PLAN kineske kompanije "Ziđin", strateškog partnera RTB "Bor", da investira gotovo pola milijarde dolara u početak eksploatacije gornjeg dela ležišta "Čukaru peki", kod Bora, gde su ustanovljene rezerve od milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, svakako je za tu kompaniju lakši deo posla.

Pročitajte još: Ziđin: Ubrzano radimo na povećanju proizvodnje, zapošljavanju i novoj opremi za čistije nebo

Razlog je jednostavan - Kinezi su jedini vlasnici gornje zone ležišta "Čukaru peki", koja se u geološkim krugovima, zbog odlične koncentracije bakra i zlata, naziva "zver". Međutim, daleko teži posao, "Ziđin" će imati kada na red dođe eksploatacija donjeg dela tog ležišta. Ono, po preliminarnim procenama, krije rezerve od 15 miliona tona bakra i čak 300 tona zlata, a u njemu je, sa udelom od 60 odsto, većinski vlasnik istražnih prava američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran".

Pročitajte još: Bor: Još 200 miliona u metalurgiju

Doduše, po ugovoru, ukoliko dođe do eksploatacije donjeg dela ležišta "Čukaru peki", što je investicija koja se meri milijardama dolara, "Ziđin" bi stekao 46, dok bi Amerikancima ostalo 54 odsto vlasništva. Dakle, Kinezi imaju dva puta - ili da sklope ugovor o strateškom partnerstvu sa "Friportom", ili da od njih pokušaju da otkupe njihov udeo u najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu.

Pored toga, "Ziđin" ima ugovor i o zajedničkom geološkom ispitivanju na istražnim poljima koja se "naslanjaju" na "Čukaru peki" sa britansko-australijskom korporacijom "Rio Tinto" - najvećom kompanijom na svetu koja ima rudnike na pet kontinenata i zaposlenih oko 200.000 radnika. To znači da bi Kinezi saradnju trebalo da uspostave i sa "Rio Tintom".

U međuvremenu, ova svetska korporacija je nedavno u saradnji sa australijskom istraživačkom firmom "Rajden risorsis" započela rad na novim rudnim ležištima bakra i zlata u okolini Majdanpeka, i to u delu uz eksploataciona polja koja su u vlasništvu RTB.

Foto: D. Milovanović


S druge strane, "Friport" u okolini Boljevca sa kanadskom kompanijom "Mundoro" istražuje područje oko sela Savinac, gde je u jednoj bušotini otkriven impresivan sadržaj srebra od čak 171 gram po toni i zlata od 32 grama po toni rude. Uz sve to, Amerikanci imaju i ugovor o strateškom partnerstvu sa kanadskom firmom "Dandi", sa kojom u potrazi za nalazištima novih rezervi bakra i zlata tragaju u okolini zaječarskog sela Lenovac.

INVESTICIJE

MINISTAR rudarstva i energetike Aleksandar Antić, prilikom potpisivanja sporazuma sa prvim čovekom "Ziđina" Čenom Đinhom, u subotu u kineskom gradu Sjamen, istakao je da će ukupne investicije ove kineske kompanije u Srbiji iznositi 1,4 milijarde evra. Eksploatacija u novom rudniku "Timok" počeće verovatno za dve godine.