Za bolji proizvod 40 miliona evra

S. B.

15. 10. 2019. u 18:30

За бољи производ 40 милиона евра

Cilj programa je povećanje konkurentnosti Foto N. Fifić

Maksimalna vrednost investicije milion evra. Iz IPA fondova 15 odsto bespovratno

MALA i srednja preduzeća u Srbiji voljna da investiraju kako bi bila bezbednija za životnu sredinu i svoje radnike, i na kraju isporučivala kvalitetniji i sigurniji proizvod, na raspolaganju imaju 40 miliona evra vrednu kreditnu liniju Evropske banke za obnovu i razvoj. U Srbiji se ona plasira preko Unikredit i Inteza banke, a IPA fondovi obezbeđuju 15 odsto bespovratnih sredstava. Firme ih dobijaju nakon uspešno završene investicije.

Cilj programa je povećanje konkurentnosti naših firmi i sredstva treba da im pomognu da ispune jednu ili više EU direktiva. Odobrava se zajam za investiciju do milion evra, bez poreza na dodatu vrednost. Grant, bespovratno, iznosi 15 odsto ulaganja. Preduzeće može da računa i na tehničku podršku tima sastavljenog od lokalnih i međunarodnih eksperata.

Pročitajte još - Malim i srednjim preduzećima dostupno 740 miliona evra kredita

- Unapređujemo pristup finansijskim sredstvima i uslove poslovanja - istakla je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede. - Ove godine iz budžeta smo, kroz tri programa, plasirali 2,2 milijarde dinara. Sredstva su stigla do 1.000 korisnika. Potrebe malih i srednjih preduzeća su još veće, pa je potrebno bankarske usluge učiniti pristupačnijim. Ima još mnogo da se radi kako bi preduzeća u različitim fazama razvoja imala različite načine finansiranja.

EBRD očekuje da će 60 odsto sredstava biti usmereno na investicije u zelenu ekonomiju, koja će značiti uštede energije i manju emisiju ugljen-dioksida.

- Priključenjem EU Srbija ima mnogo mogućnosti za trgovinu, ali za preduzeća to znači i teret, jer moraju biti konkurentnija - istakla je Žužana Hargitai, regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan. - Ove godine ćemo u Srbiji plasirati ukupno 500 miliona evra. Više od 70 odsto će ići privatnom sektoru. Znanje i investicije nisu dovoljni. Potrebno je i stimulativno okruženje. Sa nadležnima dve godine radimo na unapređenju inspekcija.

NOVE MAŠINE

ZA program su pogodne sve inevsticije koje znače usklađivanje sa jednom ili više EU direktiva. To znači da je moguće finansirati nove mašine, opremu, proizvodne linije, nove bojlere, rashladne sisteme, nove objekte, kamione, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije