Stižu jeftiniji krediti za građane: Šta se krije iza novog Zakona o osiguranju depozita

D. I. Krasić

31. 10. 2019. u 16:07

Стижу јефтинији кредити за грађане: Шта се крије иза новог Закона о осигурању депозита

U NBS juče izneti detalji novih propisa Foto Promo

Očekuje se da se efekti vide tokom iduće godine

KREDITI će biti jeftiniji, a štednja isplativija! To je direktna posledica manjih troškova koje će imati banke po osnovu izmena Zakona o osiguranju depozita, usvojenih ovog meseca u srpskom parlamentu. Za koji tačno procenat će zajmovi pojeftiniti biće poznato tek kada banke naprave svoje pojedinačne kalkulacije. Očekuje se da se efekti vide tokom iduće godine.

PROČITAJTE JOŠ -SVE TEŽE DO KEŠA ZA PREVOZ: Ko ne opravda markicu, plaća namet od 10 odsto

Država će, prema novom propisu, i dalje garantovati za depozite građana, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, do iznosa od 50.000 evra. Trošak osiguranja depozita i dalje će snositi banke. Ali, pošto se novim propisom smanjuje osnovica za obračun premije osiguranja, bankarski sistem će imati za oko trećinu niže troškove. Prema trenutnoj računici, i stanju depozita, reč je o 6,6 milijardi evra na koje se, po novom, neće obračunavati premija osiguranja, što za banke znači oko devet miliona evra niži trošak kvartalno. Višak para banke mogu da usmere u kreditnu aktivnost ili da dodatno stimulišu štednju.

Ovo je bila i tema jučerašnjeg skupa "Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema Srbije" u NBS.

- Banke će imati manji trošak izdvajanja za osiguranje depozita, pa će i cena usluga koje pružaju biti niža - kaže, za "Novosti", Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. - Rade se modeli izračunavanja koji će pokazati koliko procenata će kamatne stope plasiranih kredita biti niže.

UKUPNI DEPOZITI - 18,5 MILIJARDI EVRA UKUPNI depoziti građana, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća na kraju septembra 2019. godine bili su 18,5 milijardi evra. To je iznos na koji su banke po prethodnom zakonu plaćale premiju osiguranja po određenoj stopi. U toj sumi, 11,9 milijardi evra su osigurani depoziti do 50.000 evra. Toliko bi deponentima bilo nadoknađeno u slučaju stečaja i likvidacije banaka.

Viceguverner Dragana Stanić je istakla da su, zahvaljujući dobrim rezultatima i stabilnosti u poslednjih sedam godina danas depoziti u bankama daleko sigurniji, a moć države da ih dodatno zaštiti - još veća:

- Rastu štednje doprinosi stalan napredak na makroekonomskom planu, pozitivni trendovi na tržištu rada, stabilna i niska inflacija i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa. Tome doprinosi i stabilan i zdrav bankarski sektor koji uliva dodatnu sigurnost građanima da su njihova sredstva u domaćim bankama bezbedna.

Vladimir Šarić, predsednik Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita, podsetio je da sistem osiguranja depozita štiti najranjivije kategorije deponenata i znatno doprinosi očuvanju finansijske stabilnosti u zemlji.

- Izmenama Zakona biće smanjen nivo rizika zahvaljujući uvođenju mogućnosti obračuna i naplate premije od banaka na osnovu utvrđenog nivoa rizika u poslovanju svake pojedinačne banke - istakao je Šarić. - Pristup obračunu premije osiguranja depozita će biti pravedniji, a zaštita deponenata veća.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Матора Мачкетина

31.10.2019. 16:42

Било би боље да се направи закон који би камату за штедњу дефинисао као 40% камате коју банка узима за кредит у да банка плаћа порез на исплаћени камату. Супротно од садашње ситуације где банке зарађују од штедње за скоро никакву надокнаду штедишама.