Vučić: Kina nam pomaže da oblikujemo inovacionu politiku

Tanjug

utorak, 08. 10. 2019. u 12:15

Вучић: Кина нам помаже да обликујемо иновациону политику

Foto Tanjug

Konferencija predstavlja izuzetnu priliku da se dodatno učvrste odnosi Srbije i Kine u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u utorak sa kineskim ministrom za nauku i tehnologiju Vang Džangom, povodom Četvrte konferencije Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama, čiji je domaćin Srbija.

Predsednik Srbije je ocenio da konferencija predstavlja izuzetnu priliku da se dodatno učvrste odnosi Srbije i Kine u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

"Želimo da iskoristimo potencijal bilateralnih odnosa sa Kinom, kako bismo na osnovu znanja i saveta naših kineskih partnera oblikovali našu inovacionu politiku", naglasio je predsednik Vučić, istaknuto je u saopštenju Pres službe Predsednika.

On je dodao da se nada da će unapređenje saradnje između srpskih i kineskih inovacionih kompanija doprineti digitalizaciji srpske ekonomije i otvaranju novih visokotehnoloških radnih mesta.

Pročitajte još - Brnabić: Kina vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija

Ministar Vang je prihvatio predlog predsednika Vučića da se zajedničkim snagama formira Istraživački centar za proučavanje inovacionih ekosistema i uticaja veštačke inteligencije u zemljama obuhvaćenim inicijativom Pojas i put.

On je rekao da će oformiti tim koji će pružati podršku u izradi Strategije za inovacije i veštačku inteligenciju Srbije.

Najveće rezultate u budućoj saradnji između Srbije i Kine ministar Vang očekuje u oblasti novih tehnologija, veštačke inteligencije i robotike, što bi Srbiju pozicioniralo kao vodeću zemlju u regionu u primeni novih tehnologija.

Pročitajte još - Popović: Odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou

On je zahvalio Vučiću na inicijativi i doprinosu u organizaciji Ministarske konferencije o inovacijama, na kojoj će kompanije učesnice predstaviti 5G tehnologiju, suprebrze vozove i tehnologije pametnih gradova.

Sagovornici su se saglasili da se prilikom naredne posete predsednika Si Đinpinga potpiše Memorandum o saradnji u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Nevena

08.10.2019. 13:58

Kina je oduvek bila ekonomski jaka i snazna. Saradnja sa Kinom nam moze dosta doprineti, boljitku Srpske privrede i ekonomije.

mira petrovic

08.10.2019. 14:09

Kina nam donosi mnoge benefite i bez ikakvog preterivanja nam je jedan od najboljih prijatelja

Miki

08.10.2019. 14:11

Saradnja sa Kinom, kao jednom od drzava koja je prva po pitanju razvoja na polju tehnologije, moze biti od velikog znacaja za nas.

dzo

08.10.2019. 14:24

Zahvaljuci uspesnoj i kvalitetnoj saradnji koju imamo sa Kinom, Srbija ce postati prva zemlja u regionu u oblasti tehnollogije I robotike!!!!

mara

08.10.2019. 21:26

Kina je partner Srbiji od veoma velike vaznosti jer investicije koja Kina ulaze u Srbiju su ogromne.

МАЈА

08.10.2019. 21:29

Кина је велики пријатељ Србије и увек је ту да пружи подршку и помоћ

Dragan

08.10.2019. 22:06

U oblasti inovacij i tehnoloskog razvoja Kina je primat . Iskreno puno od njih imamo naucit isa jedne strane, sa druge mozemo samo biti neizmerno i ponosti i zahvalni na prijateljstvu i podrsci koju nam pruzaju