U Privrednoj komori Srbije predstavljen Nacionalni program promocije preduzetništva i samozapošljavanja

E. B. TALIJAN

01. 11. 2019. u 08:40

У Привредној комори Србије представљен Национални програм промоције предузетништва и самозапошљавања

Stanićeva, Gos, Čadež, Stevanović i Blagojević

Mali privrednici ne polažu garancije, a nakon što otplate kredite dobijaju grantove

PREDUZETNICI, mikro, mala i srednja preduzeća starosti do dve godine, kao i svi koji žele da pokrenu sopstveni posao od danas, 1. novembra mogu da konkurišu za dobijanje povoljnih bankarskih kredita u regionalnim kancelarijama Privredne komore Srbije. Za implementaciju prve faze novog nacionalnog Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja, Vlada Republike Srbije obezbedila je 300 miliona dinara. Kada se to utroši, nemačka vlada će uložiti dodatnih 12,9 miliona evra. Privrednici ne moraju da polažu nikakve garancije za odobravanje kredita, a kada ga otplate biće im isplaćeno bespovratno 20 odsto od odobrenih sredstava.

To je rečeno u četvrtak na prezentaciji projekta u Privrednoj komori Srbije. Istaknuto je da će ga realizovati Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke, koja je glavni partner Vlade Srbije u ovom projektu, i Privredne komore Srbije.

Pročitajte još - POSLOVNI INKUBATORI ZA POČETNIKE: Pomažu im da razviju svoj biznis

- Projekat će se sprovoditi u dve faze - kazao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović. - Za prvu, pilot fazu Vlada Republike Srbije pripremila je 300 miliona dinara. U drugoj fazi očekujemo da naši partneri iz Nemačke obezbede dodatnih 12,9 miliona evra.

Naglasio je da je ovaj sektor dominantan u privredi Srbije. U njemu funkcioniše 99,5 odsto preduzeća, a radi skoro 1,1 milion ljudi.

Razlika u odnosu na prethodne startap programe koje su realizovali Ministarstvo privrede i Fond za razvoj je što će sada svi koji budu aplicirali za sredstva morati da prođu obuku koju organizuje Privredna komora Srbije. Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je obezbeđeno 17 savetnika u regionalnim kancelarijama PKS. Svi koji žele da pokrenu biznis dobiće obuku, podršku u izradi poslovnog plana i daljem poslovanju.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević ističe da pravo da apliciraju imaju svi privredni subjekti starosti do dve godine bez obzira na delatnost. Krediti su, dodaje, dostupni, povoljni, sa minimalnim rizikom, a odobravaju ih tri poslovne banke koje učestvuju u programu.

Pročitajte još - Biznis plan, pa na konkurs

- Maksimalan iznos kredita je 3,6 miliona dinara, nominalna kamatna stopa je fiksna i iznosi 5,99 odsto na godišnjem nivou - kazao je Blagojević. - Grejs period je šest meseci za investiciona ulaganja, a tri meseca za operativne troškove.

PUT DO SREDSTAVA

PRVI korak privrednika koji žele da konkurišu za sredstva je da podnesu prijavu regionalnoj kancelariji Privredne komore Srbije. Tu će pohađati petodnevnu obuku i izraditi biznis plan. Kada dobiju potvrdu o uspešno sprovedenoj obuci, sa njom i biznis planom podnose zahtev za kredit u lokalnoj partnerskoj banci. Sledi odobrenje i isplata kredita. Tokom realizacije posla sve vreme su im na raspolaganju besplatne konsultantske usluge savetnika PKS. Nakon otplate kredita isplaćuje im se grant - 20 odsto od odobrenih sredstava.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije