BAHATI investitori malih hidroelektrana koji reke zatvaraju u cevi verovali su da im niko ništa ne može dok nisu naišli na gorštake Stare planine. Jedno malo selo zvano Topli Do je uspelo da ih posle višemesečnih "mrtvih straža" meštana - otera sa svoje rečice.

Pročitajte još: Posle batina odustao od MHE: Investitor kaže da više neće kročiti u Pirot

Ekolozi kažu da najčistiji kilovati dolaze iz vode, ali ironija je da upravo iz tog čistog razloga mogu da stradaju čitavi ekosistemi. Ne zbog malih elektrana, već zbog nesavesnih biznismena i načina na koji ih grade.

S druge strane, i ekonomska računica pokazuje da od MHE na potocima i rečicama niko nema velike koristi. Ni država, niti lokalne samouprave. Čak i kada bi niklo svih 856 elektrana na rečicama Srbije, kako je planirano, proizvodnja struje bi se uvećala tek za dva odsto. Jedinu ćar imaju investitori, kao povlašćeni proizvođači električne energije.

Pročitajte još: Građani nigde ne žele male hidroelektrane

Znamo da moramo da pravimo zelene kilovate. Nametnuto nam je da moramo da ispunimo kvotu od 27 odsto čiste energije u ukupnoj proizvodnji. Traži to Evropa od nas, ali ne na ovaj način. Ne na štetu meštana kojima život zavisi od tih reka. A sigurno ne na račun prirode. Jer, dobar deo tih postrojenja za pravljenje električne energije iz vode planiran je upravo u zaštićenim zonama.

I ovog puta problem je morao da dođe do vrha vlasti. Predsednik Vučić je obećao da će predložiti Vladi da zabrani izgradnju MHE na rekama u zaštićenim područjima prirode. Odmah posle toga grad Pirot je iz svojih prostornih planova izbrisao sve elektrane na rečicama Stare planine, ali ne i one koje su već počele da niču. "Topli zec" za investitore u Toplom Dolu, signal je da nešto mora hitno da se učini. Napon između seljana koje organizuju mrtve straže i investitora je izuzetno visok. Još samo fali da padne krv.