NOVA STRANICA ISTORIJE BALKANA: Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo označili lideri Srbije, BiH i Turske (FOTO / VIDEO)

Z. R./Novosti Online/Agencije

utorak, 08. 10. 2019. u 17:10

НОВА СТРАНИЦА ИСТОРИЈЕ БАЛКАНА: Почетак изградње аутопута Београд-Сарајево означили лидери Србије, БиХ и Турске (ФОТО / ВИДЕО)

Foto P. Milošević

Svečanosti prisustvuju predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, kao i članovi Predsedništva BiH
PREDSEDNICI Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, na mestu budućeg mosta preko Save, svečano su označili početak radova na auto-putu Beograd-Sarajevo. Prvu deonicu, od 18 kilometara, između Kuzmina i Sremske Rače gradi turska kompanija "Tašjapi".

Očekuje se da će posao na delu auto-puta kroz Srbiju biti završen za dve i po godine. Na ovoj deonici će biti izgrađen i zajednički granični prelaz između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izgradnja prsten auto-puta Beograd-Sarajevo, počela je na deonici od Kuzmina do Sremske Rače, u dužini od 18 kilometara. Najvažniji objekat na ovom delu je most od 1.300 metara, preko Save. Deonica je projektovana kao klasičan auto-putni profil sa dve vozne i jednom zaustavnom trakom i srednjim razdelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas.

Ovo je prvi deo izgradnje prstena, koji će kroz Republiku Srpsku ići preko Bijeljine i Brčkog, ka Tuzli i Sarajevu. S druge strane "kružnog toka", dve prestonice će biti povezane preko novog auto-puta "Miloš Veliki", od Kotromana kod Požege, preko Višegrada i Rogatice, do Sarajeva.

Prvi deo prstena kroz našu zemlju se finansira iz kredita turske Eksim banke i budžeta Vlade Srbije. Vrednost komercijalnog ugovora je 250 miliona evra, od kojih je 225 miliona predviđeno za pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin.

Preostalih 25 miliona je izdvojeno za pripremu projektne i tehničke dokumentacije na drugom delu prestena, za deonicu Požega-Kotroman, za koju tek treba da se obezbede izvori finansiranja. Procenjena vrednost te deonice je oko 800 miliona evra. U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za koju se očekuje da bude završena iduće godine, dok bi izgradnja drugog dela trase ka Sarajevu mogla da počne 2021. godine.


PROČITAJTE JOŠ - VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ERDOGANOM: Naša robna razmena raste iz dana u dan

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Da ne gledamo jedni druge popreko već kako da živimo zajedno; Erdogan: Poenta je da se razmišlja o celom regionu (FOTO)VUČIĆ I ERDOGAN NA SVEČANOSTI

U SREMSKOJ Rači biće položen kamen temeljac za početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo. Svečanosti prisustvuju predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, kao i članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Svečanom početku radova kod mosta u Sremskoj Rači prisustvuju ministri Vlade Srbije, turska delegacija kao i brojni građani.


OBRAĆANjE MILORADA DODIKA

- Uvaženi precedniče Republike Srbije i Republike Turske. Ovo je vraćanje duga ovom narodu i kraju, toj činjenici. Gradnja velikih puteva omogućava da dolaze jer se dobija niz prednosti da se bolje živi, komunicira. Sve ovo ne bi bilo da nije bilo predsednika Vučića i njegovog tima i razgovora sa predsednikom Turske. Želim da vam se zahvalim predsedniče Vučiću u ime RS i Turske da Srbija u celosti finansira gradnju mosta u celini. Hvala svima. Pripadamo narodu koji rado prihvaća gote. Nadam se da ćemo se videti skoro - rekao je Dodik.


ŠEFIK DžAFEROVIĆ: ZAHVALNOST VUČIĆU I ERDOGANU

Okupljenima se obratio Šefik Džaferović drugi član predsedništva BiH. On se zahvalio predsedniku Erdoganu i Turskoj za gradnju auto-puta. Đaferović je rekao da Turska igra stabilizirajuću ulogu u regionu. Džaferović se zhavalio Vučiću što su rešena sva pitanja komplikovana za izgradnju auto-puta. On je naglasio da je auto-put posebno važan i za BiH i za Srbiju.
KOMŠIĆ: SIMBOL BUDUĆIH BOLjIH ODNOSA I PRIJATELjSKIH VEZA

Treći član predsedništva BiH Željko Komšić se obratio na otvaranju. On je rekao da sa ove tačke je izgledalo nemoguće da se dešavaju ovakve stvari dešavaju.

- Želimo da pokažemo koliko malo treba poverenja, pružene ruke da stvari u regionu krenu nabolje. Zato ovo jeste auto-put, ovo je komunikacija i simbol naših budućih boljih odnosa i prijateljskih veza između naših naroda - poručio je on.

Komšić je izrazio zahvalnost i da se nada da će se videti s druge strane reke.OBRAĆANjE ERDOGANA: DANAS SMO SVEDOCI ISTORIJSKOG TRENUTKA

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je, sa obeležavanja početka izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, da je danas istorijski trenutak za Srbiju, BiH i Tursku, kao i da je jedini cilj Turske uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu.

Erdogan je poručio da se nikad ne sme zaboraviti da su ove teritorije u poslednjih 25 godina pretprele velike bolove i patnje, plaćajući velike cehove.

"Zbog toga smo u obavezi da izgradimo budućnsot tako što svoje različitosti nećemo videti kao faktore nekih sukoba, već kao svoje bogatstvo", istakao je Erdogan.

Zbog toga, podvukao je, trebalo bi da se unapređuje saradnja među zemljama, te izrazio uverenje da će se nastaviti broj zajedničkih projekata.

"Mi smo danas svi zajedno svedoci jednom istorijskom trenutku među našim zemljama i veoma sam ponosan zbog toga što se dans okončava 12 važnih projekata", rekao je Erdogan obraćajući se okupljenim građanima u Sremskoj Rači.


Erdogan je podsetio da su se početkom 2018. godine u Istanbuli sastali on, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović, tada član Predsedništva BiH, koji je, kaže, otvorio put za realizaciju projekta izgradnje auto-puta.

"Odmah nakon tog sastanka smo uložili velike napore kako bismo realizovali projekat mira na Balkanu", rekao je Erdogan i zahvalio se Vučiću, koga je nazvao dragim prijateljem, kao i članovima Predsedništva BiH.

Predsednik Turske jeistakao da je most preko Save, čiji se temelj danas postavlja most prijateljstva, jer zaista ima posebbnu vrednost za ceo region.

Erdogan je naveo da ima velika očekivanja od turske kompanije "Tašjapi", koja radi na izgradnji puta, da će projekat završiti u što kraćem roku i na najbolji način.


On je naveo i da su istorijska i kulturna baština Turske i Srbije zajedničko bogatstvo i da svaki spomenik na ovim prostorima predstavlja mogućnost za solidarnost i saradnju.

"Zbog toga smo u obavezi da izgradimo budućnsot tako što ćemo iskoristiti našu inspiraciju, nadahnuće, moć i hrabrost koju crpimo iz naše bogate prošlosti", reko je Erdogan.

U tom smislu, naveo je da dokaz tome i obnova Ramske tvrđave, jedan od bisera Dunava, koji je pomogla Turska, preko agencije TIKA, koja bi trebalo da doprinese povećanju turističkih potencijala u regionu.

Naveo je da se danas postavlja i kamen temeljac za izgradnju puta Novi Pazar - Tutin.

Erdogan je spomenuo i Šemsudima Kučevića, predsednika opštine Tutin koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na putu Novi Pazar - Tutin, par dana nakon njegove posete Srbiju i Raškoj oblasti 2017. godine, i njegovoj porodici izrazio saučešće.

Takođe, naveo da se tokom njegove posete realizuju još neki projekti - između ostalog, otvoreno je nekoliko fabrika, postavljen kamen temeljac za fabriku Feka Automotiv, obnovljena Valide džamija u Sjenici...

"Želim da sve investicije budu od koristi svima nama. Turska će nastaviti da uvećava svoje investicije širom Srbije", poručio je Erdogan.

On je, na kraju, još jednom zahvalio Vučiću na gostroprimstvu koje mu je ukazao.

"Nadam se da ćemo izgraditi jednu mnogo bolju budućnost", zaključio je Erdogan.VUČIĆ: DA SMO GRADILI PUTEVE, A NE MRŽNjU IZBEGLI BI KATASTROFU

Da smo ranije gradili puteve, a ne mržnju izbegli bismo katastrofe, ali više nemamo pravo na takve greške, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić na svečanosti početka gradnje autoputa Beograd - Sarajevo.

Predsednik Vučić istakao je da je današnji početak radova na tom auto putu istorijski događaj, važan za ceo region, jer počinjemo jedan prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo.

„Ovo je prostor koji je bio bez puteva, pun sumnji, strahova, i mržnje koja je iz toga proizilazila. Danas počinjemo taj prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo. Ništa nije potrebno Balkanu koliko putevi i povezivanje", rekao je Vučić.Od 1945 godine svi putevi i pruge, veze, komunikacije koje smo imali sa BiH, istakao je, uglavnom su bile loše, kao da je neko narode koji žive na ovom našem području kažnjavao za ko zna šta.

Danas je, kaže, prilika da pokažemo da sami, brinući o sebi i svojoj budućnosti, možemo da uređujemo svoje odnose.


Putevi su, prema njegovim rečima, potrebni da prošlost ostavimo iza nas, da nas zbližavaju i upoznaju, daju mogućnost da se razumemo i na kraju oprostimo jedni drugima bez jeda i zazora. „Nemati put koji povezuje sa komšijom znači da vas razdavaja jedan zid, provalija. Put probija i pokazuje da postoje druge“, naglasio je on

Vučić je istakao da se na putu ljudi sreću, paze jedni na druge, i shvataju koliko ih malo deli.

To je, kako kaže, zajedno jedini način na koji možemo da idemo napred, da budemo veći, uspešniji i bogatiji, da pomognemo jedni drugima, da prestanemo da mrzimo nečiji uspeh, jer povezani taj uspeh će biti naš.


Rekao je da će putevima ovaj prostor prestati da bude crna rupa na mapi puteva sveta, i da oni dovode prijatelje poput predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kojem možemo da zahvalimo na inicijativu ovog puta.

Vučić je, na početku svog govora, zamolio prisutne da velikim aplauzom pozdrave goste, pre svega Erdogana i prijatelje iz BiH.

GRAĐANI POZDRAVLjAJU PROJEKAT: RATNE SEKIRE ĆE PASTI U VODU

Svečanom početku radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo prisustvovao je, pored zvaničnika Srbije, BiH i Turske, veliki broj građana, među njima i neki iz BiH, koji pozdravljaju izgradnju puta za koji kažu da će ih ponovo spojiti i olakšati veze između građana dve zemlje.

Žika Mojsilović je uveren da će ovaj put značiti mnogo za celu Evropu, ne samo za Srbiju i BiH.

“Mislim da je to ulazak u bolju budućnost, nadam se da će svi da budu zadovoljni i da će put biti od koristi”, kazao je Mojsilović i istakao da ovaj put ima veliku ulogu i u budućim odnosima Srbije i BiH.


Kako je naveo, narod s dve strane granice je živeo zajedno mnogo godina, a ovaj put će omogućiti da opet žive zajedno.

“Ovim će sve ratne sekire pasti u vodu i zakopaćemo ih. Nadam se da će budućnost biti drugačija”, kaže Mojsilović i dodaje da smatra da je predsednik Aleksandar Vučić “ušao u istoriju i to svojim delima, kojima je mnogo uradio kako za srpski, tako i za druge narode".

Nada Jevđenović istakla je da ovaj put ima veliki značaj, kao i završeni autoput Miloš Veliki - od Obrenovca do Čačka.

“Ovaj put znači spajanje i da narod može da se kreće kako treba”, kaže Jevđenović.

Radovan Tadić iz Tuzle kazao je da je veći deo života proveo u najlepše doba, u vreme pre raspada SFRJ i istakao da je izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo prilika da se spoje narodi koji su bili razdvojeni ne svojom voljom, već “većim silama”.

Tadić je zahvalio turskom i srpskom predsedniku što su doveli kompanije koje će autoput izgraditi kako bi se “zakopalo sve što je u prošlosti bilo neprijatno”.


“Da zakopamo sve nepijatno, da jedni druge posećujemo - bez toga života nema. Biljka ima korenove dlačice, hrani se pomoću vode, a narodi se hrane između sebe”, kazao je Tadić i zahvalio još jednom predsednicima poželevši da put služi za mir, red, trgovinu i da “jedni druge posećujemo, a ne da živimo u getu”.

Milina Petrović istakla je značaj autoputa Beograd - Sarajevo i kazala da će povezati sve ljude koji žive u blizini granice Srbije i BiH sa obe strane.

“Bliži ćemo biti i imaćemo jaču i bolju komunikaciju. Najverovatnije će biti i novih firmi, novih radnih mesta, a ljudi će biti zadovoljniji”, navela je Petrović.

VUČIĆ: OD SARAJEVA DO BEOGRADA ZA TRI SATA LAGANE VOŽNjE

Za tri sata lagane vožnje stizaće se od Sarajeva do Beograda, kazao je danas predsednik Aleksandar Vučić nakon trilateralnog sastanka Srbija-BIH-Turska, a najavljujući najvažniji projekat koji predstoji Srbiji i Bosni i Hercegovini, gradnju auto-puta Beograd Sarajevo.

Srbija je obezbedila svu potrebnu dokumentaciju, kazao je srpski predsednik, dodajući da će most preko Save biti izgrađen našim parama, te da bi gradnja samog auto-puta od Kuzmina do Rače trajala godinu i po, aIi da će zbog mosta trajati tri godine.

Taj put imaće fantastičan značaj za naše trgovinske odnose, napomenuo je Vučić.


Kako je naveo, na današnjem su se sastanku potezale mape, "ucrtavali smo buduće puteve i železničke pruge".

"Želimo da popravimo život naših građana. Svi projekti o kojima govorimo su projekti koji povezuju ljude. Auto-put od Požege do Višegrada, a kasnije do Sarajeva, spojiće Beograd sa gradovima u Hercegovini, a spojiće i ljude koji žive u Novom Pazaru i Sarajevu, ali i Srbe iz Beograda s Bošnjacima u Sarajevu", rekao je Vučić.

Prema njegovim recima, tada će se za tri sata lagane vožnje putovati od Sarajeva do Beograda.

Da će auto-put Beograd-Sarajevo povezati RS, Srbiju i BiH i omogućiti bolju komunikaciju, složila su se i trojica članova Predsedništva BiH, Milorad Dodik, Šefik Džaferovic i Željko Komšić, dok je Vučić posebnu zahvalnost izrazio turskom predsedniku Erdoganu zbog, kako je rekao, nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu.

"On je svojim ostankom danas u Beogradu pokazao koliko mu je važan ceo region, i Srbija i BiH. Za nas je danas veoma važan dan i oko toga se slažemo svi i u Srbiji i u BiH", kazao je Vučić.

Turski predsednik kazao je da je njegova zemlja taj projekat podržala, te da je sastanak trilaterale pokazao da se razmišlja o celom regionu.

"Uvek sam naglašavao da su putevi sinonim za civilizaciju i napredak. Razvoj puteva će sprečiti i odliv stanovništva, naprotiv, privlačiće još ljudi ovde", rekao je Erdogan i zahvalio Vučiću što je sazvao današnji sastanak.

Dvojica predsednika i članovi Predsedništva BiH prisustvovali su zatim u Kuzminu svečanom obeležavanju početka radova na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.


Predsedavajući Predsedništva Željko Komšić u Kuzminu je rekao da je auto-put simbol budućih boljih odnosa Srbije i BiH, srpski član Milorad Dodik smatra da ovim projektom Srbija jasno pokazuje svoje opredeljenje da pomaže Srpskoj, ali i Bosni i Hercegovini, dok je bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović ocenio današnji događaj kao kompletan region vodi ka miru, prosperitetu, stabilnosti i razvoju.

Predsednik je Vučić današnji početak radova nazvao istorijskim događajem, ocenivši da je on važan za ceo region, jer "počinjemo da prostor povezujemo, otvaramo, spajamo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

dobrovoljac

08.10.2019. 18:37

nebi turcin bio turcin a da nespomene Izetbegovica no mi se samo smeskamo sazidase turci i na Drini cupriju pa odose tako i ovaj projekat to je kredit koji cemo mi otplatiti ovako ili onako a predsednici neka se druze bolje nego da ratujemo.

Dusan

08.10.2019. 18:37

Ja bih voleo da znam finansijsku konstrukciju za izgradnju ovog puta. Niko nikako da saopsti kako ide dinamika placanja. Da li Turska placa sve, ili samo turske firme grade, a mi placamo (kao i uvek)?

OM

08.10.2019. 19:36

Neka ovaj autoput bude simbol izgradnje još bolje buduće saradnje izmedju Srbije, Turske i BiH..

Sima

08.10.2019. 19:39

Svaka cast Vucicu koliko se bori i trudi da nesto napravi. Srbija je uz vas presednice.

Anastasija

08.10.2019. 22:08

Danas je veliki dan ne samo za Srbiju i Republiku Srpsku, već i za čitav region!

Nikola

09.10.2019. 06:55

Ovaj put će omogućiti da više investitora dolazi u Srbiju a i u Srpsku.

Mladen

09.10.2019. 07:39

Ne samo da će povezati dve republike ovaj put će u značajnoj meri i skratiti vreme putovanja od Beograda do Sarajeva.

Nevena

09.10.2019. 08:15

Ovo je dokaz da politikom mira i stabilnost u regionu zajedno i slozni mozemo sve. Bravo.

Dare

09.10.2019. 08:39

Izgradnja ovog autoputa je od znacaja za sve nas, i ovo je pravi dokaz da velikim zalaganjem i sloznom i odgovornom politikom mozemo sve postici.

Jelena

09.10.2019. 09:57

Autoputevi su zila kucavica jedne drzave, svaki novi put donosi bolji standard drzavi.

Bremen

09.10.2019. 11:04

Svi oni koji su nas uništavali i dalje to rade... Postadoše nam najveći prijatelji.... Neka vam je bog na pomoći vama u srbiji

Србин

09.10.2019. 16:43

Лепо је имати добре путеве. Али ово ће највише користити "Босанцима" да се још више доселе по Београду. Треба градити аутопут до Бања Луке. Срби за Србе!