Brnabić: Novo poglavlje u povezivanju Srbije i celog regiona

Tanjug

13. 09. 2019. u 12:33

Брнабић: Ново поглавље у повезивању Србије и целог региона

Foto Tanjug

Sedište Sekretrijata Transpotne zajednice Jugoistočne Evrope otvoreno je danas u Beogradu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je poručila da je time otvoreno novo poglavlje za bolje povezivanje Srbije i celog regiona
Sedište Sekretrijata Transpotne zajednice Jugoistočne Evrope otvoreno je danas u Beogradu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je poručila da je time otvoreno novo poglavlje za bolje povezivanje Srbije i celog regiona.

Otvaranju u Begrađanki prisustvovali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, evropska komesarka za transport Violeta Bulc, vršilac dužnosti direktora Transportne zajednice Alen Baron i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Osnivanje Transportne zajednice dogovoreno je i potpisano 2017. godine u okviru Berlinskog procesa.

Brnabić je rekla da je to prvo sedište međunarodne zajednice u našoj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ - Potpisan Ugovor o sedištu Transportne zajednice Zapadnog Balkana u Beogradu

"Ovo je velika čast za Beograd i Srbiju. Ukazana nam je velika čast i ogromno poverenje. Želim da zahvalim svim partnerima u regionu, što su nas podržali i što nas nisu sprečvali u tome", poručila je Brnabić.

Kako je rekla, šaljemo danas svi zajedno važnu poruku da možemo uspešno da sarađuejmo sa svim partnerima u regionu i da nalazimo načine da prevazilazimo probleme i prepreke i imamo bolju budućnost.

"Ovo je novo poglavlje u razvoju moderne i povezane Srbije i Zapadnog Balkana i duboko verujem i u razvoju modernog i povezanog regiona u okviru EU", rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da je EU rekla kada je dogovarano gde će biti sedište - gde se vi dogovorite, kao i da to mora da bude jednoglasno ili da niko nema ništa protiv.

"Čast mi je što sada mogu da predstavim Srbiju kao otvorenu, naprednu, upspešnu državu i sposobnu da bude značajan faktor u inicijativama od međunarodnog značaja. Srbija se menja i ovaj Sekretarijat je još jedna simbol napretka koji je Srbija zajedno sa čitavim reigonom postigla. Time potvrđujemo da je mesto našeg reigona u srcu Evrope".

Brnabić je rekla da je naš strateški cilj članstvo u evropskoj porodici, ali i jačanje, regionalne saradnje.

"Bez stabilnog i dobro povezanog i integrisanog regiona nema stabilne i jake Srbije. Zapadni Balkan poveuje zajednička istorija, ali i zajednickca budućnost. Uvek ću verovati da smo svi zajedno sposobni da izgradimo bolju i svetliju budućnost. Upravo su autoptuevi i pruge ti koji povezuju region i čine nas bližim jedni drugima, otvaraju nove trgovinske i poslovne prilike i stvaraju nova prijateljstva".

Dodala je da je Srbija zalužila da bude kod nas sedište Transportne zajednce jer ogroman novac smo uložili u razvoj naše saobaćajne infrastrukture, za naše građen ali i da povežmeo ceo region.

Brnabić je podsetila da smo završili južni krak Koridora 10, da uskoro završavamo istočni krak, zatim da se gradi Koridor 11.

Najavila je da će do kraja godine biti na autoputu postavljeni i prvi punjači za vozila na struju.

Brnabić je istakla da će Srbija graditi i autoput mira Niš-Priština-Tirana-luka Drač.

Kaže da je integrisan prelaz sa Severnom Makedonijom i da će po uzoru na taj model Srbija nastojati da uvede jednošalterski sistem, odnosno zajedničku graničnu kontrolu, i na svim ostalim našim prelazima.

Podsetila je da gradimo i brzu prugu ka Budimpešti, da ulažemo u vodni saobraćaj i drugo.

Ministarka Mihajlović je istakla će sada sve zemlje regiona biti bliže EU i da će Transportna zajednica pomoći dostizanju višeg životnog standarda za sve građane u regionu.

"Danas je važan dan ne samo za Srbiju, gde se nalazi sedište Transportne zajednice, već za ceo region, jer cilj nam je da radimo zajedno i da se međusobno povezujemo. Transport je najmoćnije oružje za sve naše građane, da se razvijamo i živimo bolje, za nove investicije i bolji standard", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da transport nisu samo putevi, pruge, asfalt i kamen, već da on pre svega znači mir, stabilnost i prosperitet.

"Ovo je veliki korak na putu na Evropskoj uniji i Srbija je od danas jednom nogom u Transportnoj uniji. Kroz Transportnu zajednicu, kao prvu evropsku instituciju u našoj zemlji, doprinećemo povezivanju regiona, ali i uklanjanju nefizičkih barijera na našim granicama. Hvala komesarki Bulc, jer nam je sve ovo vreme pružala pomoć i podršku kako bismo se još jače i više povezivali", rekla je ona.

Kaže da je i Transportna zajednica jedan od primera odakle će se raditi zajedno sa svim zemljam u regiona na tome da imamo jedinstveno tržište i smanjujemo troškove invesiticja i da se povezujemo više.

Cilj je, kako je rekla, da smanjimo što više nefizičke barijere. Srbija će, kaže Mihajlović, uložiti u svoju infrastrukturu više od 20 milijardi evra u narednim godinama.

"Ovo je dodatna energija i vetar u leđa, da radimo još više u celom reigonu u oblasti transporta", poručila je Mihajlović.

Evropska komesarka Violeta Bulc istakla je da je današnji događaj znak političke volje i samo početak dalje zajedničke saradnje.

“Transportno povezivanje znači saradnju, mir i nadu. Ovo je prvi put da zemlje Zapadnog Balkana imaju direktan pristup jedinstvenom evropskom tržištu. Sekretarijat će doprineti smanjenju troškova projekata i privlačenju novih investicija. Ovo je čvorište koje će omogućiti povezivanje zemalja EU sa regionom zapadnog Balkana", rekla je ona.

Bulc kaže da će se smanjiti troškovi projekata u oblasti transportta do 30 odsto.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Unija ulaže ogromnu energiju u transport i da se to odražava i na zemlje Zapadnog Balkana, gde je uloženo 15 milijardi evra.

"Čestitke Srbiji jer je domaćin prve međunarodne institucije u zemlji. Zahvaljujući zalaganju potpredsednice vlade Zorane Mihajlović i komesarke Bulc danas imamo sedište Transportne zajednice u Beogradu. Ovo je velika odgovornost, ali i prilika kako za Srbiju, tako i ceo region", rekao je Fabrici.

Baron je dodao da se dugo radilo na uspostavljanju Sekretarijata Transpotne zajednice i da je u pitanju zajednica ideja i ciljeva u kojoj učestvuju sve zemlje regiona.

"Sekretarijat će pružati podršku zemljama regiona u pripremi i realizaciji projekata. Naš cilj je jačanje povezanosti regiona, ali i jači transportni sistem koji je u skladu sa standardima EU", rekao je Baron.

Baron je kazao da su tri priroteta u radu - uklanjanje saobraćajnih i trgovinskih barijera, bezbednost saobraćaja i razvoj železnice.

Kaže da postoji program "zeleni transport", za čije projekte EU izdvaja do 85 odsto sredstava za finansiranje.

U Trstu je u julu 2017. potpisan Ugovor o osnivanju Transportne zajednice, a u decembru 2017. na ministarskom sastanku Transportne zajednice u Briselu, Beograd je jednoglasno izabran za sedište stalnog Sekretarijata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)