Ana Brnabić vozila 350 na sat

D. I. K.

utorak, 08. 10. 2019. u 10:45

Ана Брнабић возила 350 на сат

Predsednica vlade "upravlja" kineskim brzim vozom,Foto D. Milovanović

U Beogradu otvorena Konferencija o saradnji u inovacijama Kine i 17 država centralne i istočne Evrope. Premijerka videla kako je voziti brzi voz

KOLIKE brzine interneta se postižu u 5G mreži, kako izgleda upravljati kineskim brzim vozom koji može da se kreće i 350 kilometara na sat, imala je priliku u utorak lično da se uveri premijerka Ana Brnabić, po otvaranju Četvrte konferencije o saradnji u inovacijama Kine i 17 država centralne i istočne Evrope.

Domaćin ovog dvodnevnog skupa je Srbija, a prvi dan obeležilo je usvajanje Beogradske deklaracije o inovacijama, kojom je stvorena osnova za širu saradnju Kine i 17 država centralne i istočne Evrope. Tokom prvog dana konferencije, potpisano je i 12 sporazuma o saradnji sa Kinom.

Premijerka Brnabić poručila je da organizacijom ove konferencije Srbija želi da podrži širu saradnju Kine sa regionom u inovacijama, veštačkoj inteligenciji, robotici digitalizacije, jer je to put za stvaranje bogatijeg, prosperitetnijeg i zadovoljnijeg društva za sve. Ona je navela da je Kina danas čvorište na kome se u isto vreme može naći veština majstora, najsofisticiranija robotika i visoko poznavanje računara i razvoja softvera.

PROČITAJTE JOŠ: Popović: Odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je da je Beogradska deklaracija važna za sve zemlje potpisnice, kako bi imale zajednički pristup inovacijama koje treba da pokrenu i preokrenu ekonomiju cele Evrope i sveta.

- Kina je tehnološki lider u celom svetu u veštačkoj inteligenciji, blokčejn tehnologijama, robotici, tehnologijama vezanim za kosmička istraživanja, poljoprivredu, zdravstvo - rekao je Popović.

Foto D. Milovanović

Ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang Džigang rekao je da su zemlje centralne i istočne Evrope značajan partner Kine u oblasti proizvodnje novih mašina i materijala, kosmonautike i bioinženjeringa. Džigang je naveo kao primer saradnju Kine i Srbije na izgradnji industrijskog parka u Borči, čija je gradnja najavljena za početak sledeće godine.

Konferencija o inovacijama okupila je predstavnike inovacionih ekosistema i veliki broj ministara i državnih zvaničnika iz zemalja centralne i istočne Evrope. Paralelno se održava i privredna konferencija kojoj prisustvuje više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja regiona.

Foto D. Milovanović

ZAJEDNIČKI CENTAR ZA PROUČAVANjE

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić u utorak je na sastanku sa ministrom za nauku i tehnologiju Kine Vang Džigangom istakao da ova konferencija predstavlja izuzetnu priliku da se dodatno učvrste odnosi Srbije i Kine u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja. Vang je prihvatio Vučićev predlog o zajedničkom formiranju Istraživačkog centra za proučavanje inovacionih ekosistema i uticaja veštačke inteligencije u zemljama obuhvaćenim inicijativom "Pojas i put".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Milica Markovic Beograd

09.10.2019. 16:00

Pitam Premijerku Srbije hocemo.li.i.mi.sesti u kineski voz koji ce nas voziti istom brzinom od Beograda do Budimpeste. Ne internetom voziti. inovacije su jedno stvarnost na srbijanskim prugama nesto sto nema veze sa realnoscu.Kakve lokomotive i vagone mozemo imati kineske ruske ili.srpske koje mogu razviti brzinu na srbijanskim prugama ovoliko koliko ste intetnetom upravljali.