajnicu Novi Sad - Ruma, zatim za deonicu Preljina - Požega.
U nacrtu budžeta su i projekat mađarsko-srpske železnice, kao i rekonstrukcija železničke pruge Niš - Dimitrovgrad.

Ministar je istakao i da je strateški cilj Vlade Srbije smanjenje nezaposlenosti, i podsetio da će se izmenama Zakona o porezu na dohodak gradana, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, olakšati novozapošljavanje.

Njime će, kako je kazao, poslodavci imati oslobađanje od poreza na zarade i od poreza na PIO ukoliko zaposle lice koje u toku ove godine nije bilo u radnom odnosu.

U prvoj godini će imati oslobođenje od 70 odsto, u drugoj 65 odsto i u poslednjoj 60 odsto. Planirano je oslobađanje od doprinosa za PIO u celosti prve godine, sledeće 95 posto i treće 85 posto.

Na taj način, napomenuo je Mali, Srbija će se po stopi nezaposlenosti približiti zemljama Evropske Unije.

Povećana su sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije. Nastavlja se projekat ”Povezane škole” koji će omogućiti da do septembra 2020. na brz internet bude povezano ukupno 1.000 škola, kao i opremanje još 10.000 digitalnih učionica. Kako bi omogućili najbolje uslove za rad za učenike budžetirana su sredstva za opremanje računarskih kabineta u preko 400 škola. U budžetu za 2020. su opredeljena sredstva za renoviranje desetine zgrada osnovnih i srednjih škola, naveo je ministar finansija.

PROČITAJTE JOŠ -Struja skuplja od decembra, Antić otkrio za koliko

Sredstva za Fonda za inovacionu delatnost su i u ovom budžetu povećana, dok je za podršku razvoju preduzetništva obezbeđeno tri milijarde dinara. Kao podrška razvoja nauke udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.


Za razvoj inovacione infrastrukture su obezbedena sredstva za završetak Data centra u Kragujevcu, kao i sredstva za završetak Naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu.

Značajnim povećanjem budžet Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu je omogućen dalji razvoj eUprave uvođenjem novih servisa poput Jedinstvenog informacionog sistema prosvete, kaže se u saopštenju.

Ministar finansija je zaključio da očekuje da će sledeće godine Srbija nastaviti ubrzani razvoj i da je dobra potvrda dosadašnjih rezultata to što je zemlja napredovala na Duing biznis listi Svetske banke za cetiri mesta, kao i što je rejting agencija Fitć povecala kreditni rejting Srbije sa „BB“ na „BB+“, sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, a rejting agencija Moody’s unapredila izglede za povecanje kreditnog rejtinga Republike Srbije sa „stabilnih“ na „pozitivne“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Jovana90

02.11.2019. 11:47

Bitno da se zabrana zaposljavanja nastavlja, toliko o smanjenju nezaposlenosti.

sasa

02.11.2019. 12:48

u paketu fisklanih mera za unistenje IT sektora, siguran sam da ce se nezaposlenost dodatno smanjiti posto ce svi koji iole vrede pobeci iz ove drzave, gde i nema toliko mnogo IT strucnjaka.