Država pomaže prerađivačima

J. Su.

sreda, 02. 10. 2019. u 00:35

Држава помаже прерађивачима

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Foto Tanjug

EBRD uložio više od tri milijarde evra u poljoprivredu Jugoistočne Evrope

POLjOPRIVREDA nije samo ono što se proizvodi na njivi, već i logistika, prerada i izvoz. Sve mora biti "u jednom šeširu". Zbog toga će podrška prerađivačkoj industriji, primena IT rešenja i rešavanje problema nastalih usled klimatskih promena biti u fokusu u narednom periodu.

Ovo je u utorak izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na konferenciji posvećenoj globalnim trendovima u oblasti agrobiznisa, koju organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj u Beogradu. Kako je naglasio, tri četvrtine izvoza koji Srbija ostvari ka zemljama EU potiče od sirovina koje nastaju u poljoprivredi.

Pročitajte još - Evropa za srpsko geografsko poreklo

- Najmanje grinfild investicija je bilo u prerađivačkoj industriji, pa je Vlada Srbije zbog toga donela pravila i odlučila da napravi iskorak kada je ova oblast u pitanju. Važno je da se insistira na primeni novih tehnologija. A može se računati i na to da će u budućnosti udeo prerađivačkog sektora biti veći. Pomoć koju pruža EBRD od velikog je značaja za Srbiju. Vreme je da prestanem da se orijentišemo samo na prodaju jeftinog repromaterijala strancima, jer je država obezbedila svakom prerađivaču 50 odsto povrata sredstava za opremu.

Samit koji traje dva dana organizuje EBRD. On je do sada uložio više od tri milijarde evra u više od 160 projekata iz oblasti poljoprivrede u jugoistočnoj Evropi.

- EBRD je uložio značajna sredstva u oblast agro-biznisa u Srbiji - kazao je Žan-Mark Petersmit, izvršni direktor za industriju, trgovinu i agro-biznis u EBRD. - Srbija je atraktivna investitorima.

Prema rečima Natalije Žukove, direktora sektora agrobiznisa u EBRD, ovaj region je bitan za njih, jer je Srbija najveća zemlja za ulaganje za agrobiznis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije