Posle dobijanja dozvole za izvoz kukuruza u Kinu: Srpska žitarica uskoro u Indoneziji i Vijetnamu

J. SUBIN

31. 10. 2019. u 21:23

После добијања дозволе за извоз кукуруза у Кину: Српска житарица ускоро у Индонезији и Вијетнаму

Žitari predali priznanje Nedimoviću

Sređivanjem reka i brzom prugom do Pešte, naša roba u Kini za 12 dana

SRPSKI kukuruz uskoro bi trebalo da se nađe na tržištima Indonezije i Vijetnama! Naime, kako je u četvrtak izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, posle dobijanja sertifikata za izvoz pšenice u Egipat, suncorketa i ulja za Tursku, kukuruza za Kinu, na redu je dobijanje dozvola za izvoz srpske žitarice za Indoneziju i Vijetnam.

Ministar Nedimović je istakao na prvoj Srpskoj žitarskoj konferenciji "Serbija Grain konferens 2019", da je tržište EU i dalje jedno od najznačajnijih kupaca žitarica iz naše zemlje, naročito soje:

- Sledeće godine biće obezbeđena podrška proizvođačima za setvu pšenice sa deklarisanim semenom, kako bi se povećali izvoz i kvalitet zrna. Kako ne bi deo pšenice otišao za stočnu hranu, obezbedićemo podršku za kupovinu kvalitetnog semena, jer otvaramo nova tržišta za taj proizvod. Neka očekivanja su da će pšenicom ove godine biti zasejano 550.000 hektara, što je nešto manje nego prošle, ali i to je normalno zbog plodoreda. Svakako, najveći problem kod žitarica jesu transport i logistika, pa će početkom novembra biti održan sastanak sa predstavnicima Svetske banke (SB), na kome će biti reč i o tome.

Pročitajte još - Rekordan rod kukuruza?

Kako je objasnio Nedimović, sa SB se pregovara i oko finansiranja čišćenja korita Save i Dunava, ali i obnove lučke infrastrukture, čime će biti olakšan izvoz do Kine. Sada žitarice do Kine putuju 45 dana, a kada bude izgrađena brza pruga Beograd-Budimpešta, transport će trajati oko 12 dana.

- Ako mogu govedina i vino u Kinu, može i kukuruz - naglasio je Nedimović. - A, kada je reč o Turskoj, sada su njihovi inspektori u Srbiji, kontrolišu uslove prerade, i više ništa nije do nas. Ugovorili smo da do kraja godine bude izvezeno 2.400 tona govedine u Tursku.

"Serbija Grain konferens 2019" organizovana je u okviru zajedničkog projekta između Udruženja "Žita Srbije" (UŽS), Agencije za hranu i poljoprivredu (UN FAO) i Evrpske banke za obnovu i razvoj (EBRD), pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Prema rečima Vukosava Sakovića, predsednika UŽS, naša zemlja mora da pronađe nova tržišta za izvoz žitarica.

- Ove godine izvezeno je 4,3 miliona tona žitarica, a postoji potencijal da to bude više od pet miliona tona - ispričao je Miloš Milovanović, koordinator projekta FAO. - Suše će biti sve više, a Srbija navodnjava svega tri-četiri odsto zemljišta.

Pročitajte još - Menjaju šnicle za kukuruz

Predstavnik EBRD Miljan Ždrale rekao je da je ta banka od 2001. godine investirala u Srbiji u razne projekte u poljoprivredi oko 200 miliona evra.

MEĐUNARODNO ČLANSTVO

SRBIJA će podneti akreditaciju za članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu, i biće prva zemlja na Balkanu koja će biti članica ove organizacije. Prema rečima ministra Nedimovića, zahvaljujući tome naša zemlja će moći kvalitetno da planira predstojeću godinu, što se tiče poljoprivrede, a naročito kada je reč o ceni žitarica.

- Naša zemlja će biti 57. država članica i bićemo prvi u okruženju - ispričao je Nedimović. - Uz zemlje EU, tu je i Rusija. Sve informacije koje tu budemo dobili podelićemo sa poljoprivrednicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije