Od 1.januara zabranjene plastične kese: Znate li koliko će vas koštati papirne?

E. B. TALIJAN

17. 10. 2019. u 10:52

Од 1.јануара забрањене пластичне кесе: Знате ли колико ће вас коштати папирне?

Depositphotos

Šta potrošače u srpskoj prestonici očekuje kada se 1. januara ukine upotreba plastičnih kesa

TRGOVINSKI lanci u prestonici spremni su da počnu sa primenom odluke Skupštine grada kojom se zabranjuje upotreba plastičnih kesa u prodavnicama od 1. januara naredne godine u cilju zaštite životne sredine. Beograd se među prvima u Evropi odlučio na taj korak, a u Vojvodini do kraja 2020. treba da utvrde slične mere.

Od kada je, pre dve godine, krenula kampanja za smanjenje potrošnje plastičnih kesa i kada su trgovci počeli da ih naplaćuju, građani su negodovali zbog dodatnih troškova, ali su se brzo snašli. Mnogi su navikli da sa sobom nose veće torbe ili cegere, što će, verovatno, postati praksa većine od naredne godine ako žele da uštede neki dinar.

PROČITAJTE JOŠ -Nekada je sve vrvelo od kupaca i prodavaca, a tezge bile krcate robom: Zašto danas buvljaci odumiru?

Među prvima u Srbiji kompanija "DM" je 14. oktobra povukla plastične kese iz prodaje u svim objektima. Kupci u njihovim drogerijama mogu pronaći papirnu kesu od 15 dinara, malu trajnu torbu izrađenu od reciklirane plastike za 99 i veliku za 129 dinara. Pamučna trajna torba je 199 dinara, ali potrošači dobijaju doživotnu garanciju, što znači da je mogu zameniti ukoliko se pocepa ili ošteti.

UPOTREBA SMANjENA 80 ODSTO GODIŠNjA potrošnja plastičnih kesa u Srbiji iznosila je oko dve milijarde, dok pre dve godine nije počela kampanja za smanjenje njihove upotrebe i naplata. Korišćenje je sada smanjeno za 60 do 80 odsto.

- Današnji kupci su svesniji potrebe za izbacivanjem plastičnih kesa iz prodaje nego što je to bio slučaj ranije i motivisani su da promene svoje navike - kaže, za "Novosti", Predrag Petrović, član uprave "DM" drogerije za Srbiju i Severnu Makedoniju.

U prodavnicama kompanije "Delez" - "Maksi", "Tempo" i "Šop&Gou", u Beogradu i širom Srbije potrošačima će od 1. januara biti na raspolaganju cegeri, papirne i biorazgradive kese za višekratnu upotrebu, a na voću i povrću i vrećice za višekratnu upotrebu.

"Merkator S", u čijem su sastavu "Merkator", "Roda" i "Idea", standardne plastične kese već je zamenio tankim biorazgradivim.

- Od naredne godine kupcima u prestonici ponudićemo ekološki bolja rešenja, platnene cegere i kvalitetnije biorazgradive kese za višekratnu upotrebu - kaže, za "Novosti", Marko Vlahović, koordinator za komunikacije "Merkatora S".

I u "Univereksportu" se pripremaju da 1. januara izađu sa svojom ponudom, a u prodaji već imaju ekološki prihvatljive alternative, biorazgradive kese za višekratnu upotrebu i platnene cegere.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

MILOŠ

17.10.2019. 11:33

treba da bude 115 dinara, jedino tako ćemo uspeti da se malo zaštitimo od silnog zagađenja.

ekologija nema cenu

17.10.2019. 11:42

dok elektrane I drugi zagađivaci uništavaju srbiju narod u tako zagađenoj srbiji mora da placa kesu papreno nije se ovoga neko setio zbog ekologije nego nameta na narod prvih mesec dana ce biti 15 dinara a posle šest meseci 50 dinara plus štto ce svaki artikal poskupeti za toliko koliko košta papirna kesa jer ce njima neko uzimati novac za to a znamo ko ce ik uzimati novac kao za pvc ambalažu kada bi se otkupljivala za 10 din po flaši nigde ne bi bilo bacenih flaša a prizvođaci pica su uracu

Dragan paja

19.10.2019. 13:21

@ekologija nema cenu - Imao cegere ko sto je bilo nekada pa poneses lepo u dragstor.

Papirus

17.10.2019. 13:04

Kao sacuvace se priroda od plasticnih kesa a sve drugo ostaje u plasticnoj ambalaži koja ce se i dalje bacati kao sto su i kese. Ne vidim logiku pogotovo sto se nude u zamenu papirne kese zbog kojih ce se seci drvece a mi placati unistavanje suma placajuci papirne kese. Pametnom dosta.

Srbomir

17.10.2019. 16:22

Nismo znali koliko će nas koštati papirne kese a ne znamo ni posle čitanja ove vesti.

Baja

19.10.2019. 19:44

Niko potrošaču ne može zabraniti da sa sobom nosi daleko kvalitetniju i izdržljiviju plastičnu kesu koja je dugotrajna, za razliku od djubreta koje nam naplaćuju.