KOMENTAR: Gas

Marijana Spasenov

četvrtak, 19. 09. 2019. u 12:20

КОМЕНТАР: Гас
Kad se dvoje svađaju, treći nadrlja. Kada je snabdevanje gasom u pitanju, Srbija je često ta treća strana, preko čijih leđa se lome interesi Amerike i Rusije

KAD se dvoje svađaju, treći nadrlja. Kada je snabdevanje gasom u pitanju, Srbija je često ta treća strana, preko čijih leđa se lome interesi Amerike i Rusije. U tom njihovom nadjačavanju i Evropa bi mogla da izvuče "deblji kraj".

Gotovo istovremeno kada je Bugarska odlučila da odblokira izgradnju "Turskog toka", Amerika finansijski pomaže izgradnju gasnog terminala u Hrvatskoj. Na stranu što taj terminal, kao ni ostali koji se u Evropi grade uz podršku Sjedinjenih Država, ne mogu da podmire ni deo evropskih apetita.

Cilj ne bira sredstvo u ovom gasnom sukobu. Nije bitno što bi još ove zime cela Evropa, pa i Srbija mogle da cvokoću ako se zaustavi dotok preko Ukrajine. Rezervni pravac snabdevanja, bar za ovaj naš deo kontinenta ne postoji. Nije važno ni što bi privreda mogla da stane, jer gotovo 70 odsto ekonomije EU zavisi od ruskog gasa.

U tim pregovorima je Amerikancima najvažnije da onemoguće Moskvi da ima alternativu i da joj Kijev i dalje bude najbolji pravac. Veruju da kada se Rusija nađe u pat-poziciji, Evropu će svojim gasom morati da snabdeva, najviše preko Ukrajine.

Pročitajte još - ZELENO SVETLO “TURSKOM TOKU“: Evo kada će ruski gas da stigne i u Srbiju

I ova situacija podseća na "Južni tok". Da li postoji opasnost da se ponovi? Tada su Bugari poklekli pod pritiscima moćnika i prekinuli čitav posao. Danas američki zvaničnici sa istim zadatkom obilaze čitav region. Lobiraju i preko evropskih institucija da se izgradnja gasovoda na Starom kontinentu zaustavi. Ne samo na severu Evrope, već i na jugu i istoku.

Svetskim silama je najvažnije da zadrže ekonomsku i političku dominaciju nad Evropom. A Srbija, kako zna i ume, mora da izbegne da bude "treća strana" i da obezbedi put kojim će joj gas stizati. Iako, mnogo toga na tom putu ne zavisi od nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Шатор

19.09.2019. 13:46

А ко каже да Руси морају уопште продавати гас у Европи? Отплатили су ММФ, не зависе за храну више... Могу једноставно да заврну вентил. Имали би штету, али друга страна би имала катастрофу. Њемачка би морала да прави нуклеарке, али за то треба вријеме...