ROBNA kuća "Beko" u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici prodata je u martu. Novac će uskoro stići i do akcionara ovog preduzeća, koje je u stečaju. Na račune bivših radnika, njihovih naslednika, ali i PIO i Akcijskog fonda, između 15. i 25. oktobra leći će oko 540 dinara po akciji.

Posle izmirenja poverilaca nekadašnje Beogradske konfekcije, u stečajnoj masi ostalo je nekoliko nekretnina. Najvrednija, robna kuća u centru Beograda, prodata je iz jubilarnog 30. pokušaja, u martu ove godine, i to za 2,9 miliona evra. Kupoprodajna cena, posle izmirenja poreza, deli se na 543.120 akcija.

- Isplata viška deobne mase, nakon unovčenja nepokretnosti u Knez Mihajlovoj ulici, planirana je u periodu od 15. do 25. oktobra - čuli smo Zorana Kaličanina, stečajnog upravnika. - I to kada budu realizovane sve prethodne zakonske procedure i isplaćen porez na prihode od kapitala za oko 5.000 akcionara, odnosno naslednika akcionara i pravnih sledbenika. Izvršiće se isplata u visini od 638,

53 dinara bruto po akciji umanjeno za 15 odsto poreza na prihode od kapitala.


PROČITAJTE JOŠ: POSAO ZA JOŠ 1.200 LjUDI: PKC kompanija najavila ulaganja od 20 miliona evra

Kada se sve sabere akcionarima bi trebalo da legne oko 2,5 miliona evra. Od "Beka" je ostala još nekoliko nepokretnosti. Imaju objekte u Vrbasu, Bajinoj Bašti i Modriči.

- Planira se unovčenje imovine koja je deo stečajne mase stečajnog dužnika, u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku, po kome se vodi stečajni postupak nad stečajnom masom Beogradske konfekcije "Beko", i to odmah kada se za to budu stekli uslovi, tj. kada budu završeni sudski i upravni postupci koji onemogućavaju unovčenje preostale imovine stečajne mase u ovom trenutku - objašnjava Kaličanin.


ČEKAJU

BIVŠI radnici, sada akcionari, dugo su čekali da im stignu prve pare od prodaje nekadašnje firme. Dočekali su ih septembra prošle godine, a poverioci su bili namireni još 2009. godine. Sada posle svake nove prodaje iščekuju pripadajući deo.