HLADNI dani su na pragu, a u mnogim domaćinstvima koja su čekala poslednji minut da nabave ugalj, može biti - cvokotanja. Nestašice najtraženijih vrsta čvrstog ogreva iznenadila je i građane, ali i vlasnike stovarišta. Trgovci ogrevom koji nisu napunili svoje magacine sada muku muče da nabave "vreoce" i "banoviće". Nadaju se da će problem u proizvodnji na lazarevačkim kopovima brzo biti rešen.

Dobra je vest što i pored nestašica cene uglja kod većine trgovaca nisu se menjale u odnosu na prošlu godinu.

- Već desetak dana nemamo "vreoce", koji se inače najviše traži - kaže Nebojša Radović, iz "Beoiskre". - Problem je bio u proizvodnji i verujem da će uskoro biti rešen. Tona ovog uglja je 13.500 dinara i spada u grupu visokokaloričnog ogreva. Nekoliko stotina dinara više potrebno je za tonu "banovića" koji je u rangu sa "vreocima".

Njegov kolega Marko Filipović, sa "Tropikal BGD" stovarišta, kaže da ovo nije prvi put da uoči grejne sezone nedostaju određene vrste uglja.

Pročitajte još - Besparica jača od jeftinoće

- Skoro svake godine uvek u isto vreme dešavaju se problemi sa proizvodnjom uglja u Srbiji, a istovremeno se pojavljuju određene količine uglja sa Kosova - rekao je Filipović. - Tona "obilića" sa Kosova košta koliko i "vreoci". Sve je to sumnjivo. Mi smo na vreme lagerovali i "vreoce" i "banoviće", mada znamo da većina trgovaca sada kuburi da bi ih nabavili. Imamo i "pljevlju" koja košta 12.500, a "kovinski" je 9.000 dinara.

Skuplja varijanta je "sokobanjski", koji staje 15.500 dinara, dok ubedljivo najjaču cenu i dalje drži ruski ugalj. Tona je 23.700 dinara, a kako nam prodavci kažu, cena mu je porasla jer ne stiže direktno iz Ukrajine već iz Rostova u Rusiji. Najjeftiniji ogrev je sirova "kolubara", tona je od 7.500 do 8.500 dinara.


Foto B.Subašić

- Samo nekoliko dana nismo imali ni "banoviće" ni "vreoce", jer za tako veliku proizvodnju ovih rudnika sasvim prirodno da mašine moraju da se odmore - kaže nam Smilja Čubrović iz "Kreke". - Banovići, na primer proizvode 600 tona dnevno, a Resavica s druge strane proizvede samo 24 tona. Zato su kod velikih rudnika redovni remonti svaki drugi dan.

Na ovom stovarištu "banovići" kocka i orah koštaju 14.000 dinara, dok su "vreoci" od 12.430 dinara bez prevoza koji u zavisnosti od zone košta od 800 do 1.250 dinara.

Pročitajte još - Počela nabavka ogreva za zimu, pelet sve traženiji

- Sva stovarišta koja su poput nas u toku letnjih meseci naručila dovoljne količine uglja sada nemaju nestašice - kaže naša sagovornica. - Sinoć nam je, na primer, stigao kamion "vreoca", ali smo u rezervi imali 200 tona ovog uglja. Imamo i "kovin" od 8.000 dinara bez prevoza, kao i "ruski" koji je 23.500 dinara, sa uračunatim prevozom.

NUDE PRAŠINU

UVEK uzimam "vreoce", jer je kvalitetna vrsta uglja - kaže nam Ivan Palivodić iz okoline Beograda. - Ove godine smo malo zakasnili sa nabavkom, ali već desetak dana obilazimo stovarišta. Nude nam prašinu, ali to je bačen novac i sada nam preostaje samo da čekamo da taj ugalj stigne. Mom domaćinstvu treba oko tri tone "vreoca" u sezoni. Pre nego što smo izolovali kuću bilo nam je potrebno bar pet tona za ogrev.