Samo udružene žene opstaju na imanjima

E. B. T.

15. 10. 2019. u 07:55

Само удружене жене опстају на имањима

Foto Tanjug-AP

Međunarodni dan žena na selu obeležava se danas, 15. oktobra

MEĐUNARODNI dan žena na selu obeležava se danas, 15. oktobra, a ova populacija je jedna od najranjivijih grupa u pogledu ostvarivanja prava u svim oblastima javnog i privatnog života. Poslednjih godina poljoprivrednice se sve više edukuju i udružuju da bi opstale i ostale na svojim imanjima.

Dragica Jakovljević (46), zemljoradnica iz Osečine, u razgovoru za "Novosti" ističe da zajednički nastup na tržištu obezbeđuje bolju poziciju na njemu. Zato je ona pre dve godine osnovala udruženje "Kreativna Podgorina", koje okuplja dvadesetak članova.

- Tu su i žene i muškarci, ali i deca iz naših porodica, jer je ideja da napravimo nešto da bi mladi imali budućnost i ostali ovde - objašnjava Dragica, i dodaje da ogroman potencijal u njihovom kraju leži u samoniklom lekovitom bilju.

Navodi da svako od članova udruženja ima neki svoj proizvod, ali nema stalnu, niti veliku prodaju.

- Osmislili smo način kako da bolje prođemo na tržištu i napravili nekoliko proizvoda kojih nema u ponudi u Srbiji - kaže Dragica. - Među njima su turšija od čičoke (vrsta divljeg suncokreta) i sirće od divljih jabuka s mešavinom samoniklog lekovitog bilja. Ja imam ikebanu od tih biljaka u koju ugrađujem sve tradicionalne proizvode iz ovog kraja - šljivani kolačić, slatko od različitih vrsta divljeg voća...

Pročitajte još - DAN ŽENA: Kad nema Soluna i Trsta, dobar samo i cvet

Dodaje da ljudi imaju potencijala i da su veoma kreativni, ali da je dug put do konkurentnog proizvoda na tržištu. Sada traže način da dođu do investicija i znanja.

Jedan od modela za obezbeđivanje adekvatne edukacije je i putem projekata namenjenih ekonomskom osnaživanju žena. Nedavno su četiri nevladine organizacije dobile po tri i po miliona dinara namenjenih unapređivanju znanja i veština za 520 žena iz ruralnog područja, kako bi mogle da pristupe tržištu rada.

- Mi ćemo ta sredstva iskoristiti za edukaciju 120 poljoprivrednica iz našeg okruga i za njihovo umrežavanje - kaže, za "Novosti", Jelena Ružić, predsednica Udruženja žena Kolubarskog okruga. - Naučićemo ih da pišu projekte, izrađuju biznis-planove, koriste moderne tehnologije za promovisanje svojih proizvoda i izvrše njihovu standardizaciju. Pomoći ćemo im da osnuju organizaciju putem koje će potom da zastupaju svoje interese.Ona ističe da će poljoprivrednice dobiti i veb-platformu kako bi se međusobno povezale i promovisale svoje proizvode, a onlajn prodavnica će omogućiti da kupci od njih mogu direktno da poručuju robu.

NEZAPOSLENE

ŽENE čine 55 odsto nezaposlenog ruralnog stanovništva i 74 procenta neplaćenih, pomažućih članova poljoprivrednih gazdinstava. Njihov položaj je znatno nepovoljniji u južnoj i istočnoj Srbiji.

VEĆINA BEZ ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

- PREMA poslednjem istraživanju koje je uradio UNDP, 70 odsto poljoprivrednica nije u mogućnosti da isplaćuje poreze i doprinose i zbog toga nema zdravstvene knjižice, a samo četiri odsto poseduje određenu mehanizaciju - ističe, za naš list, Jelena Ružić, predsednica Udruženja žena Kolubarskog okruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije