Kovačica: Iz vetra struja za 68.000 domova

M.N.S.

19. 09. 2019. u 17:55

Ковачицa: Из ветра струја за 68.000 домова

Foto Tanjug

Izraelska kompanija "Englighte" otvorila najveći vetropark u Srbiji. Ministar Antić:Zaokružujemo cifru od 400 megavati instalisanih kapaciteta iz energije vetra
ZAVRTELO se 38 vetrenjača u Kovačici. Tu je u četvrtak izraelska kompanija "Enlight" otvorila najveću operativnu vetroelektranu u Srbiji, koja će proizvoditi oko 300 gigavat- časova električne energije, što je dovoljno za potrebe 68.000 domaćinstava. Investicija je vredna 189 miliona evra.

Zahvaljujući ovom vetroparku u životnoj sredini biće manje 250.000 tona ugljendioksida. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da su proteklih godina učinjeni značajni koraci kako bi Srbija postala mesto koje privlači investitore.

- Danas ubiramo plodove onog što smo radili više godina, zaokružujemo cifru od 400 megavati instalisanih kapaciteta iz energije vetra, to je veliki uspeh za Srbiju u kratkom periodu- rekao je Antić.

PROČITAJTE JOŠ - Tri vetroparka do 2020.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fisher Kam istrakla je da je Kovačica prva i najznačajnija izraelska investicija u sektor energetike u Srbiji i dodala da smanjenje zavisnosti od uvoznih goriva doprinosi energetskoj nezavisnosti svake države. Predstavnk kompanije "Enlight" Jair Serousi naglasio je da je Projekat je bio kompleksan jer je multinacionalan, ali nda a kraju svi dobri projekti se zasnivaju na dobroj saradnji ljudi koji učestvuju.

Predstavnik kompanije "NJu energdži solušn" koja je projekat razvila Miloš Colić rekao je da je reč o najbrže i najuspešnije realizovanom projektu u uslovima velike konkurencije.

I ovaj park je nikao uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD. Frančesko Korbo, direktor EBRD za sektor energetike za region Zapadnog Balkana za "Novosti" kaže da je ova banka uz Kovačicu, sufinansirala i vetroparak Čibuk.

- Procenjeno je da će oba vetroparka proizvoditi struju za oko 180.000 domaćinstava, istovremeno smanjujući emisiju ugljen dioksida za više od 600.000 tona godišnje. Kada oba projekta budu u potpunosti operativna, Srbija će biti bliža ispunjenju cilja koji je postavljen u Nacionalnom akcionom planu za obnovljive izvore energije koji ima obavezujući cilj od 27 odsto udela obnovljive energije u ukupnoj potrošnji energije do kraja 2020. godine.

foto Tanjug

Direktor Korbo kaže da bi projekat Kovačica definitivno trebalo da podstakne ostale investitore koji planiraju da uđu na tržište kao dobar primer projekta koji je završen u skladu sa rokovima, uz dobru saradnju investitora "Enlight", njihovog lokalnog partnera "NJju energdži solušn". Na pitanje da li učešće EBRD u projekat Kovačica znači da je i Srbija ubrzala procedure odobravanja dozvola, koje traju godinama u ovakvim poslovima, direktor Korbo odgovara:

-EBRD sa jedne strane finansira projekte, a sa druge podržava vlade da razviju regulatorni okvir koji će podstaci razvoj zelene ekonomije favorizujući privatne investicije u obnovljive izvore energije. EBRD je u prošlosti sarađivala sa Ministarstvom energetike na pružanju pomoći u relevantnom regulatornom okviru. Saradnja je bila veoma dobra i sudeći prema broju projekata koji koriste energiju vetra, možemo reći da je regulatorni okvir pokazao kao dobar. Očekuje se da će Vlada Srbije slediti zapadnoevropski trend pripremajući novi model za buduće aukcije za obnovljive izvore energije u skladu sa Trećim energetskim paketom EU, koji bi istovremeno trebalo da privuče nove investicije u obnovljive izvore energije na konkurentnoj osnovi.

ZAHTEVNI USLOVI EBRD

EBRD temeljno bira projekte koje će finansirati. Da bi se kvalifikovao za finansiranje od EBRD-a, projekat pre svega mora da bude u zemlji poslovanja EBRD-a, da ima jake komercijalne izglede, da udeo u kapitalu dolazi od investitora projekta, da koristi lokalnoj ekonomiji i pomaže razvoj privatnog sektora, kao i da zadovoljava EBRD ekološke standarde. EBRD obično finansira do 35 odsto ukupnih troškova grinfild projekta- naglašava direktor Korbo. On tvrdi da projekti treba da izbegavaju štetne uticaje na radnike, zajednice i životnu sredinu.


SMANJITE LIGNIT

EBRD može da finansira i druge energetske projekte, mada su ulaganja u obnovljive izvore energije srž naše energetske strategije - rekao je Korbo. - Ovo je posebno važno za Balkanski region, koji je u velikoj meri zavisio od uglja za proizvodnju električne energije. Drago nam je što se Srbija posvetila obnovljivim izvorima energije i što smo od početka mogli da podržimo napore države učestvujući u dijalogu sa vladom kako bi razvili i poboljšali regulatorni okvir za investiranje u ovaj sektor. Ovi napori su omogućili prvi talas projekata obnovljivih izvora energije. Takođe bih želeo da napomenem da je EBRD u decembru pozvao zemlje zapadnog Balkana da pristupe drastičnom smanjenju proizvodnje i upotrebe lignita u termoelektranama i da se više okrenu obnovljivim izvorima energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Niko

20.09.2019. 12:34

Samo nisu rekli da vetrenjace podizu temperaturu tla za 4 stepeni, znace sva zemlja u blizini vetrenjaca ima da bude suva ko niko... Tj. Dobice se zemlja koja se nece moci koristiti u poljobrivredi bez sistema kap po kap

Domaćin

22.09.2019. 08:43

Ako sve bude u redu a nadam se da hoće, ipak nisu male pare uložene dali to znači da će termoelektrana Obrenovac da smanji proizvodnju proporcionalno proizvodnji vetroparka ili će da nastavi istu proizvodnju? Ipak na kraju profit je profit.