GORENjSKA banka, koju je početkom godine kupila srpska AIK Banka, našeg biznismena Miodraga Kostića, krupnim koracima ide ka ostvarenju ciljeva definisanih zajedno sa novim vlasnikom. To pokazuju dobri poslovni rezultati, značajan rast prihoda i profita, jačanje trenutne pozicije u Sloveniji, ali i intenzivno širenje poslovanja van granica, na tržište Evropske unije.

Predsednik uprave Gorenjske banke, Mario Henjak, u razgovoru sa novinarima u Ljubljani, naglasio je da banka sledi svoje poslovne ciljeve koje je postavila zajedno sa svojim novim vlasnikom AIK bankom.

PROČITAJTE JOŠ - Kole ušao u Gorenjsku: AIK banka kupila deo slovenačke banke


- S obzirom na usvojenu strategiju razvoja poslovanja, Gorenjska banka će povećati prisustvo u glavnim regionalnim centrima u Sloveniji i nastaviti proces širenja u međunarodni prostor - ističe Mario Henjak. - U septembru je banka već pojačala svoje prisustvo u Hrvatskoj. Sjajnim odnosom prema potrebama tržišta, Gorenjska banka pokazuje svoju posvećenost vrednostima sigurnosti i stabilnosti. To se pokazalo u prošlosti i ogleda se u dobrim poslovnim rezultatima. Broj klijenata raste u svim segmentima, što omogućava stabilan rast tržišnog udela.

Tokom ove godine Gorenjska banka poboljšala je sve pokazatelje poslovanja. Kako navode u banci, u prvoj polovini godine bruto prihod je porastao za 28,3 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok su operativni troškovi na približno istom nivou.

PROČITAJTE JOŠ - KOSTIĆ BANKAR I U SLOVENIJI: AIK banka postala većinski vlasnik Gorenjske banke

Na dan 30. juna 2019. ukupna imovina banke iznosila je 1,872 miliona evra, što je za 2,2 odsto više u odnosu na kraj 2018. .

- Poboljšana je i isplativost banke koja je za period januar-jun 2019. godine iznosila 49,7 odsto. Neto profit je iznosio 22 miliona evra, a obim kredita je poslednjeg dana juna ove godine bio 1,121 milion evra - navodi banka.

Miodrag Kostić


DIGITALNI CENTAR

JEDAN od strateških projekata Gorenjske banke ove godine je potvrđivanje dugoročne poslovne saradnje sa "Masterkardom", što garantuje naprednu digitalnu tehnologiju. Banka istovremeno najavljuje i digitalizovanje u oblasti faktoringa i sveobuhvatno preuređivanje svoje mobilne banke.