Od Beograda do Novog Sada za pola sata od jeseni 2021. godine

Z. R.

17. 10. 2019. u 00:31

Од Београда до Новог Сада за пола сата од јесени 2021. године

Deonica od Beograda do Stare Pazove Foto Tanjug

Ministarka Mihajlović obišla radove na pruzi od Beograda do srpske Atine

RADOVI na dve deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada biće završeni do jeseni 2021. godine. To je najavila ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i podsetila da će se tada između ova dva grada vozom putovati 30 minuta.

Obilazeći radove na izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta, na deonici Beograd centar - Stara Pazova, Mihajlovićeva je istakla da je izgradnja brze pruge najveći i najvredniji infrastrukturni projekat u jugoistočnoj Evropi. Ukupna vrednost radova na teritoriji Srbije i Mađarske je oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra u našoj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ -Si-En-En o Er Srbiji, na stogodišnjicu kompanije: Vek najvećeg regionalnog avioprevoznika, opstanak uprkos svemu

- Radovi na deonici od Stare Pazove do Novog Sada odvijaju se u ugovorenim rokovima, a za deonicu od Novog Sada do Subotice potpisani su komercijalni i finansijski ugovor - rekla je Mihajlovićeva. - Početak radova se može očekivati u februaru ili martu 2020.

Ovim projektom Srbija se uključila u globalnu kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put", kao jedna od prvih zemalja koje su sa NR Kinom potpisale memorandum u vezi s ovim projektom. Mihajlovićeva je rekla da je na prvom delu deonice Beograd centar - Stara Pazova, od stanice Beograd centar do Zemuna, izvedeno oko 40 odsto radova, a da će se od decembra raditi na svim delovima trase istovremeno.

- Hvala kineskim i srpskim železnicama što se radovi izvode 24 sata dnevno da bi se ispoštovali rokovi, a posebno je važno što će biti izvedeni po evropskim standardima, što proverava notifikaciono telo - rekla je Mihajlovićeva.

Miroljub Jeftić, v. d. generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije", kazao je da je urađena sertifikacija svih materijala koji će se koristiti za izgradnju pruge i da se posebna pažnja posvećuje bezbednosti saobraćaja, gde se koriste najmoderniji tehnički sistemi.


VREDNOST 350 MILIONA DOLARA

PRUGA Beograd centar - Stara Pazova duga je 34,5 kilometara i deo je projekta izgradnje pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat, između Beograda i Budimpešte. Izvođač radova je kineski konzorcijum "Čajna rejlvej internešenel" i "Čajna komjunikejšens konstrakšen kompani", a vrednost ugovora za ovu deonicu pruge iznosi 350,1 milion dolara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Baneton

17.10.2019. 02:15

Vucic ko del boj! Sledece godine ovo sledece godine ono... sledece godine u ovo vreme bicemo milioneri ...

Posmatrač

17.10.2019. 07:30

Pa ta zena je polupismena... "notifikaciono telo"...?!?!? Dokle ce se vise ruziti srpski jezik???

Kojic D Brana

17.10.2019. 14:37

Brze Pruge Srbije su gradjene i pre sankcija. Onda su natovci uveli sankcije i zaustavili projekat. Sada su i Kinezi i Rusi u igri pa mozemo da zavrsimo projekat.