Brnabić: Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za investiranje u Srbiju

Tanjug

23. 10. 2019. u 16:15

Брнабић: Јапанска банка за међународну сарадњу заинтересована за инвестирање у Србију

Foto Tanjug

Brnabiće je dodala da će guverner Maedo doći u Srbiju uskoro
Predsednica Vlade Ana Brnabić, u okviru posete Japanu, imala je nekoliko sastanaka sa više japanskih investitora i sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom.


„Najvažnija vest koju donosim iz Japana je to da je Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za dođe i investira u Srbiji. Sastala sam se sa guvernerom Maedom i sada ćemo uspostaviti mnogo intenzivniju komunikaciju sa tom bankom, kako bismo ih doveli u Srbiju i kako bi oni otvorili fondove za našu zemlju, naše kompanije, za istraživanje i razvoj, nauku, obrazovanje, investitore i fondove koji će otvoriti prolaz za srpsko-japansku ekonomsku saradnju", izjavila je premijerka.


Ona jedodala da će guverner Maedo doći u Srbiju uskoro, kako bi započeli razgovore o otvaranju investicionog fonda u Srbiji.


„Sumirajući uspešnu posetu Japanu, značajno je da se delegacija sastala sa premijerom Abeom, zatim smo imali sastanke sa Parlamentarnom grupom prijateljstva, sa društvom prijateljstva Japan Srbija, kako bismo osnažili dalje i ekonomske i političke odnose. Takođe, videli smo se sa postojećim investitorima u Srbiji, onima koji su već investirali u Srbiju, da vidimo da li su zadovoljni i kakvi su njihovi planovi za dalje", izjavila je premijerka Brnabić povodom posete Japanu.


Navela je da je današnji dan posebno važan jer se srela sa investitorima koji još nisu ulagali u našu zemlju, ali bi bili zainteresovani da to urade u budućnosti.


Sa ostalim parlamentarcima predsednica vlade razgovarala je o političkim pitanjima, pre svega o Kosovu i Metohiji.


U odnosima Srbije i Japana, jedno otvoreno pitanje je japansko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.


Premijerka je izrazila zahvalnost Japanu na neutralnom stavu u glasanju i pri Interopolu i pri UNESKU.

PROČITAJTE JOŠ: Naruhito na tronu u Tokiju, Srbiju na ceremoniji predstavljala Ana Brnabić (FOTO/VIDEO)


„Zamolili smo da još više obrate pažnju na to šta Srbija govori i koji su naši argumenti, da nastavimo saradnju i dobijemo još jaču podršku za Srbiju u japanskom parlamentu i vladi. Delovali su otvoreni za to, ali je još mnogo posla, vremena i uzajamnih poseta pred nama. Drago mi je što smo ostvarili ovakvu saradnju", istakla je premijerka Brnabić.


Želela je da istakne ugled koji predsednik Srbije Aleksanda Vučić uživa u Japanu.


„Važno je za građane Srbije da to znaju. Meni su dolazili ljudi, zamenik japanskog ministra za životnu sredinu koji je bio u Srbiji i koji je umesto desetominutnog sastanka sa predsednikom, imao sastanak od sat vremena, da kaže da je to ostavilo toliki utisak na njega da je rekao pozdravite predsednika i molim vas prenesite mu da sam održao svoje obećanje. Obećanje je bilo to da će srpskoj delegaciji u Japanu, biti organizovani sastanci na najvišem nivou, sa parlamentarcima, sa kompanijama i sa premijerom Šinzo Abeom. Bilo mu je važno da prenesem predsedniku, kome je on dao obećanje, da će nama otvoriti sva vrata, i to je u japanskoj kulturi, njihovom mentalitetu", rekla je Brnabić.


Premijerka ističe da su nam u Japanu zaista bila otvorena sva vrata, da smo imali uspešnu posetu, vraćamo se sa novim kontaktima i novim šansama za Srbiju.


"To su u ovom trenutku samo šanse, ali odgovorna vlada radi na tim šansama. Vraćamo se u četvrtak, zatim u petak u Moskvi potpisujemo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, a već u ponedeljak ujutru krećemo da radimo na daljem ostvarivanju svega onoga što smo ovde otvorili kao teme", istakla je predsednica vlade.


PROČITAJTE JOŠ: Brnabić sa Abeom: Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu


Na marginama posete Brnabić se sastala sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom i premijerom Češke Andrejem Babišom, na kojima je takođe tema bila Kosovo i Metohija.


Sa češkim premijerom bilo je razgovora oko saradnje Srbije i Višegradske četvorke.


Brnabić je istakla da je premijer Babiš, kao i mnogi drugi u Evropskoj uniji, razočaran i rezigniran što Evropska unija nije donela sada neke hrabrije odluke povodom proširenja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.


„Srbiji je važna saradnja sa Višegradskom četvorkom, zahvalna sam što su nas pozvali na poslednje sastanke, što u ovom trenutku razgovaramo intenzivno o formatu Višegradska četvorka plus jedan, odnosno plus Srbija. Ukoliko bismo uspeli, to bi bila velika stvar i radimo dalje na tome", izjavila je predsednica vlade.


Ona je dodala da je značajno što je premijer Babiš pozvao Srbiju da dođe na sastanak i razgovara, što pokazuje dodatno poštovanje za našu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije