Brnabić: Želimo da pokrenemo novi talas nemačkih investicija

V. N.

18. 09. 2019. u 14:10

Брнабић: Желимо да покренемо нови талас немачких инвестиција

Foto Tanjug

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila da je cilj njene posete Berlinu i sastanak sa kancelarkom da se odnosi sa Nemačkom brže razvijaju, naročito u oblasti ekonomije
PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je cilj njene posete Berlinu i sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel taj da se odnosi sa Nemačkom još brže razvijaju, naročito u oblasti ekonomije, i najavila da je vreme da se pokrene novi talas nemačkih investicija u našoj zemlji.

"Moj cilj posete je da odnosi sa Nemačkom budu još bolji i da se oni dalje u budućnosti razvijaju. Nama neizmerno znači partnerstvo, saradnja i podrška Nemačke u svim oblastima, kako u političkim, ekonomskim, tako i na putu naših evropskih integracija", rekla je Brnabić tokom zajedničke konferencije sa kancelarkom Merkel u Berlinu.

Brnabić je navela da su teme sastanka bile ekonomija i dalje jačanje ekonomskih odnosa između Srbije i Nemačke, evropski put Srbije, regionalna stabilnost i saradnja i pitanje Kosova i Metohije.

Govoreći o ekonomiji, Brnabić je istakla da je na tom polju saradnja između Srbije i Nemačke odlična, dodajući da u našoj zemlji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 60.000 ljudi, mnogo više od svih drugih stranih investitora u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ - Nemci zadovoljni u Srbiji, hoće još da ulažu

"Nemci su dobri poslodavci, važni ne samo zbog otvaranja novih radnih mesta, već su važni i zbog toga što donose znanje, nove tehnologije, procese upravljanja, radne etike, poslovne etike, sve ono što menja naše društvo. Zato ovom posetom želimo da pokrenemo novi talas nemačkih investicija", podvukla je Brnabić.

Ona je kazala da prema anketiranim nemačkim poslodavcima u Srbiji, čak 83 odsto kompanija je zadovoljno poslovanjem u Srbiji i imaju planove za proširenje.

Dodala je da većinu nemačkih kompanija u Srbiji čine velike kompanije i da je vreme da se privuku njihova mala i srednja preduzeća.

"Čak 90 odsto nemačke privrede čine mala i srednja preduzeća. Oni su osnova nemačke privrede. Zato mislim da je vreme da privučemo nemačka mala i srednja preduzeća", rekla je Brnabić i dodala da su i nemački preduzetnici pokazali interesovanje za tim.

Brnabić je ukazala da Srbija u poslednjih pet godina beleži dobre rezultate, navodeći da je po mišljenju Fajnenšaj tajma već dva puta svetski lider u privlačenju stranih investicija, nezaposlenost je pala sa više od 25 odsto na 10,3 odsto, javni dug je pao na 52 odsto BDP-a, prošle godine je naša zemlja imala tri i po milijardi evra stranih investicija, a u prvih sedam meseci ove godine 2,3 milijarde evra.

Premijerka je navela da je nezaposlenost kod mladih i dalje visoka, 24,4 odsto, dodajući da je to još jedan od razloga zašto mora biti posvećena pažnja malim i srednjim preduzećima.


PRIZNANjE PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE I KOMORSKOM INVESTICIONOM FORUMU

Osim što su nemačke kompanije u vrhu liste stranih investitora u Srbiji, zapošljavaju 60.000 radnika i angažuju domaće firme za svoje dobavljače, Nemačka kroz razvojne projekte pruža snažnu finansijsku i ekspertsku podršku Srbiji upravo u oblastima koje su u vrhu prioriteta Privredne komore Srbije - u jačanju privatnog sektora, uvođenju dualnog obrazovanja i unapređenju tržišta rada prema potrebama privrede, digitalizaciji, podizanju konkurentnosti i internacionalizaciji naših kompanija i čvršćem regionalnom povezivanju.

PROČITAJTE JOŠ - Dačić pozvao nemačke investitore da ulažu u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić je, na današnjoj konferenciji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, posebno istakla pomoć GIZ-a, u uspostavljanju Centra za digitalnu transformaciju privrede pri PKS, koji je fokusiran na podršku digitalizaciji malih i srednjih preduzeća.

Upravo u ovoj oblasti Srbija i premijerka Brnabić lično dobili su posebno priznanje kancelarke Merkel koja je ocenila da "Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar signal mladim ljudima". To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

"Želimo da pokrenemo novi talas nemačkih investicija, više razvojnih centara nemačkih kompanija, veće investicije u istraživanja i razvoj, zajedničke nastupe na trećim tržištima. Sve to bi za Srbiju bio ogroman uspeh", naglasila je Brnabić.

Govoreći o odnosima u regionu, potrebi pomirenja i zapadnobalkanskim perspektivama premijerka Brnabić je poručila da na tome svi u regionu treba zajedno da rade, uz podršku Nemačke, EU i drugih međunarodnih partnera. "Znam da možemo da izgradimo lepši, bolji i prosperitetniji Balkan za sve", rekla je Brnabić i ocenila da Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana - zajednička regionalna komora jedina, trenutno najviše radi na uspostavljanju budućeg zajedničkog tržišta regionu.


ČADEŽ: STIŽU NAM NEMAČKE FIRME

VEĆ za nekoliko meseci, početkom naredne godine, Srbiju će posetiti velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća, koje su sve zainteresovanije za ulaganje kod nas, najavio je danas u Berlinu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Cilj te posete je da se nemačka mala i srednja preduzeća što detaljnije upoznaju sa uslovima i potencijalima za investiranje i iskustvima velikih kompanija koje uspešno posluju na srpskom tržištu, naveo je Čadež, koji zajedno sa premijerkom Anom Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj.

"Postaknuto dobrim iskustvima velikih nemačkih kompanija koje su već investirale u Srbiji, zapošljavaju oko 60.000 radnika i angažuju naše firme za dobavljače, raste i interesovanje malih i srednjih preduzeća iz Nemačke", rekao je Čadež nakon sastanaka sa predstavnicima Saveznog udruženja nemačkih malih i srednjih preduzeća (BVMW), a uoči razgovora sa članovima nemačkog Udruženja porodičnih preduzeća i digitalne asocijacije (VITKOM).

Predsednik PKS je ukazao da Srbija nemačkim investitorima nudi upravo ono što im je potrebno da ulažu i ostvare profit - stabilnost, podsticajnu poslovnu klimu, kvalitetne kadrove i pouzdane lokalne kompanije.

PROČITAJTE JOŠ - Nemački ambasador: Za godinu dana 12.000 radnika više u nemačkim firmama

"To je i bila jedna od tema razgovora u Udruženju malih i srednjih kompanija u Nemačkoj. Nemački privrednici iz ovoga udruženja koje okuplja više od milion članova želeli su od nas saznaju zašto treba investirati baš u Srbiji. Čuli su dobra iskustva i žele da dođu", dodao je Čadež, navodi se u saopštenju PKS.

Ističe da će nemački privrednici koji u januaru doputuju u Srbiju moći da se uvere šta je sve urađeno na unapređenju privrednog ambijenta i uslova poslovanja i investiranja i koje mogućnosti im nudimo.

Čadež je ukazao na niz stimulativnih mera za ulaganja, koje je donela Vlada Srbije, počev od poreskih olakšica, preko pojednostavljenih procedura do posebnih podsticaja za ulaganje u inovacije, istraživanje i razvoj i savremene tehnologije.

"Na nama je da iskoristimo taj potencijal i da što više tih preduzeća sutra vidimo u Srbiji", poručio je predsednik Komore.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije