ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

SLOVENIJA ne želi da ruska "Fortenova" kao naslednica carstva Ivice Todorića "Agrokora", priključi "Merkator" sve dok se ne donese odluka o budućnosti slovenačkog trgovačkog lanca. Naime, sve se češće čuje da "Fortenova" ima plan da "Merkator" podeli na više delova, tako da se iz Zagreba upravlja "Merkatorom" koji posluje u Srbiji i BiH, dok bi za slovenački i dalje uprava bila u Ljubljani.

Pročitajte još: "MERKATOR S" TRAŽI KUPCA: Prodajom zdanja u novom Beogradu čiste dugove

Iz "Fortenove" se ne izjašnjavaju, a izvori iz slovenačke vlade tvrde da je reč o planu na kojem se intenzivno radi i po kojem sam "Merkator" ne bi više imao gotovo nikakvog uticaja na poslovanje kompanije u Srbiji, gde ostvaruje i najbolje rezultate. Najviše bi u tom slučaju, smatraju Slovenci, izgubili njihovi dobavljači, koji godišnje ostvare zaradu od 500 miliona evra, a pretpostavlja se da bi u novoj podeli karata bili angažovani i novi dobavljači.

Slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek, sastao se u sredu sa predstavnicima "Fortenove" i ruske Sberbanke i zatražio da se slovenačkim dobavljačima da će i dalje snabdevati "Merkator" bez obzira odakle će se upravljati kompanijom. Ako dobiju garanciju da će nastaviti isporuke rob, slovenačka vlada neće imati ništa protiv da se "Merkatora" priključi "Fortenovoj grupi".

Pročitajte još: "Merkator" prodaje objekte da smanji dug

NAŠ DEO

DOBRO upućeni u procese u "Merkatoru" na teritoriji Srbije misle da neće biti prepreke da "Fortenova" preuzme upravu, što bi moglo da otvori šansu da domaći biznismeni preuzmu lanac koji u našoj državi čine "Merkator", "Idea" i "Roda".