Kako lekcije iz Švajcarske o dualnom obrazovanju mogu da pomognu mladima u Srbiji

S. B.

25. 10. 2019. u 20:52

Dualno obrazovanje trebalo bi da reši probleme tržišta rada. Uz praksu u 900 kompanija se obrazuje 6.100 srednjoškolaca

Како лекције из Швајцарске о дуалном образовању могу да помогну младима у Србији

Foto Ž. Knežević

DIGITALNA transformacija iz dana u dan pred tržište rada stavlja nove zahteve na koje obrazovni sistem ne može da odgovori. Ove izazove bi nešto lakše mogao da savlada dualni sistem obrazovanja, koji se već tri godine sprovodi i u Srbiji. Uz praksu u nekoj od skoro 900 kompanija danas se obrazuje 6.100 srednjoškolaca, a onim zakonom omogućava se i studiranje uz praksu kod poslodavaca.

Konferencijom Švajcarsko-srpske trgovinske komore u petak je zatvorena Nedelje dualnog obrazovanja u Srbiji.

- Kompanije koje su se uključile u program pokazale su društvenu odgovornost jer su otvorile vrata đacima - istakla je Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete. - One to ne rade da bi obezbedile radnu snagu, nego su pokazale odgovornost i primile i više učenika. Uvođenjem dualnog obrazovanja u studije, imaćemo mnogo veći fond sati, do 80 odsto u kompaniji. Kroz ovaj zakon smo odgovorili na izazov. Udružili smo dva sistema. Ovo je vek u kom su znanje i veštine izjednačeni.

Dualni sistem obrazovanja u Švajcarskoj, koja nam je jedan od uzora, dokazao se kao recept za unapređenje tržišta rada.

- Mi smo u Švajcarskoj verovali da svi treba da završe fakultet, ali su podaci pokazali da polovina zaposlenih u malim i srednjim preduzećima ima srednje stručno obrazovanje - istakla je Ursula Renold, stručnjak za dualno obrazovanje u Švajcarskoj. - Svega je deset odsto univerzitetski obrazovanih. Švajcarska industrija zavisi od profesionalaca.

NISU JEFTINA SNAGA

VAŽNO je da poslodavci imaju koristi od učestvovanja u dualnom obrazovanju, ali to nikako ne sme da bude iskorišćavanje đaka.

- Praktikanti nisu slabo plaćeni radnici - poručuje Ursula Renold. - Oni su studenti koji stiču zaradu. Oni nisu jeftina radna snaga. To je važno shvatiti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije