TOKOM prošle godine čak 6.154 vozača nisu platila putarinu na koridorima. Šteta zbog izbegavanja "drumarine" i uništavanja zaštitne ograde je procenjena na oko 500.000 evra! Javno preduzeće "Putevi Srbije" u sredu je počelo sa postavljanjem 56 kamera duž auto-puta Beograd - Niš, koje bi od 15. oktobra, osim snimanja brzine kretanja automobila, trebalo da "skeniraju" i bahate šofere koji na razne načine pokušavaju da saobraćajnice prvog reda koriste besplatno.

Pročitajte još: Pogledajte kako iz vazduha izgleda buduća obilaznica oko Beograda (VIDEO / FOTO)

Najčešći modeli za beg koje koriste je nepropisna vožnja iza automobila koji je uredno platio putarinu i beg kroz "divlje izlaze" razgrađivanjem zaštitne elastične ograde. Vozači teretnih vozila zamenom magnetnih kartica sa kolegama skraćuju pređene relacije i na taj način manje plaćaju putarinu. Jedan od modela prevare je i zaobilaženje naplatnih stanica vožnjom u suprotnom smeru ili polukružnim okretanjem na auto-putu u otvorenom sistemu naplate putarine.

Pročitajte još: Za "Ipsilon" 330 miliona

- Nesavesni vozači, osim što pričinjavaju materijalnu štetu, ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju na auto-putu - ističu u "Putevima Srbije". - Jedan od ciljeva koji želimo da postignemo postavljanjem video-nadzora na deonici auto-puta od Beograda do Niša je registrovanje svih vozila koja se uključe u sistem naplate putarine, a ne pojave se na izlaznoj naplatnoj stanici. Kamere će beležiti ovakve situacije i podaci će se slivati u centralizovani sistem, odakle će se dalje njima upravljati u skladu sa procedurama.

Među onima koji beže je najviše vozača putničkih vozila. Zloupotrebom zamene kartice i begom na divljim izlazima najviše se služe vozači teretnjaka i šlep službi, samim tim što je putarina za njih skuplja, pa je i "ušteda" veća.

U okviru Sektora za naplatu putarine, formirano je Odeljenje za nadzor čiji je zadatak da spreči sve vidove zloupotreba, zaposlenih i učesnika u saobraćaju. Služba terenske kontrole u svom sastavu ima mobilnu ekipu, koja u pojasu naplate putarine registruje zloupotrebe. Nakon utvrđivanja prekršaja, Odeljenje za nadzor naplate putarine podnosi MUP Srbije prijave sa relevantnim dokazima, po kojima nadležni organi kasnije postupaju.

Zloupotrebe registruju i inkasanti na samoj naplatnoj stanici, kada vozači pobegnu, najčešće nepropisnom vožnjom iza vozila koje je uredno platilo putarinu.Foto: Ž. Knežević

"BESPLATNO"

PROŠLE godine je auto-puteve besplatno koristilo 6.154, dok je od januara do avgusta ove godine, zabeleženo 4.344 "odbeglih" sa naplatnih stanica. U prvih osam meseci ove godine gotovo je dupliran broj zloupotreba zamenom magnetnih kartica. Lane je ova nepravilnost utvrđena kod 72 učesnika u saobraćaju i to 272 puta, a za prvih osam meseci ove godine otkrivena su 93 šofera koji su kartice zloupotrebili čak 527 puta. Kroz divlje izlaze je lane "odbeglo" 18 učesnika u saobraćaju, dok su vožnjom u suprotnom smeru plaćanje putarine izbegle dve osobe. U prvih osam meseci ove godine, kroz divlje izlaze izašlo je 40 vozila.