Mali i MMF: Infrastrukturni projekti apsolutni prioritet Vlade Srbije

Tanjug/Novosti online

04. 10. 2019. u 19:35

Мали и ММФ: Инфраструктурни пројекти апсолутни приоритет Владе Србије

Foto: Ministarstvo finansija

Na sastanku ocenjeno da je dosta urađeno na realizaiji reformskih ciljeva predviđenih aranžmanom "Policy Coordination Instrument"
Ministar finansija Srbije Siniša Mali i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, zajednički su ocenili na današnjem sastanku u Beogradu da je dosta urađeno na realizaiji reformskih ciljeva predviđenih aranžmanom "Policy Coordination Instrument" (PCI).

Ministar Mali je, povodom modernizacije i transformacije Poreske uprave, informisao sagovornike da su odvojene osnovne i sporedne delatnosti u upravi, te da je smanjen broj filijala sa 178 na 37, kao i da će se daće raditi na novim softverskim i IT rešenjima, saopštnoe je iz Ministarstva finansija.

PROČITAJTE JOŠ -FISKALNI SAVET O BUDžETU ZA 2020: Višak potrošiti za rast

Na taj način će se, dodao je, zadovoljiti potrebe građana i privrede.

Predstavnici MMF-a su čestitali ministru na pomenutim rezultatima i istakli da su zadovoljni kako se odvija reforma te uprave.

Ministar Siniša Mali je naglasio i da smatra da je najveći uspeh aktuelnog aranžmana sa MMF-om usvajanje nove metodologije za kapitalne projekte, koja će doprineti da se na odgovarajući način određuju prioriteti kada je reč o javnim ulaganjima, i da se njima efikasno upravlja.

Kako je rekao, infrastrukturni projekti su apsolutni prioritet Vlade Srbije.

Kada je reč o bankarskom sektoru, na sastanku je bilo reči o aktuelnom procesu pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku. Sagovornici su se saglasili da se proces za sada odvija odlično, a Mali je istakao da je veoma zadovoljan odzivom ponuđača, te da je dobro što postoji zdrava konkurencija.

Kada je reč o banci "Poštanska štedionica“, istaknuto je da ta banka ima dobre rezultate, te da je važno da se napravi adekvatan biznis plan za budući period.

Predstavnici MMF-a su pohvalili i smanjenje učešća problematičnih kredita (NPL) u bankarskom sektoru, a ministar je istakao da je upravo u toku prodaja drugog paketa NPL-ova, u vrednosti od 1,82 milijarde evra.

Na sastanku je bilo reči i o razvoju tržišta kapitala, što je Mali ocenio kao jedan od prioriteta Ministarstva finansija. Kako je naveo, upravo je u skupštinskoj proceduri set zakona koji će doprineti da se proširi broj učesnika na tržištu i da se ono dodatno aktivira.

Kada je reč o budžetu za 2020. godinu, ministar je istakao da će u narednih 10 dana on biti u potpunosti definisan, te da će biti razvojni i zasnivati se na većim ulaganjima u javne investicije. On je dodao da je najveći izazov za sledeću godinu da se dostigne što veći privredni rast, uprkos brojnim izazovima u svetu.

Tema razgovora je bilo i povećanje penzija, a rečeno je da će tzv. "švajcarski model“ biti usvojen u okviru Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji bi u novembru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, te da će penzije u skladu sa njim rasti od 5,1 do 5,5 odsto.

Narednih dana nastaviće se razgovori Ministarstva finansija i predstavnika MMF, kako bi se jasno definisali planovi za 2020. godinu, s ciljem daljeg podsticanja ekonomskog rasta u zemlji.

Delegacija MMF-a boraviće u Srbiji do 15. oktobra 2019. godine. Aranžman PCI odobren je Srbiji 18. jula 2018. godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine. Reč je o nefinansijskom aranžmanu, koji ima savetodavnu ulogu i prevasodno je orjentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije