FISKALNI SAVET O BUDŽETU ZA 2020: Višak potrošiti za rast

D. I. K.

04. 10. 2019. u 14:43

Smatraju da je novac dat u investicije efektniji nego kada ide u potrošnju. Sredstva iskoristiti za smanjenje poreskog opterećenja na rad, i za infrastrukturu

ФИСКАЛНИ САВЕТ О БУЏЕТУ ЗА 2020: Вишак потрошити за раст

Sredstva upotrebiti za podsticaje u privredi Foto Tanjug

U budžetu za 2020. godinu pojaviće se fiskalni prostor za nove ekonomske politike od gotovo 400 miliona evra. To jesu značajna sredstva, ali su, ipak, nedovoljna da odgovore na sve objektivne potrebe zemlje. Najbolje je da se ova ograničena sredstva upotrebe za podsticaj nedovoljnom privrednom rastu smanjenjem poreza privredi.

To navodi Fiskalni savet u svojim Strateškim preporukama za budžet i fiskalnu politiku za iduću godinu. U svojoj analizi ističu da bi višak trebalo iskoristiti i za izgradnju osnovne infrastrukture čije loše stanje koči privredni rast, ali i negativno utiče na kvalitet života građana.

- Tu se naročito izdvaja katastrofalno stanje u oblasti zaštite životne sredine i komunalne infrastrukture: vodovodi, kanalizacija, prečišćavanje otpadnih voda, deponije za odlaganje otpada i drugo. To ne samo da umanjuje kvalitet života već ugrožava i zdravlje stanovnika Srbije - tvrdi se u analizi.

Vlada je, smatra Fiskalni savet, već predloženim rebalansom budžeta za 2019, preuranjeno definisala jednu od najvažnijih ekonomskih politika u 2020. Tako je, kako navode, potrošila trećinu slobodnog fiskalnog prostora - time što je predložila prekomerno povećanje zarada u opštoj državi od 9,5 odsto u proseku.

POZITIVNI EFEKTI
USPEŠNO sprovedena fiskalna konsolidacija iz 2015. godine ima odložene pozitivne efekte na budžet, ocenjuje Fiskalni savet. - Uravnoteženi budžet u prethodnim godinama uticao je na smanjenje javnog duga, a uticaće i na smanjenje izdataka za plaćanje kamata - naveo je Pavle Petrović.

- Toliki rast plata ekonomski je neopravdan i samo će podstaći potrošnju. Opravdan rast bio bi na nivou oko 5,5 odsto - navodi Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, ističući da je novac dat u investicije, efektniji nego kada je dat u potrošnju.

Od 45 milijardi dinara viška u budžetu, prema Fiskalnom savetu, oko 20 milijardi treba iskoristiti za smanjenje poreskog opterećenja na rad, a preostalih 25 milijardi za infrastrukturu, komunalnu, pre svega, kao i zaštitu životne sredine.

- Osnovni problem privrede Srbije je nedovoljan privredni rast, koji je ispod nivoa koji je potreban Srbiji - rekao je Petrović. - A preliminarna projekcija predviđa da bi rast 2020. mogao da bude oko tri odsto, što je manje u odnosu na rast u drugim zemljama centralne i Istočne Evrope.

Pročitajte još - Bogati sve bogatiji


U SUDARU SA DRŽAVOM

FISKALNI savet je kritikovao povećanje plata u javnom sektoru preko nominalnog rasta BDP i istakao da se to događa dve godine zaredom. Na pitanje da li je to zbog izbora, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je odgovorio da o tome zna koliko i novinari.

- Naš odnos s državom je malo složeniji, mi ulazimo u česte sudare s državom, neke naše predloge ne prihvate odmah, ali se desi da budu prihvaćeni u drugoj ili trećoj literaciji - rekao je Petrović, navodeći kao primer uvođenje švajcarske formule za povećanje penzija što je Fiskalni savet tražio još za 2019. godinu i bio kritikovan, a sada ga Vlada Srbije uvodi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije