Brnabić sa delegacijom MMF: Ostaje projekcija rasta od 3,5 odsto

Tanjug

14. 10. 2019. u 12:48

Брнабић са делегацијом ММФ: Остаје пројекција раста од 3,5 одсто

Premijerka Ana Brnabić sa delegacijom MMF/ Foto: Tanjug

Premijerka Ana Brnabić sastala se sa delegacijom MMF na čelu sa Jan Kes Martejnom, koji je istakao da uprkos usporavanju svetske ekonomije MMF neće smanjiti projekciju rasta Srbiji za 2019.

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić sastala se danas sa delegacijom MMF na čelu sa Jan Kes Martejnom, koji je istakao da uprkos usporavanju svetske ekonomije MMF neće smanjiti projekciju rasta Srbiji za 2019. godinu i da smatra da je moguće dostići rast od 3,5 odsto.


Sagovornici su se saglasili da je dobar model da penzije rastu u skladu sa tzv. "švajcarskom formulom", i to od 1. januara 2020. godine.


Martejn je istakao da je to dobar i održiv model, s obzirom na to da se penzije po njemu usklađuju u odnosu na rast plata i inflaciju.


Brnabić je da delegacijom MMF razgovarala o sprovođenju aktivnosti u okviru aktuelnog programa „Policy Coordination Instrument” (PCI).


Martejn je pohvalio reforme koje sprovodi Vlada Srbije i istakao da se aktivnosti iz aktuelnog programa sprovode u skladu sa predviđenim rokovima.


On je posebno pohvalio reformu Poreske uprave koja je u toku, zatim proces pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku, kao i formiranje novog Sektora za praćenje fiskalnih rizika u Ministarstvu finansija.


Predsednica Vlade je istakla da je sigurna da će biti dostignut rast od 3,5 odsto, s obzirom na to da se u drugoj polovini godine industrija oporavlja, te da se očekuju visoke stopa rasta u trećem i četvrtom kvartalu, navodi se u saopštenju.


Ona je takođe rekla i da je zabrinuta zbog globalnog usporavanja ekonomije, te da na Srbiju najviše može da utiče usporavanja rasta u Nemačkoj i Italiji, s obzirom na to da su te zemlje najvažniji spoljnotrgovinski partneri Srbije.


Kako je istakla, zbog toga je važno da domaća ekonomija postane što otpornija na spoljne faktore.


Brnabić je istakla da se sledeće godine očekuje otvaranje novih fabrika, jačanje proizvodnje, te da očekuje da će sve to da utiče na dodatno jačanje industrije.


Ona je rekla i da smatra da je realno dostići stopu rasta od četiri odsto sledeće godine, te da je važno da se u budućnosti ekonomija zasniva na inovacijama, ako vlada želi još veći rast u godinama koje dolaze.


Brnabić je rekla da je u tom smislu veoma važna IT industrija, i da je izvoz u toj oblasti udvostručen u poslednje tri godine.


Aranžman PCI odobren je Republici Srbiji u julu 2018. godine i trajaće do januara 2021. godine.


Reč je o nefinansijskom aranžmanu, koji ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Goran ali ne Bot

14.10.2019. 13:54

A sta bi sa kritikama na političku odluku da za izbore podignu plate i penzije umesto da ulože u ekonomiju? Sta bi sa upozorenja da to može samo naneti stetu Srbiju i da otvaranje fabrika pod sadašnjim uslovima nema potreban ekonomski efekat? Objavite istinu jednom.