SRBIJA i Mađarska će od sutra biti povezane još jednim graničnim prelazom. On je izgrađen između srpskog sela Rabe i mađarskog Kibekhaza. Selo Rabe je u opštini Novi Kneževac, i leži na tromeđi između Srbije, Mađarske i Rumunije.


Javno preduzeće "Putevi Srbije" je saopštilo da je rehabilitivalo državni put drugog B reda broj 302, od mesta Rabe do državne granice sa Mađarskom, u dužini od 1.366 metara i time omogućilo da se otvori novi zajednički granični prelaz sa Mađarskom.


- Novi granični prelaz će poboljšati mobilnost, kvalitet transporta, potpomoći privredne aktivnosti stanovništva i ekonomski osnažiti pogranična naselja na tromeđi Mađarske, Srbije i Rumunije - navode u "Putevima Srbije".


Rehabilitacija saobraćajnice je deo zajedničkog infrastrukturnog projekta Srbije i Mađarske - "Razvoj prelaznog puta u oblasti Kubekhaza - Rabe", koji se sufinasira iz IPA fondova Evropske unije. Radovi su koštali 4,7 miliona evra.


Projekat je realizovan kroz saradnju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, JP "Putevi Srbije", JP "Zavod za urbanizam Vojvodine" i mađarskom Nacionalnom agencijom za infrastrukturu.